用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖若瑟vs陸慶濤
go

聖若瑟vs陸慶濤

邊間好啲?

回覆 1# kingofmelon 的文章

聖若瑟!
聖若瑟既英文一定好過陸慶濤!

何已見得

回復 2# Kindau 的帖子

因我有朋友在LHT入面做教師,呢間普強過英,而聖係英文小學!

請問聖若瑟幾時出結果?

回復 1# kingofmelon 的帖子

St. Joseph

原帖由 smalleatb 於 11-11-3 08:50 發表
St. Joseph

Is 15/11 or 25/11??

請問係邊間聖若瑟?全港好多間學校都被稱為"聖若瑟"...
+_@~~
Music is my Life, my Love, my Everything,

I vote for LHT as the through train secondary school is better and it's band one ~

原帖由 viv-viv 於 11-11-3 09:35 發表
請問係邊間聖若瑟?全港好多間學校都被稱為"聖若瑟"...
+_@~~

I think it's the one in Kln Bay ....if it's the St Jo in Wan Chai, no need to compare ...

選學校最好選一些唔太谷又學倒嘢,唔喺只選英文一科,要中丶英丶數都好嘅。

首先,要唔太谷,要愉快學習嘅學校又學倒嘢,先要取消精英班,你入到津校\私校,一定有精英班,精英班喺保障學生升中能入讀band 1 嘅英中。大部份嘅學生(其實喺父母逼嘅)一定拚命爭入精英班,在小二、小三就要努力摧谷入精英班。入唔到精英班六年後選中學就頭痕啦。直資陸慶濤小學唔設精英班。

笫二,一般津校\私校老師 要應付很多行政工作,工作壓力很大,就算有教學熱誠及愛心都會被磨滅唔少。相對直資有較大自主權,行政壓力相對較少,可以投放在教育上嘅熱誠及愛心會較多。

笫三,一定要一條龍直上中學,不用考呈分試爭排位入名校。否則小五丶小六要狂谷校内考試爭排位,又點樣愉快學習呢?到時小朋友和父母都辛苦。陸慶濤小學唔駛呈分,直上中學。

最好中學又唔太差,band 1 英中最好,否則到時入左啲 band 2 or 3 嘅學校,又正處於少年反叛期學壞左點算?

保良局陸慶濤小學應該比聖若瑟好,比較全面。

剛好佢又有一間band 1英中羅氏基金中學做backup,比聖若瑟中中好。

可以參考一下其它人嘅議見如下:

陸慶濤 vs 播道
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2341603&extra=page%3D1

原帖由 kingofmelon 於 11-11-3 01:24 發表
邊間好啲?

答唔到你,我只知陸慶濤的情況。

況且,很難兩間學校比較話邊間好D,邊間無咁好。你要多了解兩間學校的情況,佢地的辦學方針。睇下邊間"適合"你的小朋友。可能陸慶濤適合我的小朋友,但唔適合你的小朋友呢!而只有你才可以跟據小朋友的情況作出選擇。

回復 8# minima726 的帖子

應是11月23日或前如未收到通知則當落選計。

灣仔果間就唔駛比較喇!