用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 操水, 有沒有影響成績~~~
樓主: JOJA
go

操水, 有沒有影響成績~~~ [複製鏈接]

嘩!如果泳總攞獎都叫做分餅仔,咁你連餅仔都分唔到咪仲"哂料"....何況我從來冇講過攞獎係代表叻。點解你唔抵得人地可以游6日又有成績呢?吖!你又知我女讀咩學校??你係??

你果個就一定唔會係大科學家囉....有着你呢啲咁睇人既家長....我諗你小朋友好極都有限

佢都唔係有心分享嘅家長,根本就係喺BK搞搞震,語不驚人不罷休,唔使理佢。
原帖由 larissayu6 於 11-11-16 14:52 發表

你果個就一定唔會係大科學家囉....有着你呢啲咁睇人既家長....我諗你小朋友好極都有限

唔通呀高人你個小朋友.....攞到唔使同人分豬肉的獎???得一個人賽???

原帖由 karen55407 於 11-11-16 15:56 發表
佢都唔係有心分享嘅家長,根本就係喺BK搞搞震,語不驚人不罷休,唔使理佢。

其實我想引佢講多啲野比人笑... 都係唔好玩....攪到我的真正想分享既家長睇埋的冇謂野

只係識講返話都話係忠言,請問你的論點在哪裡?

醒目開學勳章 王國長老

版主按 : 請各位能理性討論. 如有任何挑釁言詞或爭論發生, 管理員會將生事之會員禁言/封戶, 敬請注意!

求學不是求分數<------你唔識解咩???

一星期操水六天=求學是求分數

我記得在BK看過一位媽媽,她每天讓女兒放學完成功課後去踢波,她說她喜歡看見女兒踢完波後流著一身汗回家,因為她感覺到女兒的一身舒暢,難道她又是在求分嗎?

在教育理論上,智能和體能教育都是不可缺,因此教育學家提出了多元智能教學以能令年幼者有更多發展的空間,在我們的腦袋裏畫分了不同的領域,它們亦分別管理著人不同的智能,某些人在某個領域的發展特別發達,因此她/他在與這個領域相關的項目會相應地有興趣和表現出色,我們作為父母,除了讓子女學習書本的知識外,也應引導他們找尋自己的有興趣的項目加以發展,繼而建立自信心,毅力和積極進取的精神,最後達至全人的發展。

求學不是求分數是提醒父母不要只看重成績,應著重過程中的學習。

原帖由 doris880 於 11-11-16 17:56 發表
在教育理論上,智能和體能教育都是不可缺,因此教育學家提出了多元智能教學以能令年幼者有更多發展的空間,在我們的腦袋裏畫分了不同的領域,它們亦分別管理著人不同的智能,某些人在某個領域的發展特別發達,因此她/他在與這個領 ...

Doris,寫得好,但係呀高人明唔明?不過唔緊要,只要同其他家長享到真正的理念已經足夠

Agreed...however my daughter is P. 4 now I have to find a way...whether 操水 or 影響成績.  I was just asked to join SCAA swim team where she needs to 操水, 3 times @ 2 hours each.  Since this is only the beginning for swimming...I am still not sure.

原帖由 doris880 於 11-11-16 17:56 發表
在教育理論上,智能和體能教育都是不可缺,因此教育學家提出了多元智能教學以能令年幼者有更多發展的空間,在我們的腦袋裏畫分了不同的領域,它們亦分別管理著人不同的智能,某些人在某個領域的發展特別發達,因此她/他在與這個領 ...

簽名被屏蔽

hi ming2,

我仔同你女應該係同一個泳隊既。我仔係升小四果年暑假俾教練叫入泳隊,我同你一樣怕影響學業,所以選擇左游得最少個 team (2-3 times / week)。點知呀仔越游越好,而且跟果位教練真係好好,所以響今年七月又被教練升去另一 team (5 times/week)。由於小五已經開始呈分試呢個遊戲,我初頭真係好膽心影響成績。不過教練話10歲如果唔俾佢去既話,遲D先再谷都無用!所以趁暑假開始俾佢試。短短三個幾月,呀仔既進步都令我覺得無揀錯!另一方面,我亦同呀仔分析左練水/做功課/溫習既時間安排,俾佢有清晰既目標。今年學界比賽前撞啱第一次考試,但係游學界係暑假一直練水以來既成績表,所以我在整個考試中繼續練水,不過都要分配好溫習&玩既時間,幸運地結果學業成績和比賽結果同樣令我滿意。
其實最初俾呀仔操水係只想訓練佢既毅力同埋自信,做人要有目標,獎項真係諗都無諗過.....!
希望我仔既 case 可以幫到你既決定!

原帖由 ming2 於 11-11-25 19:49 發表

其實試下先無仿呀...試完覺得有問題咪再睇下可以點去調節一下lor...我大囡宜家都係P4,佢由P2開始一星期三日@兩小時,so far因為佢自己喜歡游,所以對成績係冇影響....雖然舊年開始不停有教練叫佢升班,不過一升班就要 ...

簽名被屏蔽

ming2, 請問是哪位資深教練??常x??
原帖由 ming2 於 11-11-26 10:43 發表

hi sara11

其實我唔係怕影響成績,因為我覺得學業上阿囡應該不成問題,反而係怕佢體能/精神上未知是否應付得來...同埋最重要係阿囡自己0既意願,一向我地都只係想游健康水,唔係追求咩特別成績,因為我地唔需要呢d成績 ...
‹ 上一主題|下一主題