用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 到今日仲未有offer喺手 ---> 請進
樓主: kunbe
go

到今日仲未有offer喺手 ---> 請進

count me in, sigh

醒目開學勳章

加埋我~考6間,2間waiting,2間reject,一間99%唔得,另一間等收reject信~

唔想入來報到都吾得!!! 好傷!

報到 !!

同樓上位朋友情況一樣, 不止無精神而係無哂心機教仔返工, 莫說無教好瞓, 連飯都無胃口食.....原來想"比錢"個小朋友讀書都咁辛苦!

收到一個 reject, 一個 waiting, 嚟緊星期六同下星期一都仲會 in 兩間, 希望盡到收到 offer 啦.

SMC --> Rejected
李宗德 ---> Rejected
王錦輝--> Rejected
TSL --> Rejected
KTS --> Rejected

啟基 --> No 2nd in, Pending
CKY --> Pending
培橋 --> Pending

宏信 --> 2nd In done, pending

報到.
呢個遊戲今年真係好難玩!雖然有晒心理準備要作戰到明年6,7,8月既啦,但係真係唔想囉.
收左3間reject,另外只有一間有2nd in.希望間間唔收,但最想入果間收既奇蹟都可以發生響我地身上啦!
http://era-central.blogspot.com/

你同我一樣, 都係年幾前已做定功課, mark 底哂學校interview 內容, 準備工夫做足哂, 點知依家一間都無著落.... 成日聽人話機會係留比有準備既人, 我到現在都未實現到既........

原帖由 ilj 於 11-11-3 11:44 發表
係囉,想比啲錢佢讀多啲活動多元化既學校,原來都唔係咁易.一年前做好晒功課,聽簡介,參觀學校,留意學校招生,整文件,交表,請假去見..等待...等待...失望:tongue: 搞咁多野都唔知仲咩,搞到而家訓又訓得唔好,日頭返工又頭 ...

我咪又係, 一年前已經留意小一入學情況資料,準備阿囡今年考小一,間間都話reject!好失望!可能我高估阿囡能力,又或我低估咗呢個遊戲

原帖由 ilj 於 11-11-3 11:46 發表
早知我都報埋CKY,見佢太貴同埋見自己考咁多無理由唔得掛 點知....

其實CKY係一間我自己比較喜歡的學校,主要因爲他的教學理念及雙語環境,加上校舍設施齊全,學生要進行的康体活動應該絕無問題,仲要離開屋企不遠。

不過競爭激烈,因此也有心理準備........

我還幫啊仔報面試班,可能佢講話唔正,同埋畫畫和寫字唔認真, 我同佢講無學校收, 佢都唔緊張和傷心

原帖由 Big-Mouth 於 11-11-3 12:33 發表
我還幫啊仔報面試班,可能佢講話唔正,同埋畫畫和寫字唔認真, 我同佢講無學校收, 佢都唔緊張和傷心

相信5嵗的小朋友應該未識得緊張同傷心,如果唔俾佢玩,佢可能仲會傷心D!我個仔都一樣係唔識驚.......

大家唔洗擔心喎, 最後一定會有一間right school, 不要放棄.