用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 林X鍵醫生vs何X邦醫生?急!
go

林X鍵醫生vs何X邦醫生?急!

好煩腦,邊個好d,大家比d意見,唔該晒!

我仔仔睇林X鍵醫生, 其實要睇過哂2個醫生先可以話比你知邊個好。

回覆 2# Connielai 的文章

咁你仔仔睇林醫生成效如何,我約咗下星期睇第一次,林醫生第一次會唔會開葯ga Thx!

亞仔睇左2年, 都OK,而家開始停藥。第1次睇就要食藥.....
你第1次睇左幾錢?

第一次收咗$1600+開藥

回復 5# keithchu 的帖子

同我仔2年前初初睇佢時一樣,沒有加價。

回復 1# Connielai 的帖子

何X邦醫生?my friend's son has consulted this one for 2 times, comment, no good.

我囡囡睇緊何X邦醫生~

覺得OK喎~~

其實我都唔係好識分咩叫好, 咩叫唔好...

我個仔都係睇何醫生,我覺得何醫生好細心,好了解adhd嘅小朋友,係價錢貴左啲囉~!

masterunion  OK AR.. 唔錯  發表於 11-12-19 16:34

我星期六睇何醫生,第一次,診金收2千,藥費另計...

回復 annaanna 的帖子

你第一次咁貴???
我大半個月前睇第一次係$1800 藥費另計喎.....

大半個月後第一次睇就加$200???

之前姑娘話1800蚊大約45分鐘consultation,可能我仔case比較複雜,所以問多左野收多左錢囉﹗

可否提供以上醫生資料比我呀!
[email protected]

頂唔順喇..... 有冇好心人可以介紹平D O既精神科醫生比我呢?
我仔睇開何醫生,次次診金千幾蚊,仲要轉藥OR 加藥就一星期後覆診,又千幾蚊診金﹗頂唔住了.......

其實我知道調O岩藥可以4星期先覆診一次,但依家每星期都千幾,好覺得真係......有D過份謀利囉﹗

masterunion  其實真係會有禁既情況, 我仔仔果時都係, 不過好彩我地好快有政府睇.... 就算去睇左政府我記得都轉3次丫...  發表於 12-4-17 15:01

私家個個都相差無幾....
唔岩藥就一定要轉藥, 岩岩轉藥梗係要睇密D架啦

如果真係想平, 唯有等政府架咋......

我有朋友都因為冇錢幫小朋友睇私家, 一直係等政府囉

3-4星期睇一次千幾蚊診金都仲OK,但1星期又係千幾,好貴﹗
上次去睇,佢話要加一隻藥,但要食多2星期本身隻藥先加,叫我2星期去覆診先加﹗我問醫生咁點解唔依家加?要2星期後覆診先加呢?不如依家加,2星期後覆診得唔得呢?
結果..... 係食多一星期本身隻藥,下一星期先再加,但佢講加果隻藥份量好細,應該冇咩特別反應,到時覆診先再加大....
比我O既感覺唔多好.... 已經試過2次係咁... 我都明,如果加藥OR加份量,都要覆得密D,但明明冇野轉變,都要我覆咁多次,想點O架?真係好想轉醫生.... 政府果度要13年先有期呀﹗

masterunion  你排邊區???  發表於 12-4-18 11:14

小朋友一轉藥, 一開始唔可以俾咁重佢地食先架...
佢地已經食緊精神科藥物, 仲一下子俾重劑量,

身體適應唔到, 會有好大既副作用~~

可能會超頭痛, 胃痛, 肚痛等等架!!!

何醫生冇話俾你知咩??????

大人平時感冒睇醫生, 你都唔想醫生下下一開始開隻最勁俾你啦~~~
食到個人暈下暈下咁......
但係係人都知醫生有特效有勁藥, 但係唔會下下俾你架嘛...

其實你有好多野, 應該係同何醫生直接講清楚, 唔駛估估下諗點解點解架~

我次次問親佢乜, 佢都好老實答.

例如點解要開果隻藥, 有乜用, 食左會點, 點解要俾果個份量,
如果食左唔得, 跟住會點, 副作用出左會點, 有咩對策..
何醫生通通都有答~~

你不如再同佢溝通下先啦~~

(因為其實我真係覺得何醫生好好人, 仲教埋我點應對學校難為我既問題添...如果學校再難為我, 就叫學校親自打俾佢, 佢幫我同佢地解釋喎, 仲叫我唔駛擔心, 唔駛理學校講乜)

faye525 發表於 12-4-18 01:29

小朋友一轉藥, 一開始唔可以俾咁重佢地食先架...

EE 我果時都有丫, 佢仲打埋去補習社問補習老師TIM

回復 faye525 的帖子

我有問佢野..... 可惜佢唔答.... 將個問題交番比我呢....

annaanna,

你要有心理預備就算去政府都要比錢買藥, 只係可能平左個醫生費.
你唔好太擔心, 你既情緒都可能會影響小朋友架