用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘區升中
樓主: htts
go

觀塘區升中 [複製鏈接]

原帖由 manysy 於 11-11-14 12:18 發表
區內BAND 3 校風好D, 有邊幾間?

不怕得罪講,Band 3 的學生一般都有些問題,阻礙了正常學習,Band 3的家長亦少講自己仔女學校情况,只能憑平時觀察,識兩个比較純品的讀青松和何南金,暫時仍未變壞,但這只是個人感党,最好中午或放学在學校附近的商埸快餐店流連一下,自會找到答案!

原帖由 htts 於 11-11-14 14:32 發表

梁季彝 & 梁式芝, 係咪後者banding 高d ?

梁季彝是Band 2,但上年好多Band 1大抽獎 跌落Band 2,搶了很多Band 2位;梁式芝是Band 1 尾,Band 2不易入!

聖安當都唔錯,校風幾好,何南金就最好唔好撰,我見過有學生一邊返學一邊拍拖,旁若無人。

原帖由 a_mum2009 於 11-11-14 14:29 發表
全級20-30名是否只計男仔?

男女合計!

原帖由 Johnny@Klnbay 於 11-11-14 15:20 發表

男女合計!
咁即係單計男/女, 都係top 10 in grade啦.

原帖由 htts 於 11-11-14 15:35 發表

觀塘區小學34間,假設Top 30X34間=1020人,當40%是男仔(只是假設,Band 1通常男仔較少),408个男仔中若果自行有一半人選聖言,觀瑪(以我觀察三年,觀塘區考得Top的男仔最多人自行第一志願搏區外名校,第二志願穩陣計都會聖言,觀瑪兩者選一間),兩間中學加埋大概只有100多個自行位,競爭都幾激烈了,Top30之外就更難入了,中學自己亦會想,自行階段儘收前面的學生,Top 30以外的在大抽獎時大把可收,你做校長都會咁做!
不過以上都是个人假設的估算,1.未計部份區內最Top的自行两間都選區外名校的男生2.未計有些勁D的小學,如兆强等可能Top30以外都會收.亦有一些差D的小學Top10中學都未必會收3.未計其他區想報這兩間中學的人數(尤其是將軍澳區小學很多男仔想報這兩間的)

醒目開學勳章

請問男女校band 1尾除了蒙民偉之外, 仲有那一間.   band 2頭又有那幾間呢.

醒目開學勳章

唉....好大壓力.  我仔又未緊張, 日日都係到hea,拖時間

原帖由 htts 於 11-11-14 15:35 發表

原帖由 Johnny@Klnbay 於 11-11-14 16:50 發表

觀塘區小學34間,假設Top 30X34間=1020人,當40%是男仔(只是假設,Band 1通常男仔較少),408个男仔中若果自行有一半人選聖言,觀瑪(以我觀察三年,觀塘區考得Top的男仔最多人自行第一志願搏區外名校,第二志願穩陣計都會聖言, ...
兆強勁d咩?  有無分新/舊校?  不過我的係女, 都係focus on girls or co-ed schools.

原帖由 雪文 於 11-11-14 17:11 發表
唉....好大壓力.  我仔又未緊張, 日日都係到hea,拖時間
你仔成績叻, ok啦.

講真,我真係好大壓力, 真係透唔到氣.  我女2次呈分都考得好差, 真係喊得一句句.

原帖由 雪文 於 11-11-14 17:08 發表
請問男女校band 1尾除了蒙民偉之外, 仲有那一間.   band 2頭又有那幾間呢.

Band 1男女校尾還有順天,呂郭碧鳳,官中
Band 2頭有寧波二中

原帖由 htts 於 11-11-14 17:12 發表
兆強勁d咩?  有無分新/舊校?  不過我的係女, 都係focus on girls or co-ed schools.

李兆强小學有兩間(德田和平田),由以前上下午校分拆出來,是男女校,區內最多人爭入的小學之一,好難入!

請問觀塘St.jo中學屬Band幾?

回復 2# Johnny@Klnbay 的帖子

如果兆強全級50, 入官瑪有無機? 聖言應該難d, 是嗎?

thanks!

學校- 2010   6科14分%

觀塘聖若瑟中中 - 26%  Band 2

資料來源:

2010全港中學排位
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2289167&extra=page%3D1

原帖由 onmami 於 11-11-16 00:18 發表
請問觀塘St.jo中學屬Band幾?

回復 1# onmami 的帖子

St.jo 是Band 2 中學,但有英文班!

基孝中學, 有何comment?

醒目開學勳章

昨日同kitty食早餐, 佢話大囡係基孝讀得好開心, 功課唔多, 老師好照顧學習差異的學生.

原帖由 htts 於 11-11-16 10:07 發表
基孝中學, 有何comment?

醒目開學勳章

St Jo一定要收英文班, 中文班D學生無人理加.

原帖由 Johnny@Klnbay 於 11-11-16 09:53 發表
St.jo 是Band 2 中學,但有英文班!
‹ 上一主題|下一主題