用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果今日系二十一日而自行得左
go

如果今日系二十一日而自行得左 [複製鏈接]

如果今日系二十一日而自行得左,會吾會停吾繼續玩考小學,因覺有點累,不計之前上乜班物班,參加乜賽物賽,由七月到依家什麼簡介會,做portfolio,攞表報名,面試,都好幾個月。加埋聽到小朋友in時答得吾好,對佢黑面,覺得對佢有d吾公平,所以都希望成件事早d完,細怒同大人都過番d正常生活。
   0    0    0    0

但願如此啦!但自行階段收咗都仲要準備小一適應,小朋友讀小學真係大人加小朋友都好忙架。

魅力公主 醒目開學勳章

如果自行收咗, 我唔再搵架LA, 自行呢間係超級心水學校, 我自行交表只係搏最後叩門咋  

但發夢確實太早, 亞女得10分咋
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

發夢無甘早, 我已打定輸數, 自行跟面試一樣, 無消息居多, 積極做定預備吧!

因同班同學有d報讀國際學校已一早收左,有d就家姐讀Maryknoll,成績點差都必收(註:K3到今時今日番學都仲咸吾大願入班房上堂)相反我地冇分死考爛考都好似冇著落,仲搞到精神緊張,真糸吾知點解咁吾公平?

我都好希望自行收生ok.就唔駛再咁辛苦!!

如最後入吾到心儀的學校,到最後都死而無慽,因自己與小朋友已作了長久的準備去參加lee場比賽,相對二十五分,二十分入梗名校,只可說時不與我。

唉, HK地, 做父母好辛苦!!

最慘啲親朋戚友知用錦多時間,金錢準備,而又未如理想,壓力仲大。祈實吾單止大人辛苦,細佬都辛苦,學校外籍老師話五歳幾人仔參加a樣朗誦比賽,哥樣校際比賽,在外國系unbelivable

有幾次in完後問佢答成點,知道與之前教佢的有出入,除了黑面外,仲駡到佢狗血淋頭,跟住咸住話已盡左力,可吾可以原諒佢,我話我吾原諒你吾重要,老師吾原諒你分分鐘冇書讀。真系希望快d過左,過番d正常生活,吾使食飯,瞓緊都掛住。

我之前連收4封REJECT, 都發了小朋友脾氣, 後來極度後悔, 佢只是5YR, 無論結果點, 要INTERVIEW, 仲要比D唔識人不停問, 答問題, 佢已經好叻, 以前我地細個小學都未識晒26個字母啦

作為佢呀媽, 結果係點, 我都會同佢面對, 已準備下年抓爛塊面周圍同佢去扣門, 為佢盡最後努力...就起呢個時候, 佢連收兩個OFFERS.

魅力公主 醒目開學勳章

只FOR分享

有一次同亞女去IN某小學, 該小學係英文小學, 事前我已有心理準備, 因為知道亞女英文唔好, 報佢都只係俾佢拎個經驗; 在此之前, 已IN咗兩間學校, 一間係英文, 一間係中文;

係上去課室IN之前, 亞女仲好有信心, 好開心笑住咁同我做"OK"手勢.

點知...IN完落黎, 我離遠已見到佢面色怪怪, 落到黎我問佢 " 點呀, 頭先考咗你D咩呀 "  佢一開口就喊, 佢話我唔知老師講咩, 所以我無答佢問題, 一路講一路喊...果下我真係好心痛, 一個5歲既小朋友點解要承受呢D壓力??

而家HK地既小朋友讀書真係好辛苦
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

原帖由 Ving 於 11-11-5 08:08 發表
最慘啲親朋戚友知用錦多時間,金錢準備,而又未如理想,壓力仲大。祈實吾單止大人辛苦,細佬都辛苦,學校外籍老師話五歳幾人仔參加a樣朗誦比賽,哥樣校際比賽,在外國系unbelivable ...

我自己都係外國搬番黎無耐,好驚訝同震撼見到而家五歲人仔要應付各樣比賽,咁細個要獨自上台表演,我諗的外國人聽到實會嚇暈. 外國既小朋友成長過程真係簡單好多,因為人口密度少,而外國人大多數無中國人咁緊張入邊間學校,所以通常都係入番本區既公立學校,唔使同人競爭. 因此佢地的小朋友可以甚為輕鬆咁過童年.  同香港真係有天淵之別.  所以我覺得香港千經百煉既小朋友比外國的早熟好多.

Ving, 你既小朋友已經好生性, dun give your kid too much hard time.

原帖由 Ving 於 11-11-5 16:23 發表
有幾次in完後問佢答成點,知道與之前教佢的有出入,除了黑面外,仲駡到佢狗血淋頭,跟住咸住話已盡左力,可吾可以原諒佢,我話我吾原諒你吾重要,老師吾原諒你分分鐘冇書讀。真系希望快d過左,過番d正常生活,吾使食飯,瞓緊都掛住。 ...
‹ 上一主題|下一主題