用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細細BB真係好可憐⋯⋯冇學校想收
樓主: monsuki
go

細細BB真係好可憐⋯⋯冇學校想收 [複製鏈接]

"Gx"?

My friend's daughter is studying its kindergarten and got offer even 細女 .  

原帖由 OB-father 於 11-11-14 15:51 發表

其實好多所謂一條龍幼稚園都唔係100%收番,小女間幼稚園亦唔例外,小學校長亦講明會有部份waiting,上年好多Waiting o既學生都收番
我個女可能面試麻麻再加上細女,所以畀學校Wait左,
得到既係失望 ...

仲有救恩&聖嘉勒都有講小學唔一定會收返晒幼稚園的學生...

我係過來人,我個女係 12 尾既超細女。

舊年同佢考左 7 間 DSS / private,全部一線學校,有 2 間收左,其中一間就係蔡繼有,但我地最後選左另一間。

經驗所得,interview 表現最緊要,就算係細 b,如果 interview 當日表現好,亦有可能入到好學校。但你問我學校是否對大 b 有偏好,我答你一定有,因為有 d 行內既朋友講既。

到今時今日,我仍然諗緊,如果比阿女做大女會否更好? 因為佢可能更有優勢,更有自信,亦可以做就一個良性循環。如果人生要學習既路咁長,但用 repeat 一年既時間而做到呢個良性循環,我自己就覺得值得。

原帖由 angeljojo 於 11-11-14 16:32 發表
"Gx"?

My friend's daughter is studying its kindergarten and got offer even 細女 .  

所以我咪話我個女面試表現麻麻,不過阿女個班得3個細女,巳知道的有2個waiting,另一個唔知
本身幼稚園收好小細女

原帖由 spmok1999 於 11-11-14 16:46 發表
仲有救恩&聖嘉勒都有講小學唔一定會收返晒幼稚園的學生...
mouth:" />

I thought all of the St clare kindergarten students can get in St.clare!!!
As far as I know, SH am accept small b from their own kindergarten.

我個女的女同學係超細女30/12,每年都考得好好,現在六年級,最近又全級第二!我個女都係細女29/11但成績都不太差全級4-15名內。即係細女都不比別人差,加油祝你找到一間合心意的小學!

原帖由 coachcoach 於 11-11-14 23:51 發表
我個女的女同學係超細女30/12,每年都考得好好,現在六年級,最近又全級第二!我個女都係細女29/11但成績都不太差全級4-15名內。即係細女都不比別人差,加油祝你找到一間合心意的小學! ...

Thank you for your advise, 但只是想, 6年前(2000)的出生率比現在(2006) 差很遠, 以前得的, 現在未必得, 競爭真係大了許多

我又覺得唔使唔開心 個天都唔比你入既 可能間學校唔岩小朋友 比你夾硬入到對小朋友都唔一定好. 不過我比較好彩係我母校都係區內爭崩頭既學校 所以自行交左表去我母校 最少直資唔收都仲有好既官校收 不過可能辛苦d 要填鴨式 不過我無放棄 諗住谷頭2年試下再插班 當然如果你頭2年已經知道小朋友唔係讀書既料子 就另計呢
你健康快樂既成長, 就係我最大既成就
我的小天使,媽咪會記得你曾經存在過,永遠記得2008年5月16日,我知總有天你會回來我身邊

係呀, 唔好放棄, 我小朋友都係12月中細B, IN 左6間已有3間名小可2nd in, 1間已收左, 另外2間名小未IN, 我都會IN埋. 努力呀各位細B 家長. 小朋友有時既能力, 父母真係睇唔到時, 佢IN 完出黎明明話係野問, 只係講下故事, 點知就收左. 我諗老師主要睇小朋友既反應, 同佢細唔細無關.

非常同意。我女兒也是12尾細女,最初都很擔心無直資或私校收,所以「漁翁撒網」地報了很多間學校。但現在已有4個offers同2間有2nd(DGJS同KTS),所以,各位細B父母,千萬唔好放棄,我覺得真係主要睇小朋友臨場反應同應對。加油啊!

4個offers 是否已有4間收左呀? 好叨呀, 邊4間呀?

1間international school。其他是九龍禮賢學校/St. Clare's School /Kau Yan School。

連自行都衰咗:(

真係好叻!!咁你取捨左未呀?
原帖由 TungPokMaMa 於 11-11-17 12:09 發表
1間international school。其他是九龍禮賢學校/St. Clare's School /Kau Yan School。

我個仔都有3個OFFER了, 依家會選ST. PAUL. 佢係12月細仔.

已決定放棄救恩同禮賢,只是St. Clare同香港真光之抉擇,若有決定會儘快放番個位。
‹ 上一主題|下一主題