用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS 2nd interview
樓主: swedmond
go

KTS 2nd interview [複製鏈接]

原帖由 Yanamami 於 11-11-3 22:53 發表
我果年係兩個老師in家長(仲有校長坐側邊observe!), 小朋友坐教室另一邊自己睇書.

Thank you, I think they change the format this year.  I also heard that the children is just reading book in last year.  Yanamami, do you know how may second in last year and how many accepted last year?

4XX~5XX 個2nd in.  4班P1收盡都係14X~150人.

原帖由 Peter2880 於 11-11-3 23:04 發表

Thank you, I think they change the format this year.  I also heard that the children is just reading book in last year.  Yanamami, do you know how may second in last year and how many accepted last  ...

原帖由 Yanamami 於 11-11-3 23:08 發表
4XX~5XX 個2nd in.  4班P1收盡都係14X~150人.

下 ? 1/3 機會都無?

上年是小朋友先入課室玩遊戲而家長就坐在禮堂等, 之後家長和小朋友一起到另一間課室面試.

所謂遊戲, 其實都是一些拍手,伸展的動作, 不會很激烈, 只要小朋友留心聽指示就得.

原帖由 Peter2880 於 11-11-3 22:49 發表

小朋友不是和家長分開及玩遊戲嗎?  另外小朋友今次係唔係要著得casual, 信中講明女仔唔好著裙, 即係t shirt 波鞋 啦, 會唔會玩得較激, 如跑步, 拋波, 等? ...

上年情形差不多, 只是沒有校長在旁邊, 冇咁大壓力.

原帖由 Yanamami 於 11-11-3 22:53 發表
我果年係兩個老師in家長(仲有校長坐側邊observe!), 小朋友坐教室另一邊自己睇書.

呢一part我已忘記左, 因為我覺得係循例式"應酬"下d小朋友, 當日"主菜"係家長.

原帖由 kelvincheng 於 11-11-4 07:16 發表
上年是小朋友先入課室玩遊戲而家長就坐在禮堂等, 之後家長和小朋友一起到另一間課室面試.

所謂遊戲, 其實都是一些拍手,伸展的動作, 不會很激烈, 只要小朋友留心聽指示就得.

...

唉, 入2nd in 壓力重大, 唔得的話好hurt... 而且重係in "我地"...... 小朋友已做得好好,上一關佢地已經pass咗了....

如果1/3即收. 餘下其他應該全部waiting掛? 除非家長當日表現太差啦.

總有部份收左的又唔讀, 最終waiting都有唔少機會入.

所以我覺得入左second in都係可以樂觀一點的.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆 3# money3298 的文章

學校當然想揀d同自己教育理念一致o既家長啦, 禁家校先可以合作愉快嘛.

我到今天都收不到信, 所以打電問, 囡囡有幸入2ND INT. 18/11 2:00.
其實係一家四口子

恭喜你.

原帖由 money3298 於 11-11-7 14:25 發表
恭喜你.

Thanks! KTS---私校來說是我最喜歡的一間.
其實係一家四口子

請問大家知唔知KTS 2ND IN 後大概幾時有RESULT 呢??因為如果有幸入到, 我會放棄另一個之後的INTERVIEW.....

14 Dec 2011
仲遲過宣少10 dec 2011 in
日子好難過 ..

原帖由 money3298 於 11-11-10 14:34 發表
請問大家知唔知KTS 2ND IN 後大概幾時有RESULT 呢??因為如果有幸入到, 我會放棄另一個之後的INTERVIEW.....

THX FOR YOUR INFORMATION.

回覆 146# Yanamami 的文章

如果有家長面試班就好啦!

我就覺得好難捉佢路會問家長d咩, 不過可以肯定嘅係.. 就算比埋問題我亦唔會揾到model answer, 好靠平時家長同小朋友相處時間夠唔夠, 了解小朋友有幾深..而呢d正正就係冇得"背"答案的, 要長期付出先可以答得smooth....

而且, 我覺得同in 小朋友時一樣, "眼緣"都係一個因素.....
‹ 上一主題|下一主題