用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 考試出貓
go

考試出貓 [複製鏈接]

最近聽聞一位五年級家長說上年有個同學多次出貓 (包括測驗, 考試時寫字在枱面上, 放字條在櫃桶內等等), 居然上學期由全班第10名跳到全班第5名, 今年五年級呈分試, 這個同學英文有90分, 希望佢真係咁有實力, 如果唔係, 對期他同學好唔公平。
   1    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 Cheungwong 於 11-11-4 11:24 發表
最近聽聞一位五年級家長說上年有個同學多次出貓 (包括測驗, 考試時寫字在枱面上, 放字條在櫃桶內等等), 居然上學期由全班第10名跳到全班第5名, 今年五年級呈分試, 這個同學英文有90分, 希望佢真係咁有實力, 如果唔係 ...

五年班開始已經冇平均分、冇班名次,點解會知「由全班第10名跳到全班第5名」?

五年級未咁快考呈分試喎?
大約响2012年3月26 至30日先至係五年班嘅呈分試時間!

Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

事情的始末我亦有聽這位小朋友的家長說過,應該是發生在最後一次的英文默書那天,發現他的枱上有些英文詞語及一些低年級的中文詞語。要澄清的是聖若瑟的老師是絕對不會不處理的,老師當然認真審查,立即聯絡家長,接見家長,嚴肅處理,而這是他唯一的一次出貓。記得小兒在一年級有一同學仔在默書時出貓,老師後來告誡所有同學,而那位同學的分數需扣15分。我相信出貓的代價是有的。坦白說,小兒升上五年級,家長及學生的壓力相當大,大家都著重分數,老師更關注學生的任何問題,老師命學生在測驗時,將所有的書本作業等放在書包內,我想家長可相信老師,相信學校會有公平的考試制度。今天我還聽小兒說,有七位prefects要停職,可想而之,sj的校規是甚嚴的,但慶幸的是又有prefect有機會改過而可復職。我們身為家長,真的感激老師給予的改過機會。大家努力吧!我們學生的能力真是估不到的,英文科竟然有同學取得98 1/2分,我想就算是我做,都攞唔到呢個分
!都是這句,大家努力吧!
係上年4A班,每次測驗、考試黙書寫在枱上,和紙仔上,比miss chan和中文老師Mr.Ngan發覺已有3次,但又可以怎樣,同學全班都知,話了佢又再出,睇得幾多次,呀仔話自己都唔夠時間做邊個得閒望佢,所以上升成績因出貓,??但奌解 ... [/quote]

"全班第10名跳到全班第5名" 係講上年四年級, 唔係今年, 今年都未考試.....
原來真有其事
仲要咁多家長都知道
希望佢真係會改過.........

Oh...My God.....
原來老師比左咁多次機會........
下學期程分試, 再出貓對其他五年級學生好唔公平....

你所講的那位同學是否去了A班,如果係,咁我知邊個啦!
希望佢真係改過啦!
EIKO

回復 6# fungcc 的帖子

真的嗎? 可能我沒有接送仔仔返學, 所以從未聽過有這件事!

原帖由 英子 於 11-11-19 15:58 發表
你所講的那位同學是否去了A班,如果係,咁我知邊個啦!
希望佢真係改過啦!

綜合大家資料,我都知邊個!

回復 1# skyway1668 的帖子

點解我乜都唔知

回復 10# llmom 的帖子

其實我都無接仔放學,所以我都吾知!吾上嚟呢到,真係吾記得,原來亞仔提過!
Hong Hong Ma  :-)

六天 發表於 12-1-24 12:56
上到好中學的手段.........................................

咁算唔算係正面評價呢?

‹ 上一主題|下一主題