用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 好可惜,要放棄香兒⋯
go

好可惜,要放棄香兒⋯

醒目開學勳章

其實我兩個小朋友巳在香兒合唱組好多年,
由預備唱到依家要升高班,
但出年升班後只可返星期六或日,
而且一唱就要三個鐘,
重要只得何文田或英皇道兩個地點選擇,
一來一回已經無咗成四、五個鐘頭,
唉⋯唔通真係要放棄、退團!
有無人都係咁?

醒目開學勳章

me too.......因為出年小5呈分試好緊要,佢出年升左高班真係無左個half day....
我都諗住唱埋今年同佢quit...但佢堅持話要continue 唱,我都唔知點算....

醒目開學勳章

我兩個小朋友:
一個升高班返星期六何文田或英皇道,
另一個升中二要和其他班合併⋯返星期六將軍澳,
一個返三個鐘,另一個返兩個鐘,
如繼續返,咁我即是全日無咗,
所以可能兩個都要退⋯⋯

小兒由高斑開始已自行上下課, 由高班開始會學多好多技巧上的知識, 想想可否讓大的小朋友自己去

原帖由 TMMA 於 11-11-10 09:48 發表
而且一唱就要三個鐘,
唉⋯唔通真係要放棄、退團!:p ...

小兒說, 上hkcc可減壓, 所以拒絕quit

原帖由 rebecca0113 於 11-11-10 12:11 發表
me too.......因為出年小5呈分試好緊要,佢出年升左高班真係無左個half day....
我都諗住唱埋今年同佢quit...但佢堅持話要continue 唱,我都唔知點算....

先黎個協議,話星期5要做哂功課,星期6才可去合唱團。
其實難得小朋友咁鐘意呢樣興趣,應該積極為佢地保留,
讀書咁辛苦,難道星期6,日都唔可以有幾小時抖下氣咩?

原帖由 TMMA 於 11-11-10 09:48 發表
而且一唱就要三個鐘,
唉⋯唔通真係要放棄、退團!:p ...

回覆 7# TMMA 的文章

Depends佢兩個有幾鐘意唱歌.  如果只係mami想/ 學左禁耐唔學好晒...etc理由就真係慳番5個鐘溫書好過.  若佢地熱愛唱(有無去考ABRSM聲樂?  參加唱歌比賽之類?), 就惟有好好安排時間.

我女由培訓班上到中一班, 升中二前我問佢鐘唔鐘意唱, 佢話唔鍾意即cut.  慳番3個鐘做其他野.  好多時4歲入香兒都係mami安排, 有部份小朋友真係唔多有興趣.  真係好鐘意唱果班自然點辛苦都繼續上.

如果花了時間而讓孩子有所得著,值得考慮!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

大家好, 我想問下關於香兒一些資料, 今年小女已被香兒收了入讀明年的預備班, 每星期上一小時, 我想問大家小朋友是否會被安排一些公開表演的機會?

如需請假不上堂, 會否不好呢?

醒目開學勳章

佢地鍾意唱,係屋企日與夜都玩二重唱
但每次去都覺得好疲倦,
可能現在是放學後去...
所以現在的情況有d兩難

醒目開學勳章

原帖由 kk8888 於 11-11-12 12:16 發表
大家好, 我想問下關於香兒一些資料, 今年小女已被香兒收了入讀明年的預備班, 每星期上一小時, 我想問大家小朋友是否會被安排一些公開表演的機會?

如需請假不上堂, 會否不好呢? ...

所有預備班或以上級別,每年都要穿表演服表演兩次以上,
一次內部演出,不供開,(約easter左右)
另一次供開表演,要自己買票看,在九月左右,
另每年有很多不同的表演﹕有時去ocean park
有時去會展等,
但這些不是所有班有份,
看香兒安排。
出席率不太底,間中有事請假是ok的。

醒目開學勳章

原帖由 TMMA 於 11-11-12 12:47 發表

所有預備班或以上級別,每年都要穿表演服表演兩次以上,
一次內部演出,不供開,(約easter左右)
另一次供開表演,要自己買票看,在九月左右,
另每年有很多不同的表演﹕有時去ocean park
有時去會展等,
但這些不是所有班有份,
看香 ...

香兒有不同分校, 有無朋友在唔同分校學過, 老師是不是間間都一樣好 ?

你女兒在邊間上堂呀 ?

我在幼稚園時參加了香兒星期五班,已有心理準備在小學時未能出席(因為那個時間仍是上課時間),於是已差不多預了九個月時間以上申請轉班,但是最終也轉不成,於是改了玩另一樣-話劇,估不到有時試下另一種活動,你的小朋友可能又有另一番體驗,所以有時有些事當初會覺得可惜,但是後來又會有另一番景象及獲得!

我個仔由4 歲開始預備,出年一月9歲會升上高H or D (Sat @ HMT)。但逢 Sat pm 佢要上童軍。兩者... 佢揀 quit 香兒。我覺得好可惜 but what can I do?  我仲唔捨得過佢!!

回復 5# TMMA 的帖子

TMMA, if your kid need to wear "performance clothes" in order to perform in HKCC, roughly now much is the clothes?
Or, HKCC would provide the clothes to you free of charge? (am I dreaming?)

In Yips, the performance clothes can be very expensive....

醒目開學勳章

香兒表演服可到太子金錀買。