用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11月1日、2日播道書院信
樓主: anitalee0203
go

11月1日、2日播道書院信 [複製鏈接]

我記得interview 時,個老師問我哋如果有更好嘅學校同時取錄咗小朋友我哋仲會唔會畀小朋友讀EC,雖然校方唔會在意你點答,但係我當時係把我最真實嘅諗法講咗出來,我話做父母嘅梗係都想把最好嘅畀自己D孩子,但係最好嘅未必係最適合佢嘅,所以我一定會盡我所能幫佢擇適合佢嘅。
其實我們做父母嘅都要學會相信自己嘅小朋友,佢俚場唔得,唔代表佢比人輸蝕,一定會有更適合佢嘅安排響果度等緊佢嘅,加油呀!我相信你嘅孩子都會有更好嘅安排嘅。之前都有家長話仲沒得到EC嘅信,但係卻得咗男小拔2nd interview 通知,話唔定上天安排咗出乎你意料嘅驚喜畀你咧

我都收到reject! 有足心理準備,無咩感覺Lu! 上帝早有預備!只是我們未知答案!加油~

原帖由 Michelle_Hung 於 11-11-3 11:57 發表
我都收到reject! 有足心理準備,無咩感覺Lu! 上帝早有預備!只是我們未知答案!加油~

其實我都冇咩感覺lu, 預咗reject, 不過收到封信感覺可以了咗件事咁啫

原帖由 anitalee0203 於 11-11-3 11:24 發表
我記得interview 時,個老師問我哋如果有更好嘅學校同時取錄咗小朋友我哋仲會唔會畀小朋友讀EC,雖然校方唔會在意你點答,但係我當時係把我最真實嘅諗法講咗出來,我話做父母嘅梗係都想把最好嘅畀自己D孩子,但係最好嘅未必係 ...

講得好, 一定有更好既學校, 或者話更適合我地孩子既學校, 等緊佢地

我要放工先可以收到信 ...不過我只係希望收到封信做個了結, 唔好成日"羅羅luen"

似乎今日收到信既都係 reject letter, 仲有人收到 offer 嗎?要放工先可以收信,不過終於可以了結件心事!

郵差來了, 今日依然冇信....唉~ 又要等多一日!!

剛致電學校,個staff話昨天已將信件全部寄出,應該今日/明日會收到。希望係真啦,之前打去d 版本次次唔同,只想有個答案!

祝各位好運!

剛收信 ~ 不取錄 (8號IN)
Hello, MY NAME IS ~~~ OSCAR ~~~

我未睇信箱,不過一早都預左收reject letter

回覆 50# Jomei 的文章

Me too,預住收reject letter,只係郵差叔叔仲沒到,遲點應該收到la,了結一樁心事好過掛係半空要死唔活嘅,勁難受,橫豎都係冇得,不如早點畀個痛快

回復 5# ChristieMing 的帖子

我也收到reject信了,當了結一件心事。今日收的多是reject,今天你收不倒,maybe就是有好消息,good luck!
8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

收到reject letter,終于唔駛有件事響心度掛住掛住咁,可以安安心心等自行出咗結果再做打算la

咁啫係我今晚返到去都係收reject letter, 都好, 唔洗成日心掛掛

不過都好高興同大家傾咗耐, 今晚我會上嚟報料架喇

回復 54# babymuimui 的帖子

good luck!希望大家都可以幫囝囝囡囡揾到心儀嘅學校,加油呀各位!

醒目開學勳章

我上年都學你這樣坦白,還問了為什麼未等我們呢批第2天的已經出晒信.

但要知道,EC是對這問題是有標準答案的

EC係要一些專心的家長,配合學校一起令小朋友成長

而通常會俾offer給一條心的家長多一些

算啦...希望在明天.但我欣賞你的答案,因沒有為了個學位而騙自己的良心

原帖由 anitalee0203 於 11-11-3 11:24 發表
我記得interview 時,個老師問我哋如果有更好嘅學校同時取錄咗小朋友我哋仲會唔會畀小朋友讀EC,雖然校方唔會在意你點答,但係我當時係把我最真實嘅諗法講咗出來,我話做父母嘅梗係都想把最好嘅畀自己D孩子,但係最好嘅未必係 ...

因為心入邊係梗諗嘅,所以唔想做違心之論

岩岩睇左信箱,仲未收到 信...
但反而收到另一間既REJECT信..

原帖由 anitalee0203 於 11-11-3 15:45 發表
因為心入邊係梗諗嘅,所以唔想做違心之論

我好同意你, 我都係唔鍾意講大話, 做咗違背良心而得到既野, 就算真係俾我得到, 我都覺得唔光彩

我係收工了,相信大家梗用心一定可以如愿以償嘅,各位有多間等緊嘅希望都能收到好消息,good luck!
‹ 上一主題|下一主題