用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖士提反女子中學附屬小學好嗎?
go

聖士提反女子中學附屬小學好嗎?

請問難吾難入?主要系用中文定英文教學?
中西區仲有無好既小學?

津校, 要統一派位的, 入唔入到睇你有冇抽獎運...

melodylee113 發表於 11-11-14 16:21
請問難吾難入?主要系用中文定英文教學?
中西區仲有無好既小學?

聖士提反女 係用中文教學(除了英文科)
中西區,好的女校有︰聖士提反女、聖心、聖嘉勒 等
好的男校有︰般咸道、聖彼得 .... 等

我朋友教這間,知道師資就唔係噤好,校長請人無咩要求,有幾年經驗就得,學歷等唔多著重。之前係收唔夠班既(小一得3班),近年有聯系中學先可以收夠人。

w_y  你係咪攪錯左第二間呢? 有20 分或者同校網都唔係一定得喎.  發表於 12-8-29 22:05

回復 siulan888 的帖子

收唔夠班?

回覆:siulan888 的帖子

Only heard that it is very difficult to get in but never heard that the school could not get sufficient students.  My colleague's daughter chose it as no.1 in allocation 3 yrs ago and sacred heart as 2nd, finally she got into scared heart by allocation.  So, it appears that St Stephen girl is even more popular than sacred heart in central and western.

w_y  因為SH 返下午, 而且學位又多.  發表於 12-8-29 22:07

引用:Only+heard+that+it+is+very+difficult+to+

原帖由 熊貓BB 於 12-08-29 發表
Only heard that it is very difficult to get in but never heard that the school could not get suffici ...
同意,去過小一簡介會之後,我覺得校長和老師都是很有教育經驗,校長也很親民,絕對是中西區女校首選 。

兩、三年前小一係唔夠4班既,你們可以係小學概覽看看。香港柏道33號,我應沒有攪錯嗎?"

回覆:siulan888 的帖子

因為要實施小班,所以由以前大班(3班),每班約30人;改為現在小班(4班),每班約25人。
並不是因為夠不夠班問題。

其實大班或小班,小一也是4班的,如校舍大的學校更可以是6、7班,我也是教育界工作的,所以這訊息應沒有錯的.......

siulan888 發表於 12-8-29 22:13
兩、三年前小一係唔夠4班既,你們可以係小學概覽看看。香港柏道33號,我應沒有攪錯嗎?" ...

以前只開三班, 因為新校舍未完工, 不夠課室用, 但開三班不代表人少, 一班都有成三十幾人,
http://www.ssgps.edu.hk/doc/schReport/ssgps_schReport1011.pdf (p.4)

之後, 實行小班教學, 一班25人, 但年年扣門人數太多, 所以有些班會變成26人一班.

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:siulan888+發表於+12-8-29+22:13+兩

原帖由 fsforth 於 12-08-29 發表
以前只開三班, 因為新校舍未完工, 不夠課室用, 但開三班不代表人少, 一班都有成三十幾人,
http://www.ss ...
近十年八年都肯定係12區最多人爭既女校,反而聖心15分都有機,SSG不嬲都係二十分要抽。我朋友個女早三年左右啦,升中全班派第一志願,一定吾會收吾足生

siulan888 發表於 12-8-29 22:30
其實大班或小班,小一也是4班的,如校舍大的學校更可以是6、7班,我也是教育界工作的,所以這訊息應沒有錯 ...

校舍大也不是務必要開6, 7班,
而不開 6, 7 班也不代表收生有問題,
by the way, 你的女兒是不是準備抽SSG?

siulan888 發表於 12-8-29 22:30
其實大班或小班,小一也是4班的,如校舍大的學校更可以是6、7班,我也是教育界工作的,所以這訊息應沒有錯 ...

如果你真是教育界工作的,我衹怕你另有居心。

SSGPS連自己幼稚園生都唔夠位收呀。

fsforth  終於有人睇得出了  發表於 12-8-29 23:10

SSGPS Vs MPS Vs SPC?  Which one is better?

回覆:wootaitai 的帖子

對啊,早期是有一間聖士提反堂小學已被殺校了。
但不是 SSGPS 囉!

SSGPS's teachers are very nice and considerate.
SSGPS is Chiristian whereas MPS, SPC and SH are Catholic. There is no meaning to compare them. It depends on your family's religion. If you are Christian, apparently you will go for SSGPS.

回復 siulan888 的帖子

單看這句 "近年有聯系中學先可以收夠人" 便知道你是否真的認識此學校了.

SSGPS 一直以來都是直屬 SSGC 的, 請問你說的聯繫中學又是那間呢?

佢点樣講都無用,呢間從來都係net 11最多人選既女校,