用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖類斯中學(小學部) 入讀2012-2013聖類斯入來傾下呀!
樓主: baba987
go

入讀2012-2013聖類斯入來傾下呀!

IC...
雖副校話能參加導向班同時又完成個COURSE就可以入讀..但對於我備取生來講..一日未收到確認信而又不能夠玩大抽獎..可能要等5月先知..在這段期間我會有點擔心
原帖由 baba987 於 11-11-14 11:31 發表
自行應該唔算嘅,不過副校話你能夠參加導向班即應該ok架啦,當然有人退出直接比位你就最好啦!
加油吖!我相信能夠完成晒成個course一定可以入去讀!
...

原來我地都係備取...同你HELLO先...
但往年都係收兩班仲要係小班教學..
果日咁多人...真係唔知掂"拆掂佢"...
原帖由 獅子狗 於 11-11-14 12:21 發表

副校話:坐得係度既家長都會有足夠學位俾你地,唔夠位會同正校"拆惦佢"。
所以雖然我係備取,聽完副校所講都好放心唔會無位俾我。

原帖由 Jomei 於 11-11-14 15:12 發表
原來我地都係備取...同你HELLO先...
但往年都係收兩班仲要係小班教學..
果日咁多人...真係唔知掂"拆掂佢"...

Hello, Jomei... 真係好啦係度搵到同路人,唔駛咁孤單走呢條"備取"既路 ^^

果日真係好多人,我問囝囝上堂時有幾多位同學,佢話25(唔知有冇攪錯)。囝囝係紅組,據知有6個唔同顏色既組,如果6x25=150人,未計11:00的,淨係9:30果堆已150人,我都有d擔心。但睇返本"功課",紅同藍係同一日上中文的,咁會唔會係6組加埋75人呢? 11點果班又唔知有幾多人呢 @@''

原帖由 baba987 於 11-11-14 12:47 發表
希望大家有機會成為好同學啦!

望係咁望啦 ~
但你係正取而我係後備,我怕程度相差太遠哦 ^^

hello獅子狗,我都好開心可以搵到備取朋友...
唔知要等幾時我地先可以坐正呢...
阿囝係橙組...佢話好多人一班...
真係唔知收左幾多學生上導向班..
原帖由 獅子狗 於 11-11-14 16:04 發表

Hello, Jomei... 真係好啦係度搵到同路人,唔駛咁孤單走呢條"備取"既路 ^^

果日真係好多人,我問囝囝上堂時有幾多位同學,佢話25(唔知有冇攪錯)。囝囝係紅組,據知有6個唔同顏色既組,如果6x25=150人,未計11:00的,淨係9:30果 ...

Do you know what is the characteristic of the boys studing in St Louis?

原帖由 baba987 於 11-11-15 01:23 發表
唔好今講笑啦!最緊要最後可以成為同學仔唧!
請問大家住邊區架,我住九東,依家仲研究緊交通問題!
我最like學校能夠幫我攪掂曬啲功課,默書,測驗!yeah !
因為在職父母聽到這個消息好開心!!

...

我住南區,搭巴士開車計大概20分鐘可到學校。我怕校車太早,所以諗住帶仔返學,但要睇返校車時間表先決定。

導向班我上緊既係 9:30。

我都覺得係學校攪惦哂d功課先返屋企係好好既安排,回家後時間會好用好多,但12號果日時間太緊迫,都冇時間問副校如果上飛鷹既話,校車會點安排;仲有黎緊暑假既"小一預備班"既時間表都唔知;你有冇頭緒呀?

原帖由 Jomei 於 11-11-14 23:55 發表
hello獅子狗,我都好開心可以搵到備取朋友...
唔知要等幾時我地先可以坐正呢...
阿囝係橙組...佢話好多人一班...
真係唔知收左幾多學生上導向班..
...

我記得回校見副校時問過佢係咪要等到出年6月先知收唔收,佢話唔駛等咁耐,"呢兩日就會知啦",果然兩日後學校就叫我回校交導向費用,加上副校係12號講過既野,所以我當正自己坐正架啦 ~

原帖由 baba987 於 11-11-15 23:55 發表
恭喜晒!我都有諗過搬去海怡,請問你知唔知如果海怡出去學校坐咩車吖要幾耐呀?如果返埋飛鷹班放學會塞車嗎?
但如果柴灣交通會好啲嗎??

睇依個 >> http://www.nwstbus.com.hk/routes/routeinfo.aspx?intLangID=2&searchtype=2&orgdistrict=SD+&orgarea=000102&orgfbid=&desdistrict=CW+&desarea=000084&desfbid=&daytime=1&route=91&routetype=S&company=7&routedirection=T

第24個個站落就得啦,海怡同我差唔多遠,車程都應該係大概半個鐘內。

據我所知 90B都可到學校附近,但應該要係佢既第24個站落車,否則架車就會落左干諾道西,但我唔知行返去學校有幾遠。(我面試果日搭錯車,架車落左干諾道西以後直入西遂過左九龍,好慘好狼狽 :(... 果種難過既心情真係畢生難忘 )

90B>> http://www.nwstbus.com.hk/routes/routeinfo.aspx?intLangID=2&searchtype=1&routenumber=90B&route=90B&routetype=D&company=5&exactMatch=yes

飛鷹完都未夠五點,應該唔會塞車;柴灣過黎既交通我唔清楚哦,但應該點都唔夠海怡方便啩。

我好希望你可以搬過黎哦,雖則唔知我地既囝囝可唔可以同班,但點都可以拉近D佢地既距離,多個伴玩下都好嘛 ^^

請問導向班係咪有書跟住教, 定派工作紙教呢?
我個仔沒有上導向班, 但很想知道個中內容.
好驚阿仔沒有上導向班, 但第時開始番學跟唔上.

另外, 請問, 如果由香港仔或者鴨利州大街怎樣到學校呢? 自己番學會唔會快過搭校車呢? 我正在諗緊搬去南區, 番學會就近D.

其實我地以前住"南區", only巴士, van仔可以出到市中心 (中環, 銅鑼灣咁), 無MTR始終唔係咁方便, 所以搬咗去"藍田"地鐵上蓋既屋苑, 點知而家可能要搬返轉頭, 不過我地唔會揀南區, 因為如果塞車, 可以塞你成粒鐘, 一條路無得揀, 所以如果要搬, 我地會揀"東區"或"灣仔", 起碼有地鐵揀吓搭, 其實車程都可能差唔多, 而且南區"買送"都幾貴(阿媽講), 我自己係上環返工, 試過放工去阿哥屋企食飯(香港仔), 唔係好塞, 都要成粒鐘咁耐.... 香港島去香港島, 唔係化.....

鴨脷州大街我唔肯定有冇車直接行薄扶林出中環,但如果行上大路,就會有巴士站坐返由海怡開出既巴士,因我唔知於香港仔上車後校巴會唔會行田灣、華富、華貴或置富等路線,所以唔肯定校車快定係巴士快。
以我所知,香港仔海旁大概會4-5架巴士行果條線,但海怡黎緊會有地鐵。我覺得住海怡環境好d,香港仔樣樣野都密集d。但相對黎講香港仔比較熱鬧,有個大街市、圖書館、不同食肆、銀行、髮型屋、而家仲有個細細地既玩具反斗城、冒險及商務等,住海怡既除非約左朋友要"出城、否則香港仔就會係平日必然既落腳點(例如買餸及飲茶)。

謝謝您的意見.

baba987,

東區同灣仔, 您有無好樓盤介紹呀!