用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 1st Term Assessment
go

1st Term Assessment [複製鏈接]

醒目開學勳章

Tomorrow will be the last day of the 1st Term Assessement.

Work hard and good luck for both parents and students!!

1    0    0    1
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

原帖由 Whitepine 於 11-11-7 05:03 PM 發表
Tomorrow will be the last day of the 1st Term Assessement.

Work hard and good luck for both parents and students!!

我第一次將個仔交左比補習班, 希望我冇做錯
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

醒目開學勳章

我同老婆都仍然自己跟番(主要都係老婆跟)。反而我地會用"補習班"來"提醒"阿仔。如果唔好好溫習,Daddy,Mami 唔會再教佢,每日放學去補習班,等其他人教佢。這個"方法"仍然都有效!!

原帖由 bchi 於 11-11-8 20:40 發表

我第一次將個仔交左比補習班, 希望我冇做錯

咁快就要補習,小朋友好慘、好辛苦。

醒目開學勳章

我估bchi是指放學去補習班做功課果種!!香港好多家長都要早出晚歸,番到屋企都好晚了,為有將仔女放學後去補習班,有人可以教下跟下啦!!

原帖由 mansietsang 於 11-11-9 14:52 發表
咁快就要補習,小朋友好慘、好辛苦。

白松兄,

我返到屋企唔夜, 不過要買送煮飯做功課洗碗沖涼練琴會搞到十點半都上唔到床.  hahahahaahahahah

補習班d 錢, 我係用黎買返親子時間. 我返屋企後食飯沖涼, 溫下書, 練琴後, 九點上床. 朝朝精神爽利返學.  唔會咁都叫慘又辛苦掛
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

bchi,
麻煩你分享多少少找補習班做功課的經驗, 效果理不理想(可能暫時未知, 你知就話話我知呀唔該 )

因為我都有諗過用補習的錢來買回親子時間呢個問題, 但蝦膏仔出年都祇係升小一, 是否需要呢, 補習了又是否真的好些呢? 我真係未諗通, 請其他家長都提供下寶貴意見, 謝謝~~
‹ 上一主題|下一主題