用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 一個爸爸對報考幼稚園的感想
樓主: alfredw88
go

一個爸爸對報考幼稚園的感想 [複製鏈接]

同意!in左好多間,自問村校比我印象是校園雖小、校舍較舊,但老師校長有心教,很有愛心!
名校有花園漁池、外藉老師,但很商業,可能只會現實地對幫到學校名氣的學生愛鍚。為學校名利,谷學生功課!
但究竟我們是希望給孩子過愉快的三年,還是為將來舖路?返學究竟目的為何?
如果學業成績不重要,為何大家都爭入名校?
我也在苦惱中!

原帖由 polly8888 於 11-11-10 16:22 發表
請問PC同DGJS的中文名是?

培正同小女拔…

我贊成你太太既諗法... 因為好既學校先會出名... 如果唔好... 又點做到"名"校呢??? 由上年到而家除左要忙於工作及照顧囡囡... 仲要不停咁搜尋及更新多間學校既資訊... 其實我本人亦覺得好疲累... 有時仲會埋怨我先生咩都唔理... 但為人父母... 邊個唔望子成龍, 望女成鳳呢...

簽名被屏蔽

Hello 好爸爸,

上星期六細女岩岩考完一間,今個星期一排左2.5小時去交表,星期六又要去in,下星期二又繼續排隊交表,呢緊仲有2間要in,這個月都係排隊+in的日子!仲要寫好幾份問卷交俾老師,in小朋友仲要考埋我文筆.
點解?因為希望盡力去為小朋友安排我們認為是好的學校給她囉.起碼都去考左先,唔考又點知收唔收?
佢依定都係讀緊一間普通的學校n班,如果到時全軍覆沒(預左,因為今年報名人數好明顯勁增,競爭勁大),就唯有繼續讀依家呢間,不過我明年會再試,報心儀個幾間插班k2囉.又睇下到時點.
小朋友白紙一張,你俾咩佢,佢就會有d咩.
名校當然不是絕對的,名校有十優生,一樣有考第尾的,你小朋友冇咁既成績,讀唔掂一樣可以被叮走,我知有好多小朋友讀一條龍,上到小學4,5年級俾學校out出局都有.
反而我覺得家長俾幾多時間和心機(仲有$$)去栽培小朋友係最重要的,你唔好諗住考到名校,小朋友就自動波科科一百分,家長同埋小朋友都要好努力去不停做好多課堂以外的操練才會有好成績.
所以,你不用咁煩惱,等考晒d學校,睇下有邊間學校offer再同老婆傾清楚人手照顧,將來升學目標,學費,補習,興趣班才決定囝囝的去向.
希望大家都入到理想的學校,為仔女奮鬥!!!

原帖由 alfredw88 於 11-11-10 14:05 發表
近期忙於為兒子報考幼稚園,有感而發,欲在此抒發一下。各位閱後如能給點意見,將十分感謝。

我的兒子今年2歲。由於是細仔(09年9月出生) ,去年為他報幼兒園時,結果不是不收就是收只下午班。後來選了一間普通又稍遠,但肯收上 ...

好爸爸,我朋友個女都喺保護兒童會讀K1-K3, 因為近屋企。小一考咗入女拔。我諗要睇小朋友資質,同埋家長有幾多時間同心機栽培。

Sheffield, Thanks for your quick response.

我五年抱三,而家終於到第三個考K1,我真係攰到死,希望快D過埋呢個11月啦!

現在做人係咁架勒, multi-tasking 走唔甩架勒, 仔囡既未來日子可能重難呀, 競爭大呀!

~~~deleted~~~

我都係其中一個忙於為兒子選校的媽媽﹗
我為個仔報咗接近20間幼稚園,為咗咩呢?
我係想為小朋友舖一條比較闊、易行的路。亦可以話係俾足機會佢,令佢將來無得埋怨﹗

有一件事係好重要的,就係起碼我唔會為咗令佢面試有好的表現,而逼佢學野﹗

名校、村校都有好學校,俾小朋友去考唔同的學校,只係俾機會佢試,如果小朋友真係能力係得的,點解唔俾小朋友試?

係呢個世代,社會的競爭好激烈,政府的資源錯配,對教育的規劃無遠見,而小朋友的將來又係我地的手上,我地有咩選擇?

有時候好難決定的, 好似我女女起11月出世, 區內兩間幼稚園REJECT, KOWLOON TONG 兩間幼稚園等消息, 有兩間未IN, 得一間附近區有OFFER, 我都唔知點好! 慢慢長路.....

爸爸,你加油,我個仔都係2歲細仔,個女5歲又係細女,忙小學,你唔係好金啫,平常心吧

agree too: 4001cc

我做爸爸也做緊一樣的事,希望兒子入左名校,也使妹妹可直入同一名校!

點解揀名校?因為想我兒女去好小學,然後上好中學!

Band 1學校收band 1學生,這是不能否認的;近赤者亦,近墨者黑,道理就是這樣!

我本人就是人板,我中學時期讀band 2中學,身邊群著一班同學只顧遊戲,結果會考只得五分,還差一點就學壞了;幸好,之後做學徒遇上另一班決心改過的師兄弟,互相鼓勵,由工業學院到讀完碩士,合共十多年的半工讀,極其辛酸!

因此,我希望我兒女上了好學校,將來可以不做有錢人,但一定要做個好人!

原帖由 alfredw88 於 11-11-10 14:05 發表
近期忙於為兒子報考幼稚園,有感而發,欲在此抒發一下。各位閱後如能給點意見,將十分感謝。

我的兒子今年2歲。由於是細仔(09年9月出生) ,去年為他報幼兒園時,結果不是不收就是收只下午班。後來選了一間普通又稍遠,但肯收上 ...

名校對入讀心儀小學有冇幫助?如果冇,就唔轉啦,不過個人覺得上全日班係冇時間再係屋企谷架啦,佢返左成日學,分分鐘冇訓晏覺,夜晚等你地放工都要上床休息啦,放工早返屋企,都想多啲時間親子啦,唔通再同佢讀書、讀字咭、認字咩?玩下仲開心啦。
成日話家長可以揀,如果小朋友係活躍嘅,一定要揀活動教學,等佢返得開心啲,但都要學校收先得架,我地家長只可以揀學校「報」咋。

我諗話無幫助或無丁點兒優勢就呃人O既, 等於學校要填埋家長工作及以前的學校資料一樣, 而家有邊樣野係有平等先得架..............唉! 我都只係平常心做好自己應做及可做的就算了. 極同意樓上家長所講, 我地真係有得揀...............報定唔報ONLY.

其實是否想小朋友開心呢個問題,唔凈系而家選擇幼稚園,到小學,中學都系一樣。

就算如願以償入到名小學,Band 1 小學;我見到間間同學仔而家都被迫的好緊,一樣都唔多開心。

教育制度系咁,作為家長,別無選擇,硬住頭皮都要跟住玩呢個遊戲。

我也是爸爸, 十年前我也跟你這樣想, 可是當年兒子確是在K3時經耀宗畢業, 兒子表現很好, 現在入到理想學校, 正在行他的路...

現在跟你一樣為細囡努力, 講現實, 你兒子也是競爭學位的對手啊...哈哈...但我有點相信上天安排, 平常心, 但一定要嘗試改變 (不試會後悔)...

我亦已向香港現實世界低頭, 由細開始的路徑(當然可以調整), 真是決定小朋友往後日子的關鍵...

有人說: 你有無見高官放子女入主流學校?  

‹ 上一主題|下一主題