用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 點算! 想知道阿仔係咪專注力不足!
go

點算! 想知道阿仔係咪專注力不足!

依家小一, 成日比人罰,
做功課又唔專心, 好心散
串字串好耐,
總之, 專注力不足既病徵都好似中晒
好想帶阿仔去check下(唔知需要幾多$?)
同埋接受治療!
希望各位媽媽比d意見!

go to child assessment centre, very cheap, government service

http://www.dhcas.gov.hk/textonly/tc_chi/centre_info/centre_info.html

cheap, $60 per session, will refer you to specialized service after assessment, don't give up waiting, this is the most centralized service and most resourceful service in HK.

Enjoy your benefit and their doctors and psychologist are experienced in handling children with special needs.

原帖由 mama667 於 11-11-8 21:19 發表
依家小一, 成日比人罰,
做功課又唔專心, 好心散
串字串好耐,
總之, 專注力不足既病徵都好似中晒
好想帶阿仔去check下(唔知需要幾多$?)
同埋接受治療!
希望各位媽媽比d意見! ...

check first la
Heep hong
HK$ 6500

醒目開學勳章 王國長老

負擔到出去做評估, 政府既排期好耐.

小一上學期學校會有個識別計劃去搵有特殊學習問題既學生, 呢個計劃好似會係上學期完前完結, 有問題既學生學校會通知家長, 之後再轉介去做詳細評估.

若果你覺得係有問題既, 最好同班主任講聲, 等班主任留意下.

想當年囡囡 P.1 開始無耐我已經舉手同班主任講囡囡好似有 d 野, 變左班主任同輔導主任留意多左, 係識別計劃完之後都同我講學習上面無問題, 唔需要再特別去做評估.

P.2 時都仍然有跟進架, 班主任會打電話畀我講返情況, 係到 P.3 時發現其他問題我先去做評估咋.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

太多啦~~~

教育局出左新聞稿講呢個識別計劃, 你睇完再同學校傾會好好多.

「及早識別和輔導有學習困難的小一學生」計劃

教育心理服務(新界)組

子女剛入讀小學,家長都十分關心他們適應得如何。家長可以先多觀察子女的日常表現,以了解他們學習的情況。例如孩子「做功課慢」,可能是孩子還未建立獨立工作的習慣、周遭環境太嘈雜或書寫工具不合適等。

當孩子在認字或默書方面出現困難時,部分家長往往歸因於孩子「懶散」和「不專心」。然而,有些小朋友確實即使花了許多時間溫習,仍難以牢記字詞,學習表現追不上同級的水平,不到一小時可完成的功課可能需要做接近兩小時。學生的學習困難需要老師及家長及早識別出來,以便及早為他們提供適切的支援,協助他們跨越障礙。

假如家長發現孩子在學習上持續出現問題的話,便應主動與老師商討子女的情況。為了協助學校有系統地了解學生的學習需要,教育局編製了《小一學生之學習情況量表》,希望透過觀察學生在小一上學期的表現,「及早識別」有學習困難的學生,從而及早為他們提供輔導。完成初步識別後,學校會為有學習困難的學生提供適切的支援,例如「讀默寫」訓練小組、中文輔導等。

家長可登入教育局特殊教育資源中心網站的Youtube 頻道,參考「融情第八期~ 及早識別與支援有學習困難的學童」,了解家長在輔導有學習困難孩子的重要角色。如需要進一步了解「及早識別」計劃的詳情,家長亦可向子女就讀的學校查詢或登入下列網址:

http://www.edb.gov.hk/FileManage ... 55/eii_2011_chi.pdf

另外,家長也可以配合學校,為孩子訂立輔導計劃,並參加專為家長提供的識字技巧、多感官學習和伴讀技巧等培訓課程,以便有效地協助子女克服學習上的困難,建立孩子的自信。

二○一一年十一月七日
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~