用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好心痛.....
go

好心痛..... [複製鏈接]

小朋友不知是否不想我失望, 還是我給他太大壓力, 他竟然講大話, 明明面試無考的東西, 將他講到有, 如果吾係上BK都發現吾到...............我哭了
   0    0    0    0

HAHA ....放鬆吧, 小女次次都係甘, 我已習慣, 她慣性第一時間答我唔記得, 再問多幾次, 就有好多答應出黎, 我覺得最多3-4成係真, 其他都係佢老作......算吧, 我想, 問到又如何? 都IN完, 算吧, 另外, 又唔可以話佢講大話既........HAHA.....

PS:我有朋友既女, 都係甘, 次次IN完問佢, 都係答唔知唔記得, 算吧, 放鬆一D!!!

唔好咁啦,小朋友面試都好大壓力,得五歲人仔!

回覆 1# puiyingmama 的文章

佢都喊左出黎...............矣........

原帖由 porkma 於 11-11-6 11:49 發表
佢都喊左出黎...............矣........

睇來,您囡囡都很大壓力!

原帖由 porkma 於 11-11-6 11:49 發表

咁咪係囉,知黎做乜?都in完啦,冇嘢可改變啦,咁佢話唔記得咪算囉,冇take two架,所以好多家長係in完後問小朋友考過啲乜,佢答妳幾多都好,再去求證都無補於事,輕鬆啲去等結果啦!
P.S 當年我問個仔都係十問九唔知,而家都叫入左間幾好嘅小學,咁我見佢宜家大個啲喇,問佢當年仲記唔記得考過咩?
對話如下:
媽:仔,仲記唔記得以前小一考學校時考過乜呀?
仔:緊記得啦。(一臉自信地)
媽:吓~你以前話乜都唔記得,剩係睇卡通片咋喎。
仔:哦~費事話妳知啫,定妳唔駛諗哩間考得好唔好吖嘛。
媽:咁我考下你先,睇下係咪真先。
仔:考咪考,驚妳呀!
媽:講下啫,駛乜咁認真?
仔:咁冇乜野事我去玩喇,bye bye。

其實,佢哋唔係唔想話你知,好多時in 完D老師同小朋友講出去唔好講比人知in咗D咩!而佢哋好聽老師話的,所以唔肯講, eg. TSL、SFA,(因已求證),我都同你一樣勁"chok"佢呀!最後佢都亂咁講,算吧啦!費事佢有壓力,都in完,都冇得改變啦!take it easy!

佢喊左出來,係唔係驚你罵佢呀。
有時我地都好衰,不停問,自己的語氣因為緊張而重左,hurt到小朋友。
算啦,都考晒。經過interview知道自己小朋友的弱奌,再improve佢地仲實際。

你唔好講到'他竟然講大話"咁嚴重啦, 但果幾歲人仔,發生過咩有時攪唔清都唔出奇啦。

咪係,個bk講的,也只是其他小朋友的憶術,唔知眞定假,可能你個女考的有不同,點解唔信自己,信人地?我個女有次講的我不信,我咪話:真係?哈哈…一笑至之罷了…

由他算了吧】

唔好咁啦! 我女in六間, 我只係響in第一間時問佢考過什麼, 佢都係話唔記得, 之後in其他我都無問過, 我覺得咁可以令佢輕鬆而無壓力下表現最好的一面, 唔駛因為緊張而失準, 如果每次in完都問佢考過什麼, 佢知你緊張, 到下次再in時, 佢會更緊張, 以致失準。

唔係架, 佢作出尼, 係因為佢好想考果D佢識既野.
我個仔當年又係咁, 佢見我地問, 就叫我地估下, 然後我地就有無呢D有無果D. 佢就話係有呀. 其實就係無.
佢好乖呀, 唔想你太担心. kiss番佢啦~

唔好咁大壓力啦
我仔第一次去IN都比我鬧到喊
過後自己諗下何必要將自己既壓力加係佢身上, 攪到大家都唔開心, 之後佢去in第二間我都冇再問佢囉
終於佢入左2nd round ....

就算同一間學校,不同的老師都可能有不同的考取方式,兼且小朋友就係得五歲,可能未必講得晒全部,或者有欠漏呢?

媽媽唔好咁緊張! Relax!

明白你的心情. 我女兒都是今年考小一. 但我都只是同她說去interview是去玩的. 就是希望不給她壓力, 她不過是個5歲的小孩. 考唔考到都冇所謂, 平常心啦

原帖由 sony_boy 於 11-11-6 11:37 發表
HAHA ....放鬆吧, 小女次次都係甘, 我已習慣, 她慣性第一時間答我唔記得, 再問多幾次, 就有好多答應出黎, 我覺得最多3-4成係真, 其他都係佢老作......算吧, 我想, 問到又如何? 都IN完, 算吧, 另外, 又唔可以話佢講大 ...

我個女的答案也是差不多,但在問的過程中才知阿女把壓力藏於心,佢今晚話我知佢好緊張,驚出年六月都考吾到,佢話老師用英文說故事然後小朋友搶答,佢話自己舉手舉得好漫不太懂。睇見佢無哂自信個樣覺得好內疚,同平時佢話我聽識哂個樣判若兩人,係怕我鬧定吾想我擔心?係佢安慰自己定存心講大話?我都吾想諗咁多,最緊要紓緩左佢嘅不安情緒先,無謂因為面試令佢咁吾開心咁焦慮。

放鬆小小, 小朋友好叻嫁, 佢地識睇你眉頭眼額, 佢知道你好緊張, 壓力好大, 又怕佢如果比唔到你滿意既要求, 佢怕你唔開心, 於是腦作D野出黎比你開心, 我阿女頭幾次IN都係咁, 頭2次我嬲到爆, 佢都好驚,後來我反省自己可能比太大壓力佢, 佢得5歲人仔, 要受呢D壓力, 對佢太殘忍, 於是, 我之後笑下就算, 呢2次去 IN 佢知道我唔會唔開心, 仲直接話我知: "媽咪,我唔識點答.."  我覺得小朋友有呢D行為係我地大人令到佢地咁, 不管佢考唔考到, 其實好多時都要睇下彩數, 用愉快既心情去面對, 殺到埋黎先算, 子女自有子女福. 共勉之~
‹ 上一主題|下一主題