用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖類斯中學(小學部) 入讀2012-2013聖類斯入來傾下呀!
樓主: baba987
go

入讀2012-2013聖類斯入來傾下呀! [複製鏈接]

yes, me too.  As one of the catholics mom told me, 慈幼會是本著有教無類的宗旨來教書的, so they won't give up students easily
原帖由 baba987 於 11-11-7 20:53 發表
以我所知net 34,陳x祺喇沙一樣都係今!我相信學校有這次經驗反而會更加加強中學部英文!此終因為中學會收外來學生,可能英文水準同校內學生未必一致!

但我對學校有信心,不竟百年名校一定唔會差嘅!相信學校努力會好快上返去ban ...

大家好!好開心阿仔有幸入讀此校!真係好欣賞學校有呢個課程既安排,我都報了9:30個班!到時見。

有冇人12/11去左家長會?校長講左d咩?可否分享一下!^.^thanks!!!!!

真奇怪

今天副校長話有些已取錄學生如攪珠,可能不取錄。
但在之前註冊時, 沒有講明不可以攪珠, 如果因攪珠不能取錄, 一定會到教育局投訴學校,人地救恩或st.paul boys註冊時寫明不準攪珠,我想副校長應作出澄清。

原帖由 fanny1 於 11-11-12 23:58 發表
今天副校長話有些已取錄學生如攪珠,可能不取錄。
但在之前註冊時, 沒有講明不可以攪珠, 如果因攪珠不能取錄, 一定會到教育局投訴學校,人地救恩或st.paul boys註冊時寫明不準攪珠,我想副校長應作出澄清。 ...

投訴學校? 若果你視st louis 首選就不會再攪珠, 若果想入攪珠學校, 你現在都可馬上退學, 那就可攪珠了, st louis 在入紙大抽獎前講這個規則, 又怎會不公平?

according to St Louis web, 48% allocated to St Louis secondary.  and 78% totally allocated to other EMI schools (Including St Louis).  anyone know how many students have enter King's for 2011 or 2010?

請問副校有沒有說明各科的教學語言呢?
普教中是怎樣進行呢?
有沒有普通話堂?
英文是NET 教還是本地老師教?
有沒有拼音教呢?

學校有沒有派任何資料呢? 可否PM 看看?

請問所謂既攪珠是否包括自行選校?
若是,表格已交了...又如何不參加?
另我是備取生但小兒有幸參加導向班
但到現時亦未有確認會收小兒..
若有家長不打算讀..請快些決定讓有心讀既小朋友可以補上..
原帖由 Peter2880 於 11-11-14 00:47 發表

投訴學校? 若果你視st louis 首選就不會再攪珠, 若果想入攪珠學校, 你現在都可馬上退學, 那就可攪珠了, st louis 在入紙大抽獎前講這個規則, 又怎會不公平? ...

學校網上的教師團體的清單上寫有小一有兩個班主任, 咁係咪雙班主任制呀?

原帖由 baba987 於 11-11-14 11:17 發表
請問註冊前或註冊後講有咩分別?
其實大部分好的私校都係無得又攪珠又選該校,距離抽奘仍有一段時間,不如慢慢諗下這間學校是否適合自己小朋友!

...

以我既愚見,分別可能會係:
註冊前講可以考慮慳返留位費
註冊後先講就會蝕左留位費

原帖由 Jomei 於 11-11-14 11:23 發表
請問所謂既攪珠是否包括自行選校?
若是,表格已交了...又如何不參加?
另我是備取生但小兒有幸參加導向班
但到現時亦未有確認會收小兒..
若有家長不打算讀..請快些決定讓有心讀既小朋友可以補上.. ...

副校話:坐得係度既家長都會有足夠學位俾你地,唔夠位會同正校"拆惦佢"。
所以雖然我係備取,聽完副校所講都好放心唔會無位俾我。

"副校話只要成績band two以上,第一選校選聖類斯,就可以升上聖類中學!"
It may be because St Louis will accept both band 1 and band 2 students (because too many good schools (band 1) in CWD, but relatively, there is not enough band 1 students, as by EDB, only about 30% of total number of students in a particular school are band 1 students, pls correct me if i am wrong), and even some band 2 students not choosing it as first choice, it still have chance to be allocated to this school.  So, if you choose it as first choice (even band 2), you can get it. (just guess)

If 78% can be allocated to English medium sec, then difference is 78%-48%=30% to other band 1 listed on its web: http://www.stlouisps.edu.hk/site1/news/grad.html

As 60 students *0.3=18 students.  I think about 4-6 students may enter King's (Purely guess).

But don't know whether those students are entering King's via 1st round or 2nd round.  (entering via 1st round is basing on interview/ academic while 2nd round is by luck (given you are band 1 students)

原帖由 baba987 於 11-11-14 11:08 發表
副校話只要成績band two以上,第一選校選聖類斯,就可以升上聖類中學!同埋97%升入三甲內學校,至於點解48%好容易推測到,band one學生可能會選其他再好啲嘅學校(中西好多好學校)!至於band three就不能選原校,所以大至這個答案喇!
...

其實從第一天搵小學開始,我都有留意"小學們"有冇中學可直上,我是知道聖類斯有的,但直到家長會當天我先知道原來中學是不需交學費的,對於我來說,這真是一個好好的 Bonus,好開心 ~
‹ 上一主題|下一主題