用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細細BB真係好可憐⋯⋯冇學校想收
樓主: monsuki
go

細細BB真係好可憐⋯⋯冇學校想收

我都係細b媽咪.我覺得要問吓自己,有冇提升過小朋友先.
如果有,但小朋友發展能力都是較其它同年為慢,就應該考慮repeat.
如果小朋友發展能力和都其它同年為相約,就不應該考慮repeat.往後還有後多repeat位, 例如小五上小六成績未如理想, 334試未必一定考得好,選校後才發現學校不合小朋友云云, 不要白廢在這一刻呢 !
我認為到五歲差幾個月的分別其實是可以填補的(拉近).(但要一年前). 加油 !

同意michelle_hung 講的童年陰影。因我自己都係12月出世,無論讀小學或中學都好怕比人知大人地一年,覺得自己好怪同好似自己做錯事。尤其剛剛讀個班又有12月細仔,變左自己大人地兩年,覺得自己好醜。

原帖由 divemaster9 於 11-11-4 09:22 發表
我個都係 0612 細B,

是否我門錯了要他造細B,要接受此
失敗感!!!

突然認真想想是否要Repeat K3.

頭痛!!!!!!

所以我同囡囡去年已repeat k2啦.
其實係一家四口子

個仔係12月28日出世, 点算?出年出世率仲高! 年仲多人爭!

英國研究指八月出世的人成績會較差

商業電台 – 2011年11月2日星期三下午12:54

英國一間研究機構,調查超過三百萬名公立學校學生的行為習慣、考試成績,入大學的比例,以及快樂程度等,發現八月份出世的小朋友,會較為不幸,成績較其他月份出世的人差,讀書信心較低,讀小學時較易被欺負。他們到青少年時期,亦會比同齡學生,多兩成機會輟學,更容易有煙癮、酗酒,甚至吸食大麻,入名牌大學的機會亦少兩成,而日後的覓得的工作,亦不及九月份出世的人。
負責研究的學者指,因為八月出生的小童,入學時通常比同級的人年幼,大腦未必發育到足夠程度去學習。如果希望他們學業有成,家長可以考慮讓孩子遲一年入學,教育部門亦可考慮修改收生條件,要求到一定年齡才可入學,甚至不分年級計分,改為依學生年齡,完成不同課程。

http://hk.news.yahoo.com/英國研究指八月出世的人成績會較差-045400510.html

真系好無奈

呢個問題由 k1 開始爭扎,到依家 k3, 爭扎愈演愈烈,問親老師就話佢冇問題,跟得上,問親朋友就話 repeat 有著數,自信心增強,lead 人好過被人 lead,interview 表現又唔係咁得,如果唔想每年爭扎,乾脆 repeat左佢,來一個了斷。

我個人覺得重讀對小朋友來說未必是好事,因為當細細B升到上小三小四,心智發展得較為成熟嘅時侯,佢嘅學習和處事能力應和大B相差不遠,甚至應刻相同,如果硬要小朋友重讀,我會覺得係一種浪費。

但係,現實中又有很多真實例子,父母為了追求名校而選擇把囝囝/女女轉校重讀小一,以我囝囝的小一同學為例 (我囝囝的學校可以算是一間名校),在全級之中最少有八至十小朋友是重讀小一,有同學甚至由一些有名的小學轉過來 (例如St Mary, Maryknoll Convent 或香港真光等),她們有D係細B,但有D並不是 (例如七八月出世),我囝囝時時都同我講她們很叻,好像教什麼她們都識,其實我覺得她們根本無需轉校,轉校就只會浪費她們一年寶貴光陰。

呢個問題我都是由 k1 開始有想,
K2, K3 完全忘記了!

老師都是話佢冇問題,跟得上!

但今年小一面試後、才知衰!

Repeat K3  Or Repeat 小一好!!??

個仔係12月尾出世,都考慮緊repeat, 但出生率一年多過一年, 到時競爭又大咗, 考到又更加難

我都唔知呀!
不過我個人主觀解讀就係多數細b在全世界都一樣, 因為發展比大b慢d而輸既機會多d, 我講既係多數細b,唔係全部!
原帖由 ngkwongtak 於 11-11-4 11:16 發表
但係中國人用農曆喎, 咁岩仲有閏年閏月喎, 咁點呀.. :(

I don't think it is reasonable to decide whether to repeat or not just by a simple comparison or a simple statistic figure.  We may need more figures.

I would like to know the percentage of small kids perform badly.  90%, 80%, 70% or 60%?
If it is 60%, it will only be a small difference.
If it is 90%, it is really significant.
Is there any one knows this percentage?  Pls let me know.

Even if the percentage is 70%, we still need some more statistic analysis to interpret this figure.

What kind of small kids are the component of the 30% and what kind of small kids will be the 70%?
There are a lot of factors which will make you small kids be the 70% or 30%.

In my believe, the education background of a family is one of the very important factor that will greatly affect the small kid, making the kid be the 70% or 30%.

A small kid without much family support will very likely be in the group of bad performance while a small kid with lot of family support will much likely in the group of better performance.  In other words, "有冇提升你的小朋友" is a very important factor.  Actually, an eduated family is already some kind of "提升".

With regard to the family education background, I think that small kid performance will be worse if the statistics  is conducted in 公立學校.

Nevertheless, if you want your kid always be a very very top student, a big kid MAY be a better choice.

If you really feel uncomfortable being a small kid,
I think that repeat one year will be good for you.

去年出席優才小一簡介會有家長問陳校長貴校有冇特別安排幫助「細仔」適應小一生活,佢答話「你下年再嚟考過。」,千真萬確。蔡繼有劉校長在小一簡介會提及「細仔」在體育方面要到六年級才跟「大仔」的差距消除,「細仔」只有在音樂方面從小到大都跟「大仔」沒有差距,但佢冇講過話唔鍾意「細仔」,唔好對號入座。英華林校長在小一簡介會推介一本有關養育小男孩的書,我閱畢此書,澳州籍作者覺得男孩比女孩遲熟,建議男孩應該比女孩遲一年入讀小學,呢點林校長認唔認同呢?!祝大家考到心儀小學!

看你想要乜. 我個小朋友係細女升小一, 叫做中中等等跟得上, 當然要花相當心血, 但比起幾個月前, 無論思想行為及學業, 又成熟了好多. 如果我上一兩個月走去考直資私小同你地爭, 實話實說, 應該係好有競爭力.

不過我照俾佢做細女, 反正我暫時唔期望佢考全級頭十名, 接受現實, 又肯辛苦D 追, 就做細女都無所謂.

所以, 決定權在你手, 想憑實力考入好學校, 其實年尾出生最著數架, 進可攻退可守. 而家大把人做大仔大女, 尤其名校, 一點也不奇怪.

我覺得最慘...係8月BB, 有些學校真係唔俾你做大仔架喎.

大b細b在派位時都係一樣, 派唔派到心宜/付合小朋友程度o既學校就要睇你地做大人揀學校o既掛位次序, 而家諗咁多d過o左去o既o野倒不如諗下未來將會面對o既事情, 搜集下派位學校o既資料, 程度等等...做好派位心理準備, 部署好萬一派位好/失利之後到心宜學校叩門的時間同交通o既安排等等... o係呢一刻仍然有好多o野可以做的, 正所謂知己之彼百戰百勝, 積極d, 你o既付出將來必有回報的, 收拾心情不要再自怨自憐...

原帖由 Joechengck 於 11-11-4 11:30 發表
在全級之中最少有八至十小朋友是重讀小一,有同學甚至由一些有名的小學轉過來 (例如St Mary, Maryknoll Convent 或香港真光等),她們有D係細B,但有D並不是 (例如七八月出世)

如果是聖保羅,7,8月應該沒有可能。因為cut off是9月。

以過來人身份嚟安慰細B媽咪^^如果係細仔,但各方面都跟到的話,做細仔好過做大仔,就算而家小一考唔到心儀名小學,但遲d都可以憑實力去叩門,唔駛灰心架

我囝囝有一位轉校重讀小一的同學,她的出世年月份是2004年8月,而我囝囝出世年月份是2005年4月。

原帖由 interview 於 11-11-4 14:21 發表

如果是聖保羅,7,8月應該沒有可能。因為cut off是9月。

原帖由 Joechengck 於 11-11-4 15:09 發表
我囝囝有一位轉校重讀小一的同學,她的出世年月份是2004年8月,而我囝囝出世年月份是2005年4月。

總之報名表係寫9月cut off,點解有例外就只有學校先知啦。我都是第一次聽,又有新見聞!