用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘區升中
樓主: htts
go

觀塘區升中 [複製鏈接]

原帖由 雪文 於 11-11-16 10:31 發表
昨日同kitty食早餐, 佢話大囡係基孝讀得好開心, 功課唔多, 老師好照顧學習差異的學生.
thanks.   band 2 or 3?

醒目開學勳章

唔該. 但係去年我哋老師只俾我哋排第一round四選一

即聖言、官瑪、順天、官立

第二位已要排band 1尾了.
今年龍年竟争大, 我諗都會叫我哋咁排. 之後我真係唔知點排個三十個位.

原帖由 Johnny@Klnbay 於 11-11-14 17:22 發表

Band 1男女校尾還有順天,呂郭碧鳳,官中
Band 2頭有寧波二中

醒目開學勳章

佢話係band 2.

羅陳佢都帶過大囡去面試, 佢話羅陳的老師好nice, 好有耐心.  你都可以問下美人加.

原帖由 htts 於 11-11-16 10:34 發表
thanks.   band 2 or 3?

醒目開學勳章

a mum, 面試其實機會都幾微. 我諗我都係期望大抽獎啦.

原帖由 a_mum2009 於 11-11-16 08:45 發表
如果兆強全級50, 入官瑪有無機? 聖言應該難d, 是嗎?

thanks!

醒目開學勳章

題外話 : 你哋學校而家點train學生去面試 ? 我仔好多oral pratice返來, 好難.  平日功課多仲要預備明天的oral, 真係睡都無咩時間, 我哋都係求其咁作返去. 我心諗咁去面試 C啦, 我仔連自我介紹都未背出來. 講真去到英中面試咁又點 ?

或者期望操二個月後佢哋有進步.

原帖由 htts 於 11-11-14 17:16 發表
講真,我真係好大壓力, 真係透唔到氣.  我女2次呈分都考得好差, 真係喊得一句句.

咁都幾頭痕, 我點鞭我仔都係咁上下
原帖由 雪文 於 11-11-16 10:38 發表
a mum, 面試其實機會都幾微. 我諗我都係期望大抽獎啦.

我仲有一年時間, 而家已經開始一星期3次搵abc 同亞仔practice english speaking, 希望有進步
原帖由 雪文 於 11-11-16 10:42 發表
題外話 : 你哋學校而家點train學生去面試 ? 我仔好多oral pratice返來, 好難.  平日功課多仲要預備明天的oral, 真係睡都無咩時間, 我哋都係求其咁作返去. 我心諗咁去面試 C啦, 我仔連自我介紹都未背出來. 講真去到英 ...

原帖由 雪文 於 11-11-16 10:42 發表
題外話 : 你哋學校而家點train學生去面試 ? 我仔好多oral pratice返來, 好難.  平日功課多仲要預備明天的oral, 真係睡都無咩時間, 我哋都係求其咁作返去. 我心諗咁去面試 C啦, 我仔連自我介紹都未背出來. 講真去到英 ...
我地"0" training喎!  唔知間學校搞乜:;pppp:

"0"
原帖由 htts 於 11-11-16 11:02 發表
我地"0" training喎!  唔知間學校搞乜:;pppp:

原帖由 a_mum2009 於 11-11-16 11:12 發表
"0"   
真架,  乜都無?  Paper, practice乜都無.  我都想問佢地搞乜?

p.4 派左果本錦囊無同d 同學discuss 下咩? 裡面d questions 大人都未必識答, 咁鬼深
原帖由 htts 於 11-11-16 11:18 發表
真架,  乜都無?  Paper, practice乜都無.  我都想問佢地搞乜?mouth:" />

原帖由 a_mum2009 於 11-11-16 08:45 發表
如果兆強全級50, 入官瑪有無機? 聖言應該難d, 是嗎?

thanks!

入聖言比較難,聽講觀瑪好像个个有得In(忘記了),兩間兆强和聖瑪太在區內程度比較高,級50可能比起一般小學級20都耍要强,中學校長是知道的,但平田兆强上年只有一个入觀瑪,入聖言十七个,可能多人揀聖言,少人揀觀瑪,試下無妨!
不過兆强是聖公會基督教學校,我知道同區很多天主教小學自行會有校長推薦位入觀瑪,分薄了一些位!

明白. 謝謝你
原帖由 Johnny@Klnbay 於 11-11-16 11:33 發表

入聖言比較難,聽講觀瑪好像个个有得In(忘記了),兩間兆强和聖瑪太在區內程度比較高,級50可能比起一般小學級20都耍要强,中學校長是知道的,但平田兆强上年只有一个入觀瑪,入聖言十七个,可能多人揀聖言,少人揀觀瑪,試下無妨!
...

原帖由 雪文 於 11-11-16 10:35 發表
唔該. 但係去年我哋老師只俾我哋排第一round四選一

即聖言、官瑪、順天、官立

第二位已要排band 1尾了.
今年龍年竟争大, 我諗都會叫我哋咁排. 之後我真係唔知點排個三十個位.

...

上年Band 1一般都是這樣選,第三己經要揀Band 2 頭了!

如果順天係咪比官瑪有機d ?

thanks!

原帖由 a_mum2009 於 11-11-16 11:25 發表
p.4 派左果本錦囊無同d 同學discuss 下咩? 裡面d questions 大人都未必識答, 咁鬼深
無呀!  都無攞過出來.

醒目開學勳章

a_mum, 你有無收到我呢二次的PM ? 講順天同官瑪 ?

我去匯景shopping 囉

原帖由 a_mum2009 於 11-11-16 11:57 發表
如果順天係咪比官瑪有機d ?

thanks!

自行如果選順天,因為是男女校,多了女仔競爭,機會不一定比官瑪大,但我看了近兩年的順天分班,女生均比男生多,可能Band 1 女生比男生多,自行時中學可能會多選一些男生,避免大抽獎時女仔太多亦未可料!

醒目開學勳章

我想問福建中學申請表內需要--教育局「小六學生資料表」副本

呢份表係未未有架..thanks

THANKS SO MUCH
原帖由 Johnny@Klnbay 於 11-11-16 13:44 發表

自行如果選順天,因為是男女校,多了女仔競爭,機會不一定比官瑪大,但我看了近兩年的順天分班,女生均比男生多,可能Band 1 女生比男生多,自行時中學可能會多選一些男生,避免大抽獎時女仔太多亦未可料! ...
‹ 上一主題|下一主題