用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Francis 考咩?
樓主: kelvinwan88
go

St. Francis 考咩? [複製鏈接]

如果覺得難咁唔係你杯茶囖,咁就唔好話人哋教咗果啲係怪獸家長,咁你應該找番一間適合你小朋友的學校唔係左賴右賴,機會是留俾有準備的人

原帖由 Babu0710 於 11-11-5 22:55 發表
Crazy! 一個五歲小孩識答呢啲題目並唔代表佢叻,只可以講佢家長夠怪獸!呢啲問題一個正常的小孩在小一時如留心上課一定會好快學識,如讀了兩年幼稚園便識答呢啲題目,可以想像佢失去幾多童真?!咁嘅考法絕對評估唔到小孩的潛質, ...
小朋友現在k2
如果死讀書就可以咁簡單教到5歲小朋友這些數學咁你一定好有經驗,你做一次先再講喇,係要用好多心機唔係話自己無教所以自己小朋友唔識,還有時代轉變緊小學開始要求不同以前,要面對現實吧(我就係你講緊怪獸家長,剛剛教緊雙位數加雙位數懂得簡單乘除)

多啦C夢:咁就要恭喜你小朋友是數學天才,有一個咁好的父母,亦希望你能在小六前教曉他微積分,相對論,順利考入心儀的小學。冇錯,呢所小學並不是我杯茶,當年我亦冇替我小朋報考這校,我小朋友亦已順利入讀了我心儀的學校。我只是概嘆這所學校對小朋友的要求似乎過高,如不是非一般的家長,似乎不能乎合這校的要求!當然一小部份天才兒童是不用家長谷也能懂得這些問題,但天才又有幾人?

原帖由 Babu0710 於 11-11-8 19:11 發表
多啦C夢:咁就要恭喜你小朋友是數學天才,有一個咁好的父母,亦希望你能在小六前教曉他微積分,相對論,順利考入心儀的小學。冇錯,呢所小學並不是我杯茶,當年我亦冇替我小朋報考這校,我小朋友亦已順利入讀了我心儀的學校。我只是 ...

其實真的不用多說,亦沒有人care 你的小孩屬於甚麼種類。只是綜合大家同感:用詞不當和詆毀一班背後默默耕耘的家長。正如你唔食得生嘢,就唔好食魚生,人家喜歡吃,你就話人行為怪獸,有點過份...
講返正題:其實,根據現時小兒面了幾間,他都不是全部識答,但慶幸有好几間都有2nd interview, 所以,我覚得他們是看整體,不在乎一、兩條唔識答。我覚得這班小孩能入2nd interview已是好犀利一群,正如TSL 班主任所講。現在我和小兒會用平常心去等result. 祝大家好運找到自己的dream school.

正確一點,如果小朋友不喜歡或不能夠吃生的食物如魚生,家長聽見人話有益,係要迫佢食,唔理佢得唔得,大家覺得冇問題嗎?如小孩是天才或某方面有天份,父母加以培養,此行為絕對讚同。但如因為想符合某所校的要求,強迫子女,我便不認同!andisonkwok,我同你一樣,當年子女in小學時並非所有題目都識答,亦有唔小offer同入到心儀的小學,但面試的問題都是一般K3生的程度,並不那麼艱深!只是見這所校的問題那麼艱深,又有那麼多家長追求深就是好,令到惡性循環而有感而發!況且「怪獸家長」的定義亦非本人所創!

回覆 1# andisonkwok 的文章

Absolutely agreed 但唔明為何仲有些人點極都不明,大家要求尺度不同,你可能底線set得好底,但不要以自己的尺去度人law,你點知谷就唔會有開心既童年,有人安排得好,受谷之餘又開心。我識有個小朋友,佢k1,佢竟然同佢mami講,佢好想去d多功課既學校,所以人有很多,不要以為自己的就是大部份人所想。

原帖由 Babu0710 於 11-11-5 22:55 發表
Crazy! 一個五歲小孩識答呢啲題目並唔代表佢叻,只可以講佢家長夠怪獸!呢啲問題一個正常的小孩在小一時如留心上課一定會好快學識,如讀了兩年幼稚園便識答呢啲題目,可以想像佢失去幾多童真?!咁嘅考法絕對評估唔到小孩的潛質, ...

請回看你當天的文章,以我的理解,你係話緊整體全部識答這些問題的小孩,咁用詞是否恰當呢?
Anyway, 每個家長都有他的一套教學方針,我們應尊重,而不是否定一班辛勤的家長。當然這世界無絕對,沒有黑和白,但我只是想強調,不是全部識答的小孩都失去童真 和這班家長全是怪獸囉。

咪就係小朋友受又開心咪就唔叫係谷law!可能這校就是想收呢類小朋友,但又有幾多呢類小朋友呢!或又有幾多呢類小朋友會入去呢到讀?問題係用咁高尺度去做評核,本人覺得有點兒過分啫!況且我亦非說我意見乃大部分人意見呢!

Andisonkwok : 我只是覺得如家長們不理子女受不受谷而為了迎合這樣的學校要求,強谷子女,真難為了自己及小朋友。就算勉強達標入到去讀都辛苦啦!正如我說,小朋友受而又開心就唔叫谷啦!

我並非否定家長的努力,而係唔認同此校的考試方法而已!

回覆 1# Babu0710 的文章

都係果句,你覺得辛苦,人地可能enjoy,又或者你身邊呢類人較少,但都只可是你的個人意見,不等如超越你的標準就是天才或少數。人要求的是進步,不等如進步的人是辛苦,這是你覺得而已,當然亦有人同我講,將標準訂低些,容易滿足些,咁咪開心d。但人同社會追求的是進步,不過原地踏步亦可。慳返唔少$,至少唔駛小朋友學額外的活動先,冇壓力咪開心law,相信唔單止小朋友,大人都想咁。

咪係囉攞幾年前收小一標準的尺嚟量,早幾年邊有咁多人爭,幾年前你揀人現在係人揀你(出生率越來越高,咪有要求囉)完來上咗岸!

原帖由 Babu0710 於 11-11-8 21:38 發表

咁我估sfc是比果d受谷既人去報,所以他level 不是給不能達指標的人,但學校的申請是公開的,沒叫一些能力低的去申請,唔係就唔駛分band 1-3,分開心同唔開心既咪得law

原帖由 smilefish 於 11-11-8 21:39 發表
都係果句,你覺得辛苦,人地可能enjoy,又或者你身邊呢類人較少,但都只可是你的個人意見,不等如超越你的標準就是天才或少數。人要求的是進步,不等如進步的人是辛苦,這是你覺得而已,當然亦有人同我講,將標準訂低些,容易滿足些,咁咪 ...

你咁buy呢間學校我都祝福你小朋友順利考入,好好enjoy la!

原帖由 smilefish 於 11-11-8 21:39 發表
都係果句,你覺得辛苦,人地可能enjoy,又或者你身邊呢類人較少,但都只可是你的個人意見,不等如超越你的標準就是天才或少數。人要求的是進步,不等如進步的人是辛苦,這是你覺得而已,當然亦有人同我講,將標準訂低些,容易滿足些,咁咪 ...

你咁buy呢間學校我都祝福你小朋友順利考入,好好enjoy la!

總之一句,你唔喜歡這餐廳service, 就唔好光顧,這餐廳無求你進入,你唔入無問題,想入的人大有人在。
正如我不喜歡funful 型的小學 or 有IB 課程,咁我未唔apply. 但我唔會否定這類小學和入面讀緊的小朋友和家長。

回覆 72# 多啦c夢 的文章

都唔係幾年,上年啫!競爭一樣大,亦有經歷你地經歷緊嘅事。都係果句,你咁buy呢間學校,祝你成功考入,好好enjoy la!

原帖由 Babu0710 於 11-11-8 21:38 發表

國有國法,家有家規,即你唔認同咪唔好報,等如你唔識彈琴冇人叫你學,冇人叫你比個五歲小朋友去學,唔通你又話呢種樂器深咩,又係果句,見人見智law.

回覆 76# andisonkwok 的文章

我只是唔認同佢考小朋友的程度啫,如果佢出年發現咁深小朋友都得,咁不如考埋乘數應用,咁家長們又緊張地再去谷下佢地小朋友,咁就.......都係果句,你咁buy呢間學校,祝你小朋友順利考入,好好enjoy la.

回覆 78# smilefish 的文章

你講得好啱,我真係冇報過亦冇考慮過此校!
‹ 上一主題|下一主題