用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Francis 考咩?
樓主: kelvinwan88
go

St. Francis 考咩?

回覆 4# Babu0710 的文章

我唔係buy,但我唔覺自己唔認同的就等如人地學校有問題又或申請人谷自己小朋友,是不是你的眼光就是標準,雪亮的,是否有些自以為是呢,你的小朋友有咁多學校取錄又入到心儀咪得law,你應該感恩而不是去批評一些想爭取自己心儀學校的家長和一所不是閣下所想的學校。

原帖由 Babu0710 於 11-11-8 22:16 發表
你講得好啱,我真係冇報過亦冇考慮過此校!

根據你的想法,一定不會想亦不會報,但不等如你不是,因為它的對象亦不是你的小朋友,就算收你,咪痛苦咁讀!所以你的決擇十分對,但想法就有點兒....

多謝Babu0710 祝福。
又講返正題:本人考取這間學校,真的因為喜歡這間學校程度深,但據聞以前考得仲深,要做十份paper, 今次確實有點失望。唔知今屈考的家長們有何感覺呢?

原帖由 Babu0710 於 11-11-8 22:16 發表
你講得好啱,我真係冇報過亦冇考慮過此校!

仲有,大家都是替自己子女找合適的學校,有人叻有人蠢,但不等同話某些學校程度深,因為人地不是比不同理念的家長小朋友讀,佢又冇呃你子女去報佢,人地有簡介會,啱咪去,就係咁簡單,唔通你又去話人程度淺的又過淺咩?

回覆 84# smilefish 的文章

唉!都話我又唔係呢屆,上年又冇報咯!只是見到咁嘅題目,純粹發表下個人感覺,你又何必咁動氣呢!你覺得間學校啱feel咪go ahead law.

醒目開學勳章

呢間學校我BUY, 公平公開公正, 我岩岩IN過一間新界地區學校, 都要做PAPER, 中文比SFA深.
有好多直資考既都唔淺(我報左5間,全部有2ND IN), 我估呢個係大勢所趨,.
正如我當年(31年前)考小一(官校)都有筆試,只要識寫自己名, 1-20數字,已經入到.
唔喜歡可以等抽獎,各人有唔同意願.
我相信呢度既家長培訓小朋友用左唔小心機, 為既唔係SFA,而係小朋友上小學之後可容易適應

原帖由 多啦c夢 於 11-11-8 21:44 發表
咪係囉攞幾年前收小一標準的尺嚟量,早幾年邊有咁多人爭,幾年前你揀人現在係人揀你(出生率越來越高,咪有要求囉)完來上咗岸!

Haha,我估佢未必係早幾年咁少,不過好似對牛彈琴咁,我見好多回應佢的都是只有一個大前題,"唔啱就唔好報,人地學校冇迫你或呃你去報,亦不要屈一些家長為怪獸做法,去迫自己小朋友入讀"佢其實是否之前有人話的"吃不到葡萄是酸的"。wakaka,anyway,大家年代不同,有人進步有人退步,冇呢d人如何見到分別呢?

回覆 2# xanax1mg 的文章

Agreed, as it is fair that there was no involvement to parents and just assessed the children themselves.但點好都好都會有人like,有人不like,作為家長,身教很重要,講意見冇問題,但不要亂咁作批評學校及家長law,咁既態度,你小朋友點讀得開心亦冇用,希望他的小朋友可以開開心心學習。

哈哈!我相信培養同培訓小朋友的分別很大!如果為迎合這樣不合理的程度(可能大家覺得大勢所趨),而去強谷小朋友,我就不能認同,學校、家長以鬥深為目標,最後都辛苦了家長、老師,而呢個問題近年社會都在討論,唔係點會有「怪獸家長」這名詞!谷小朋友背後都要睇個別小朋友的性格、資質!正如「ha!」所講,他的小朋友正要家長加料才會開心,冇問題!揀啱合適小朋友的方向便是!但是,教育就是教深一兩年課程就是好學校嗎?最怕是學校為出位而咁做,家長為滿足自己對小朋友的要求而咁做,而對小朋友不斷谷、谷、谷!唔知你地有冇聽過有一間幾出名的津小,考試90分都向家長說唔滿意,反問家長會點做幫佢個小朋友!聽見都嘆氣!我都唔希望St. Francis會咁。我諗,資優、天份高的梗冇問題,佢地跳班都冇問題,但係咪收的都是此類學生呢,我相信大部分都唔係!咁就真係難為了家長及學生了。

話明做資優教育那當然入到都是叻仔叻女,父母選校真係要揀適合自己小朋友入讀,免得將來後悔影響小朋友。我去年人報我報,interview時原來要一個只有4-5歲人仔做paper,先發覺sfa唔係我杯荼,一來呀仔唔係資優,二來我亦冇咁多時間去谷佢,驚辛苦。我亦相信叻同受谷的小朋友讀都會讀得開心,遇強越強。

原帖由 Babu0710 於 11-11-9 00:59 發表
哈哈!我相信培養同培訓小朋友的分別很大!如果為迎合這樣不合理的程度(可能大家覺得大勢所趨),而去強谷小朋友,我就不能認同,學校、家長以鬥深為目標,最後都辛苦了家長、老師,而呢個問題近年社會都在討論,唔係點會有「怪獸家長」 ...

My God, 點解仍有人點極不明,at least 講了幾次。

原帖由 kkhon 於 11-11-9 01:00 發表
話明做資優教育那當然入到都是叻仔叻女,父母選校真係要揀適合自己小朋友入讀,免得將來後悔影響小朋友。我去年人報我報,interview時原來要一個只有4-5歲人仔做paper,先發覺sfa唔係我杯荼,一來呀仔唔係資優,二來我亦冇咁多 ...

你真明白該道理。even it is not of your cup, 但不會將自己所估的作事實,這才是你的個人睇法。

如果有這樣的case, 唔中意間學校, 又去報, 咁巧你小朋友又好叻, 俾學校收左, 請不要去注冊, 把機會留給那些真心想入學的人吧.....

原帖由 唉瘋 於 11-11-6 07:48 發表
又唔洗講到crazy咁激。事實而家的小朋友,確實比以前聰明,只要小朋友有興趣學習,好似明明眼前有書同玩具,佢情願睇書,唔玩玩具,咁個家長又有幾怪獸呢。

學習絕對無得迫,迫到都唔會係真,家長只可以配合小朋友嘅喜惡,讓他自由發 ...

同意, 我個仔都係個種少說話, 不算是active 個d, 但他喜歡做下功課, exercise, 我地無逼佢, 佢都喜歡計enopi 的數(佢自己計o岩數, 佢會好有滿足感), 真係不同小朋友, 就選擇o岩佢讀的學校

自己未了解清楚, 請勿胡亂批評! (學校真的咁crazy? 當中的家長真係咁怪獸? 當中真係大部份沒資優、沒天份的學生?) 嘗試尊重別人, 你會得到別人的尊重!