用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 那間特殊幼兒中心比較好?
go

那間特殊幼兒中心比較好? [複製鏈接]

大家好!!
本人住藍田區, 女兒2歲4個月被評估為有自閉症, 各方面被評為暫只有1歲9個月的能力.
現在正輪特殊位, 今日與某位家長傾談, 才知道, 原來特殊幼兒中心都要講口碑
知道有部份特殊幼兒中心是比較差, 訓練後也進展及效果不大, 當然也明白其實會因個別程度而異
那家長介紹我改為輪侯灣仔區 協X會 的 灣X中心, 她說有家長子女在此中心訓練, 效果比較快, 大約一年可以出返嚟, 訓練員比較好, 但其輪侯時間也較長及交通不方便
現在我還未通知社工轉區, 所以正在排觀塘, 黃大仙, 將軍澳區的特殊幼兒中心
有沒有家長的幼兒在以上3區的特殊幼兒中心讀? 是否真的幫助不大, 請給予意見.
多謝各位!!
   0    0    0    0

家住藍田, 每日返灣仔, 大人OK, 小朋友也唔OK.
協康會有很多分校, 牛頭角, 將軍澳也很出名.
未必其他S位師資差, 小朋友本身能力也很重要, 正如一個普通小朋友咁, 是否入到名校就一定成績優異, 不是的, 一間學校總有好 或 唔好成績的同學, 名師不一定出高徒!!!!
原帖由 candychan2009 於 11-11-7 23:22 發表
大家好!!
本人住藍田區, 女兒2歲4個月被評估為有自閉症, 各方面被評為暫只有1歲9個月的能力.
現在正輪特殊位, 今日與某位家長傾談, 才知道, 原來特殊幼兒中心都要講口碑
知道有部份特殊幼兒中心是比較差, 訓練後也進 ...

原帖由 candychan2009 於 11-11-7 23:22 發表
大家好!!
本人住藍田區, 女兒2歲4個月被評估為有自閉症, 各方面被評為暫只有1歲9個月的能力.rr
知道有部份特殊幼兒中心是比較差, 訓練後也進 ...

我個人覺得車程太遠了,加上返工時間人多又迫,對普通小朋友都辛苦,何況是有自閉症的小朋友。中心是重要,也

candychan2009 & pocoyo123 原來你地都係住藍田! ME 2
我之前都參觀過將軍澳2間,感覺都OK,而且有校車去...裕明因為開2年幾3年,所以好新.
可惜我仔仔派左去第3CHOICE,黃人仙,但佢番學番得好開心,只係差唔多日日樓計唔想坐校車(足足1粒鐘車程X2),要我同佢坐巴士番/放學,所以我一星期都有幾次送/接佢番學....
雖然學校好緊要,但距離都好重要呀!真係要諗清楚....否則小朋友會好辛苦!
學校好唔好,小朋友快唔快出番去,都真係好睇本身小朋友能力架!
選校之前,最好約學校見個面,參觀下間學校,呢樣一定要做呀! 費事簡左又派左,到IN時先後悔就太遲喇!

我會選擇近自己居住地, 如果日日都長途跋涉返學, 不僅小朋友辛苦, 家長都好辛苦.
我小朋友都係協康-裕明中心返學, 都好開心又有明顯進步.

QW-HK,
因為我仔既NUMBER好新,簡前計過晒數,未必有機會今年派到,3個CHOICES都係計過晒數&問過晒/參觀過感覺良好.SO.....FINAL,派左第3間遠遠的.但呢間真做得幾好,亞仔又讀得開心.....我為有盡量一星期有幾程自己接/送囉.
好好彩派到咋! 頭1及2都仲未到我仔個NUMBER....其他無簡既都真係未到呀!
只係好好彩,亞仔呢間....就係剛剛派到佢果個月份....(我係咪講得好"福習"?)
‹ 上一主題|下一主題