用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 K3升民小,係咪要放棄抽獎?
go

K3升民小,係咪要放棄抽獎?

但可否參加第一ROUND,自行選校呢

按舊年的資料, 你一入表參加大抽獎, 政府有義務比個位你個小朋友, 政府就會叫民生放你個小朋友出O黎參加大抽獎, 就算第一ROUND唔入, 唔可以QUIT架, 自動入第2 ROUND.

Yes, for 自行 only.  If you get a place in 自行 and accept it, MSC will forfeit its place.  If your 自行 is not successful or you don't accept the place, MSC will just don't know it and you can securely keep the place.

If you don't get a place in 自行 and proceed with the 'lucky draw' stage, MSC will forfeit its place no matter the result.

原帖由 BBLOVEMAMA 於 11-11-12 11:50 發表
但可否參加第一ROUND,自行選校呢

上年學校係k3開學時話, 報直資都唔得, 學校係會知既,......  問題係有好多直資小學係暑假已經報名, k3開學先講, 係咪已經有問題, 所以我覺得可信性極低, 不過學校又要用埋依d招數, 有點兒........
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

你要响学校攞張表去其他學校考小一,你一攞走張表就CUT你直上小学個位

要攞張咩表去考其他小一呢?

下!  唔喺呀?

jeff1997 發表於 12-3-24 15:11
你要响学校攞張表去其他學校考小一,你一攞走張表就CUT你直上小学個位

請問係咪真架 ? 有冇熟識運作的媽咪可以講解一下 ?
十分十分感謝

sllau  假的  發表於 12-12-12 10:23

any advice from MS parents, thanks!

回覆:K3升民小,係咪要放棄抽獎

我都好想知

回覆:kktsk 的帖子

每年都有點不同。我覺得今年民小收了多過它85%學位的民幼學生(可能畢業生質素好)。所以學校都没有太多外來學生加入。來年民幼有更多學生畢業,競爭更大。學生個pool大了,學校自然有話事權。心大心细的你可在自行階段選津貼學校,民小是不知的。第二階段,政府會問你要不要参加,如參加,民小會被通知。因學生個pool在來年更大,民小自然將個位给他人了。當然,你要看看學校是否適合小朋友。好動的小朋友不適合入讀民小。

我記得我仔兩年前K3升小一時我有參加第一輪的自行收生派位,之後唔收再沒有參加第二次的搞珠,民小個位依然係度

baby_sugar 發表於 13-8-5 16:16
每年都有點不同。我覺得今年民小收了多過它85%學位的民幼學生(可能畢業生質素好)。所以學校都没有太多外 ...

Hi baby_sugar,

Would you pls elaborate on "好動的小朋友不適合入讀民小"? My son is quite active and I am thinking to send him to MS kindergarten or not. Thanks.

引用:Quote:baby_sugar+發表於+13-8-5+16:16+每

原帖由 cchowls 於 14-02-26 發表
Hi baby_sugar,

Would you pls elaborate on "好動的小朋友不適合入讀民小"? My son is quite active and ...
我小囡都係超活潑型,今年民小小一

conniew117 發表於 14-2-27 08:45

Hi conniew117,

Really appreciated your reply. I just wonder if MS primary is too traditional so that not suitable to active children. May I know more about MS? In my view, MS is good school with long history.

1. Is MS kindergarten a traditional school? I heard that it is "project approcah" teaching... but also well trained their discipline. I am confused. Personally, I like the school can have a balance on discipline, moral development and academic.

2. If "project approcah" teaching is applied, I assumed there is no dictation or test in kindergarten. Will the children adpot easily in primary life?

3. In your daughter K3 class, how many people was success to admit other DSS/ private primary? Just a rough percentage is enough. Most people told me that if you choose MS kindergarten, you must go to MS primary. For me, I am concerning the budget, frankly my target primary will be the economic ones like YW or TSL.

P.S. Sorry that those questions should be better to post in kindergarten part. But I really want to pick up a most suitable kg for my son.

引用:Quote:原帖由+cchowls+於+14-02-26+發表Hi+

原帖由 conniew117 於 14-02-27 發表
好動到過份活躍的小朋友是不同適民小的。事實就是民小喜歡學習和操行都平均的小朋友。民小是大班教學的,對老師來說,小朋友可以學習一般,乘,但不可以過份活潑,因為老師沒有足夠時間關顧小朋友。如果小朋友好活潑,小班教學對他比較好。民小不適合活潑小朋友。

引用:Quote:原帖由+cchowls+於+14-02-26+發表Hi+

原帖由 conniew117 於 14-02-27 發表
好動到過份活躍的小朋友是不同適民小的。事實就是民小喜歡學習和操行都平均的小朋友。民小是大班教學的,對老師來說,小朋友可以學習一般,乘,但不可以過份活潑,因為老師沒有足夠時間關顧小朋友。如果小朋友好活潑,小班教學對他比較好。民小不適合活潑小朋友。

cchowls 發表於 14-2-27 10:35
Hi conniew117,

Really appreciated your reply. I just wonder if MS primary is too traditional so t ...
Hi cchowls,

1/ 民小的確係非常傳統既小學, 同時都真係好嚴格. 好似佢地寫中文生字, 一筆一劃都要好準確, 差少少老師都扣分. 連我家C6都認為學校太嚴對小一生. 但我個人認為早D俾小朋友適應扣分準則都唔係一件壞事.

2/ 民幼係PROJECT APPROACH, 我覺得小朋友都幾HAPPY, 但我囡當年還是學劵制; 聽其他媽咪講, 細佬妹依傢讀緊非學劵既課程, 事實比以往係深左, 功課亦係多左, 比起以前HAPPY度少左D, 但勝在係無用紙筆既TEST&DICTATION. 只會每兩個月同小朋友做評估. 睇返小朋友既學習進度. 每次做完既評估都會派俾家長REVIEW同簽名. 咁樣家長就會知道小朋友係學校既學習進度是否理想.

3/ 我無統計上年K3我班走左幾多人, 只知我班有男同學考到YW, 陸慶濤, 有D同學就已經第一輪自行入左家姐哥哥既津校(E.G. ST STEPHEN GIRL, 荃官). 今年P1同阿女同班有位女同學, 舊年K3考到TSL, GH. 但都最後留左係民小.

其實, 我開初都好擔心我個活潑多口型既女兒, 會唔會唔適合民小呢? 老實講, K1開始我女班主任都唔贊成我女上民小, 因為民小太傳統. 但SO FAR我女由9月返到依傢, 無接過班主任電話話佢唔乖. 同埋我班既女同學都幾活躍下. 老師在堂上會用好多唔同既方法去TRAIN佢地紀律. 令佢地係適當既時候會乖乖地.

當然, 上民小另一個就係經濟問題, 每月學費+車費+飯$都要5千. 但C6覺得出去搵間普通津校, 不如俾佢谷下, 始終小學真係一個要認真去吸取知識既過程. 唔想佢HEA住過.