用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Cat 2 是沒有機會
go

Cat 2 是沒有機會 [複製鏈接]

可靠消息,  我幾個老外family,  參加了ESF 學校的講座,講座公佈單是老師子女+sibling+ESF 幼稚園CAT1學生,已超額, 那剩如的老外但非ESF幼稚園學生有70多, 還有30多是CAT 2 。那70多加30多連interview 的機會也沒有,我的老外family,  還有許多老外在講座時立刻起哄,但學校只說無奈, 我老外friend 好慘,因他們也不是很有錢去讀其它貴的國際學校, 又不能讀本地學校。
   4    0    0    0

請問你講緊邊一間ESF? CWB?

原帖由 MaryBrown 於 11-11-15 11:21 發表
可靠消息,  我幾個老外family,  參加了ESF 學校的講座,講座公佈單是老師子女+sibling+ESF 幼稚園CAT1學生,已超額, 那剩如的老外但非ESF幼稚園學生有70多, 還有30多是CAT 2 。那70多加30多連interview 的機會也沒有,我的 ...

Yes would like to know if they provide all esf primary application details? Or all schools are so popular that no chance for esf cat2?

現實就係現實, 無人會唔比你申請Y1, 但esf cat2機會有多大, 應該心中有數, 係唔信 係要試無話可說, 到k2時 入唔到又要撲本地k3 小朋友又要重新適應

是否講某一間ESF?? 因人數方面好像少了點... 如講ESF整體, 應該 "千" "千"聲...

今次我真係唔明白, 點解'到k2時 入唔到又要撲本地k3', 唔可以讀其他IS
原帖由 myhappyfamily 於 11-11-15 13:12 發表
現實就係現實, 無人會唔比你申請Y1, 但esf cat2機會有多大, 應該心中有數, 係唔信 係要試無話可說, 到k2時 入唔到又要撲本地k3 小朋友又要重新適應

原帖由 CSJ安樂窩 於 11-11-15 13:40 發表
今次我真係唔明白, 點解'到k2時 入唔到又要撲本地k3', 唔可以讀其他IS  

夏蟲不可語冰。
不同人的思維空間有所不同;
站在不同地方有不同視野已。

ESF  學費平,  其它IS 貴至少HK$1,000 ,HK$2000,  重有雜費, 讀成過10年,條數........

Understand?
原帖由 CSJ安樂窩 於 11-11-15 13:40 發表

你可以冷靜D, 唔洗太大隻字 我當然知道有其他choice, 而失落既ESF Cat.2家長都可以搵其他IS, 可能某些ESF Cat. 2家長唔介意貴$1,000, $2,000呢! 所以我先唔明白點解之前位人兄主觀地話K2考唔到就要考本地K3.
原帖由 MaryBrown 於 11-11-15 14:20 發表
ESF  學費平,  其它IS 貴至少HK$1,000 ,HK$2000,  重有雜費, 讀成過10年,條數........

Understand?

CWB and KJS are really very difficult to get in.  Many people in Cat 2 ESF kindergarten couldn't even get a chance for interview last year.

許多IS,  其實唔抵讀,  門口全是local 家長,  學生全部香港人。 這些香港人的International School,  我寧願讀local school.  坦白講,到小學許多老外都回老家,剩番的老外多數只讀某幾間IS  (ESF佔大部份),  IS 本可接觸不同文化, 但..........

我認識的老外,都說kinder 在香港讀,冇問題, 但都好想仔女回老家讀小學,就以我為例,   呀B 的kinder 全班只有我呀B是Local Hong Kong.   我與那些老外家長接觸,都覺得世界好大,人地成長環境跟香港不一樣,  有時,我覺得在這kinder,  香港人變成了交換生。

坦白講,今時今日o既ESF都系差唔多,唔同10年或20年前,絕大部份系鬼,今時今日o既ESF都系人多過鬼,可能有某一兩間會多d鬼,我都希望可以搵到間有平又多鬼學術成績又好的IS

多香港人旳IS唔抵讀?全部外國人的IS抵讀d?? 呢個係咩道理!?
如果要同外地家長溝通先覺得世界好大,只係因為一直都是在井底觀天。就算係地道的香港人,都可以係來自唔同的階層,個「世界」一樣可以好大,只係在於個人觀點。

原帖由 MaryBrown 於 11-11-15 15:01 發表
許多IS,  其實唔抵讀,  門口全是local 家長,  學生全部香港人。 這些香港人的International School,  我寧願讀local school.  坦白講,到小學許多老外都回老家,剩番的老外多數只讀某幾間IS  (ESF佔大部份),  IS 本可接觸 ...

很多Local家長的IS就唔抵讀??那麼很多老外的就很抵讀??

我相信大部份選擇IS的家長並不是純粹因為想要孩子多接觸老外而選擇IS。

原帖由 MaryBrown 於 11-11-15 15:01 發表
許多IS,  其實唔抵讀,  門口全是local 家長,  學生全部香港人。 這些香港人的International School,  我寧願讀local school.  坦白講,到小學許多老外都回老家,剩番的老外多數只讀某幾間IS  (ESF佔大部份),  IS 本可接觸 ...

如果兩間IS everything being equal except 一間多鬼,一間多人,我會鐘意多鬼果間,因為真系本可以接觸多d不同文化,本地文化我一家已經絕對有大量機會接觸。

當然 呢到有好多人可以好輕鬆咁講 k2考唔到esf Y1 未去考其他IS, 因為你們未去到最後呢步 比人拒絕 而入唔到的感覺, 他們的期望, 計畫一掃而空, 就算 有兄姊 在校就讀, 都依然被拒門外. 到這個時候的你, 我看你未必咁輕鬆放下這個打擊.
若家長目標真係以esf 小學為目的, cat2家長們真是要三思. 要記住, 未來呢幾年你們競爭越來越烈, 不要完全參考以往bk家長的經驗. 因為你們情況越來越不樂觀.

回覆 1# myhappyfamily 的文章

Actually my target is RCHK but don't know if the chance is still very slim...please advise.
I'm a new comer to te school world so would like to know more from bk, thanks a lot!

唔出奇, 我知道有老外係SWCK讀,一心諗住入esf, 結果都冇位比佢, 佢只申請一間, 攪到lare 哂 hare. 呢件係舊年嘅事, 係港島區.

多鬼嘅學校學生turnover會大d, 咁同學仔會冇咁穩定, 而且紀律同中國人諗會有出入多d. 最緊要係, 即使讀is又點? 一般情況下, 中國人小朋友嘅朋友都係返中國人或亞洲人為主.  你話睇下文化係會, 不過就唔好諗住大家會做best buddies.

Same situation in Starters School last year, many Cat 1 applicants cannot get into ESF primary. Note that their catchment is also in Island side.

原帖由 elmostoney 於 11-11-15 23:11 發表
唔出奇, 我知道有老外係SWCK讀,一心諗住入esf, 結果都冇位比佢, 佢只申請一間, 攪到lare 哂 hare. 呢件係舊年嘅事, 係港島區.
‹ 上一主題|下一主題