用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Gd news:小六評估擬簡化 隔年考核
go

Gd news:小六評估擬簡化 隔年考核 [複製鏈接]

【明報專訊】小六生下學期須應付呈分試、TSA(全港性系統評估)及Pre-S1(中一入學前學科測驗),壓力沉重。教育局表示,檢討小六考核小組剛在上月底開始,就減輕學生考試壓力建議提交教育局長。據悉,教育局接納最快今年起容許TSA、Pre-S1兩試由每年考核改為隔年考核,本港現時約有6萬名小六生,明年6月極大機會毋須應考TSA考試。...明報記者 周婷  2011-11-8http://hk.news.yahoo.com/%E5%B0% ... 0%B8-211713531.html
   0    0    0    0

回覆 1# vincher 的文章

隔年????

禁要考果年o既學生咪好慘?  唔fair~~~

無Pre-S1試果年d學校自然會自己整個校內編班試, 唔係點分到精英班, 輔導班?

回覆 1# Yanamami 的文章

唔會0吾fair~~~小六0吾係考Pre-S1,就考TSA
~2012 考Pre-S1
~2013考TSA  如此類推

無Pre-S1試果年d學校自然會自己整個校內編班試, 唔係點分到精英班, 輔導班?
~當然!當然!況且我聽過有些學校並非以Pre-S1 作標準來編班!

我覺得唔公平喎.
考Pre-S1, 壓力無咁大.無得prepare.
考TSA 就唔同, 多數學校都會谷.

原帖由 vincher 於 11-11-10 18:35 發表
唔會0吾fair~~~小六0吾係考Pre-S1,就考TSA
~2012 考Pre-S1
~2013考TSA  如此類推

~當然!當然!況且我聽過有些學校並非以Pre-S1 作標準來編班 ...

回覆 1# Jackielee 的文章

此言差矣!其實學校2試也谷!

回覆 3# vincher 的文章

禁咪唔fair囉.  考TSA果年又要考中學自訂編班試.  考Pre-S1果年又唔洗考TSA.  咪有一年d學生考兩個試(好似而家禁), 有一年d學生只考一個試.

回覆 1# Yanamami 的文章

何止0阿!如果考TSA那年,6-7月:3個試
1.畢業試  
2.TSA
3.中學自訂編班試.(但小學無得操呢!)

回覆 1# vincher 的文章

考到呢度, 好多學生已殘晒.  通常畢業試唔會好深, 讀私校亦不重視TSA.  但隔年考對某年學生好唔公平.  應索性取消P6果次.  又唔見F6果d學生要考?

點解唔剩係考PRE-S1呢?
請問2份卷嘅內容係咪好大分別?如果差別不大,D專家將2份卷整合埋真係唔得?

如果講緊既係中一入學編班試,入邊間中學已成定局,同讀緊個間小學關係已經不大了。
但TSA就唔同,好多學校都會死操爛操。

原帖由 vincher 於 11-11-10 19:16 發表
此言差矣!其實學校2試也谷!

回覆 1# Jackielee 的文章

「小六評估擬簡化 隔年考核」未有此方案前:
很多學校也很重視Pre-S1,因作為調整學生的校內成績,影響小六派位學生Banding(當然並非每年,2012計,2013不計)換言之,計的那年,學校也會操!
至於全港性系統評估作用:
以便政府監察教育政策執行的成效(有些學校校董會關注成績)及促使學校制定改善學與教成效的計劃,故學校亦非常重視

隔年又真係唔公平,如TSA唔可以取消,不如改在P5/S1的時候考,好過谷在P6時6-7月份,起碼減輕少少都好過同period考晒!

原帖由 vincher 於 11-11-12 23:39 發表
「小六評估擬簡化 隔年考核」未有此方案前:
很多學校也很重視Pre-S1,因作為調整學生的校內成績,影響小六派位學生Banding(當然並非每年,2012計,2013不計)換言之,計的那年,學校也會操!
至於全港性系統評估作用:
以便政府監察教 ...
綽盈媽咪 ;-)
‹ 上一主題|下一主題