用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 到今日仲未有offer喺手 ---> 請進
樓主: kunbe
go

到今日仲未有offer喺手 ---> 請進

醒目開學勳章

報到~~~~

ngkwoktak

你要Keep 住打message
令到我在傷心谷內
仍然有歡笑~~~

thanks......

原帖由 ngkwongtak 於 11-11-4 10:45 發表
我發覺其實條起跑線已經係無咗.  基本上係個男人決定唔用安全套既時候, 當第一粒精子好努力咁游去粒卵子, 已又成功鑽咗入去果一刻!!!場賽跑已經開始咗喇.  (香港依個情況特別明顯, 因為香港細及依個係中國人天性.   ...

醒目開學勳章

本討論區禁止:

12) 內容含有淫褻、不雅、粗言穢語、人身攻擊、誹謗內容成份之帖子。有關文章,不論誰是誰非,均會被管理員及版主刪除。

重複違規者,可被禁止發言。

多謝大家合作!

超版 iantsang

回復 1# ngkwongtak 的帖子

回覆 3# ngkwongtak 的文章

哈哈....邊間學校的信咁深呢?
搞到要用幾種語言來翻譯....都幾??

回復 8# flyda 的帖子

十分同意flyda的講法,但本人的意見是要讀完中學先去考...可能有勝算D喎.

醒目開學勳章

回復 105# ngkwongtak 的帖子

你大可直接寫「攪錯」,改了用字,但意思無變,亦屬違規。

如無改善,發言者將被禁言。

醒目開學勳章

回覆 109# ngkwongtak 的文章

多謝合作!

版主,

想講好耐架啦,你地既留言時間有問題做咩咁耐都唔改?

醒目開學勳章

原帖由 無氣同你講 於 11-11-4 11:19 發表
版主,

想講好耐架啦,你地既留言時間有問題做咩咁耐都唔改?

謝謝提出,如有使用上問題,可開帖於「使用意見」讓管理員跟進。

http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=490

但我沒發現留言時間有問題,會與您的瀏覽器或地區設定有關嗎?

突然諗起都幾好笑。

1。阿仔係大仔;
2。中英普流利;識寫識講
3。畫畫數學作野樣樣精;
4。唔怕醜,勁鍾意講野(只嫌有時過於興奮)
5。讀間無學卷既幼稚園(都要幾仟銀個月)
6。興趣班無走雞。
7。幾型仔(唔係我講架,係周街d人講)

以上可能只係現今既兒童基本標準。
我地做家長,既然要聽天由命,咁即係要小小運氣,咁我地係咪應該去求神?咁求咩神好?

記得英華個校長話有學生袋住道符去應考,果時仲覺得好好笑,而家係有d後悔冇咁做。

但問題係,如果考既係一間基督教/天主教學校,咁道符仲有冇用?

大家應該對下面呢段說話耳熟能詳吧?在某名校簡介會聽到的:

宮崎先生對童年的定義:
         「童年不是為了長大成人而存在的,它是為了童年本身、
         為了體會做孩子時才能體驗的事物而存在的。
         童年時五分鐘的經歷,甚至勝過大人一整年的經歷。
         精神創傷也是在這個時期形成。站在這個角度想想,
         整個社會實在應該多用智慧去幫助孩子生存下去。」

如果呢句話冇錯,我真係唔知我哋培育緊乜嘢小孩;童年不斷競爭和失敗經歷會否
另佢地成為冇愛心及不顧及別人的人?即使成功,形成將來新一批嘅高官?無良顧
主?

原帖由 flyda 於 11-11-4 03:44 發表
大家應該對下面呢段說話耳熟能詳吧?在某名校簡介會聽到的:

宮崎先生對童年的定義:
         「童年不是為了長大成人而存在的,它是為了童年本身、
         為了體會做孩子時才能體驗的事物而存在的。
         ...

我咪就係好認同呢樣野,所以從來唔迫個仔,淨係比佢快快樂樂去學習,佢亦都好鍾意學習。佢日日都開開心心,嘻嘻哈哈。

但而家,我開始矛盾迷茫了,我係咪應該要全力吹谷佢?

回覆 116# ngkwongtak 的文章

好一個勇於挑戰制度嘅爸爸,比個like你