用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 佛教金麗幼稚園 有些被欺騙感覺,排了通宵收下午
樓主: cobymama
go

有些被欺騙感覺,排了通宵收下午 [複製鏈接]

deleted.....

會唔會佢話唔好只係客氣說話咋, 有人話D老師一睇就知個小朋友掂唔掂架喇, 如果我小朋友收左下午我都會照讀, 小朋友適應力好強既, 我個囡朝早返學咪又成舊雲咁, 連幾個同學名到家下都講唔出, 返到屋企又唔見勤力, 仲有讀下午會好夾D課外活動架, 開心D啦

我見老師會問如有兄姊讀邊間

我諗如兄姊是兆強會令到佢吔收的學生入去的機會率大

醒目開學勳章 王國會長 貢獻勳章

簽名被屏蔽

原帖由 QQilky 於 11-11-16 11:34 發表
我排咗1晚通宵唔收添呀~

通霄, 即係排 140之前啦喎, 係咪小朋友唔答老師呀 ?

金麗收左我小朋友AM, 想問知唔知佢普通話係3年都有堂上還是只有其中一年有得上架?

簽名被屏蔽

唔好意思,想問下你地BB係邊年出世呀?我係新手媽媽,我個囡2011年7月出世,應該幾時報金麗呢?係米每年11月先招生呀?仲有,真係要排通宵先得?

你出年10月尾11月頭果陣留意下, 佢會有講邊日派表, 但你2011年7月喎..而家一歲都未有

簽名被屏蔽

回覆:有些被欺騙感覺,排了通宵收下午

在金麗

回覆:carby50116 的帖子

在金麗係唔會有公平

我排8x,收左pm,都有d失望!

siubutt 發表於 12-4-2 20:48
我排8x,收左pm,都有d失望!

唔好咁啦~我都係PM呀因為我知興趣班係下午開,唔洗走2轉,其實幾好呀

回覆:有些被欺騙感覺,排了通宵收下午

請問係唔係諗住讀下午班既話就唔駛通宵排隊?
因為我小朋友係11〜12點瞓,第二日朝早九點後先起身(我兩公婆係夜鬼),小朋友就瞓到晏晝11、12點先起身,下晝鬼打都冇咁精神,唔瞓架喇,所以我諗住佢讀下晝班

好似好難捉摸咁喎!
不過返上午其實好趕, 我朝朝要講n咁多次"快d啦!"

我都係收左 PM 呀,聽人講課外活動多數係下午,其實咁樣仲方便喎 ...

(算係過來人)或者我講返自已感覺同大家分享下,因我兩個小朋友都係讀金麗(大已升中一,細讀緊K2 am)

1) 大B係會著數D,因學野方面真係有優勢,所以學校較喜歡收
    (我仔大B,女就細B,當時都驚唔收)
2) 面試佢地最著重小朋友有無反應,同自理能力,聽唔聽話,
    反而問題答錯都唔緊要,千萬唔好代佢答,由佢自已答,
    佢地實問小朋友叫咩名或者你係咪XXX呀?
    (我仔果時老師問佢係男仔定女仔,佢答我係女仔囉,跟住
     老師話,女仔要著裙播,佢重答係呀,當時我心諗呢次死梗啦,
     但結果又收左)
    (到個細女面試時,就比較順利D,剛好老師抽中佢識果D生果,
     佢識答同有反應比到老師,但我覺得最加分地方係面試完,佢
     叫我女幫手推返好張櫈仔,佢做得到)
     2次面試我都無出過1句聲,全程佢地自已交流,所以幸運地收左
     我細女面試時見側面個小朋友完全唔理個老師,個老師直情講話
     你彩下我啦,個小朋友真係掛住自已玩,望都唔望個老師,最後
     個小朋友都考唔到(因後尾交留位費時見到佢家長同其它家長講話佢考唔到)
3) 如果真係唔想讀下午就一定唔好寫話下午都ok,因D同學仔家長都話,如果
    家長話下午都ok咁就會明明可以上午都會改為下午班架,所以要企硬,
    因上午班係搶手D

以上係自已經驗同學大家分享,希望能幫到你地啦,但如果有錯都希望見諒!

第3點其實未必,我當時就係填下午,一方面驚學校唔收,因為我報幾間都同一日面試,另一方面報下午想就住D課外活動,到學校打電話黎話收我個女時,問我要上午定下午,佢話見到我填下午,溝通一輪之後我同佢講要上午.
我覺得面試小朋友固然重要,大人表現,要引佢答唔好代答或講個答案問佢係唔係?同填表內容都重要,記得表入邊有一欄係問:點解要選擇這間學校?呢個問題都幾頭痛,因為得兩行可以寫,要寫的簡短之餘,態度又要誠懇,如何認同學校教學方針,要講到好似得呢間幼稚園合乎我幾個願望咁,所以呢兩行字我寫到好細好密,用左2個鐘去諗同寫,因為我報既幼稚園唔多,而且感覺一般,得呢間滿意D,所以希望會收我個女,但又驚阿女臨陣發揮唔好,好彩都唔錯!
面試完個小朋友同家長表現老師會mark低,但如果太多人合資格,我估就會根據報名表入邊D內容篩選,我朋友幫仔仔報上午班,排左2個通宵,但都收左下午班,仔仔表現一般,都有答老師問題,但選擇這間學校果欄都求其寫幾句:經我朋友介紹同自己親自瞭解過,覺得呢間學校唔錯!
同埋有一點都好重要,就係儘量唔好爸爸同個小朋友去面試,因為爸爸好多野都唔夠媽媽細心同瞭解個小朋友,由媽媽一齊同老師溝通同問答都會好好多!因為我地面試時真係好多野問!大人小朋友各一半!
‹ 上一主題|下一主題