用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC 2nd interview
樓主: hhaa
go

SPCC 2nd interview

梁校長真的很好呀,她和她的老師團隊在1st interview中對每個小朋友都觀察入微,絕不馬虎,2nd interview也給了每位家長很多對小朋友的comments。但從這裡看來,似乎她對每個小朋友都激讚(雖然我也相信能從2600人中跑出,一定有過人之處),真令我有點擔心自己的小朋友還未夠好,不敢存有太大希望,畢竟希望愈大,失望愈大。1st in 後的一個月很輕鬆,因沒有什麼期望,2nd in後反而忐忑不安,這幾個星期很難捱呢!

校長係幾nice既, 我工作地方成日都見到佢, 會同我地打招呼!
怕你長得太快,不夠將你看仔細 怕你長得太慢,恨不得你快高長大!

十分明白你這段時間的感受,食唔安又失眠,又唔想比身邊人覺得自己大壓力,腦海時常重播面試情況那裡做得唔好,又真係幾辛苦!

原帖由 luplup 於 11-11-10 02:44 發表
梁校長真的很好呀,她和她的老師團隊在1st interview中對每個小朋友都觀察入微,絕不馬虎,2nd interview也給了每位家長很多對小朋友的comments。但從這裡看來,似乎她對每個小朋友都激讚(雖然我也相信能從2600人中跑出,一定有 ...

原來大家心情都係一樣!
原帖由 mrnosey 於 11-11-10 10:24 發表
me too, 起初第一次面試抱平常心心態,到第二次,都OK抱平常心見識, 但同校長會面後,真係被佢的介紹打動,感覺到佢好有教學熱誠。反而IN 完後經常想想想。。。。。

...

今年是否同去年一樣網上放榜,記得當日早上九點準時放上學校網頁,我哋兩公婆帶部手提電腦係條街到睇結果......

多謝提示。雖然校長說是寄信,唔理咁多,當天都上網看看情況。

原帖由 cykk 於 11-11-10 10:46 發表
今年是否同去年一樣網上放榜,記得當日早上九點準時放上學校網頁,我哋兩公婆帶部手提電腦係條街到睇結果......

能入到最後200名,我已心滿意足,即使waiting也覺光榮!而且2nd in裡,好feel到校長已心裡有數。

但對我而言,我仍是很大掙扎,因南區實在太遠了!各位知唔知佢有咩校巴路線?

原帖由 hhaa 於 11-11-9 16:38 發表
如果校長咁同我地講,應該都會開心到瞓唔着
而家就緊張到瞓唔着,咁難得可以有2nd in,如果真係嗰60位其中一位,應該都幾難受!

nlmb, 希望我地嘅小朋友可以成為同學!

...

醒目開學勳章

妳FEEL到好大機會?恭喜恭喜!

GOOD LUCK!!!

説開校車線,cykk,不知你有沒有相關資料可以分享呢?

沒有校車,只有保母車由香港島、九龍遠至深井和沙田也有。

原帖由 luplup 於 11-11-10 14:26 發表
説開校車線,cykk,不知你有沒有相關資料可以分享呢?

翻開以往''出result''內容,收信好似係早過上網通知的

去年就上網怏d

Cykk, 請問可以在哪裡找到更多關於保母車的資料呢?謝謝!

May I know how long is your 2nd interview ??  My best friend also had 2nd interview but she said her interview last only for about 15 mins, she is worry if it is too short for successful candidate ???
Thank you very much !!!
BTW, did Headmistress gave any positive signs to you ??

Littlepang ,

Did you live very far away ??  There is school bus to NT and Kln.  For NT, they have bus as far as Ma On Shan and Shatin.   Is your place very 吊腳 ??

原帖由 littlepang_lau 於 11-11-10 13:16 發表
能入到最後200名,我已心滿意足,即使waiting也覺光榮!而且2nd in裡,好feel到校長已心裡有數。

但對我而言,我仍是很大掙扎,因南區實在太遠了!各位知唔知佢有咩校巴路線?

...

回覆 1# 12810 的文章

Where can I get the school bus routes info? Call school office?

想問吓係咪所有spcc 2nd interview都已經in晒啦?

介唔介意分享in咗幾耐呀?係咪同往年既2nd模式一樣呀?
係咪全程小朋友都係坐埋一邊睇書,校長有冇in佢呀?

Thanks.

不如你話比我知你係邊區,睇吓我幫唔幫倒你!

原帖由 luplup 於 11-11-10 22:56 發表
Cykk, 請問可以在哪裡找到更多關於保母車的資料呢?謝謝!

Cykk, 其實我係想睇吓各校車線嘅schedule, 考慮吓如果真係有幸入讀,搬邊區可以就到全家返工返學。謝謝!