用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 63屆香港學校朗誦節
樓主: richwong
go

63屆香港學校朗誦節 [複製鏈接]

回復 100# 一家三口 的帖子

係呀!她已是S1了!已大個囡,中學階段和小學不同,學業上無物好講,又唔駛再憂心升中問題,目標是大學,希望她可以專心讀書,不要太心散,現在反而對她由小女孩子到少女階段/心理質素關心多D!
我仍鼓勵囡囡參加校際朗誦,問心講,每年每次陪著她去比賽,心情還是忐忑不安,她站在台上時媽咪還比她緊張,甘多年都係甘!唉!我問過佢緊唔緊張,佢答上台時係有D緊張,無就扼你的,但我真係睇唔出,所以媽咪好鼓勵小朋友獨自上台比賽,係一種好好的鍛鍊!
聽到你囡囡參加3種語言比賽,囡囡一定好享受比賽的過程和結果,我想她在台上一定好淡定,睇出是"老手"!對嗎?老實答,比賽呢樣野好神奇,攞開幾年奬的,差不多每年都唔會失手,只差在是甚麼奬項,識唔少小朋友都係甘!有時見到部份家長說不公情況,呢個情況唔係無!但中/高年級攞奬的絕大多數有實力,不過實力亦要睇評判喜好,有D實力在平淡和自然,有D實力在淡定和老練...呢D都係媽咪過往甘多年經驗所得!亦睇同場多唔多"老手",正如你囡囡甘,攞開奬就好似打麻雀,win開有條路,睇今舖係物野甘解!
現階段,朗誦唔係我想要那杯茶,我想囡囡係另一到發展,但要看際遇.

請問小五的英文獨誦要什麼分數才可得冠,亞,季軍?

要有80分或以上, 可以獲優良獎 merit, 最高分 得冠、如此類推。

原帖由 blueberry123 於 11-12-7 22:06 發表

原帖由 blueberry123 於 11-12-7 22:06 發表

囡囡英詩87分得第3名. 冠亞季一定要80分以上, 但要取幾多分數才可以得獎, 就要看評判啦.

其實係一家四口子

原帖由 Sherryko9 於 11-12-7 14:56 發表
係呀!她已是S1了!已大個囡,中學階段和小學不同,學業上無物好講,又唔駛再憂心升中問題,目標是大學,希望她可以專心讀書,不要太心散,現在反而對她由小女孩子到少女階段/心理質素關心多D!
我仍鼓勵囡囡參加校際朗誦,問心 ...

我囡囡去年暑假愛上辯論, 希望囡囡也可以在這方面開拓另一個興趣吧.
其實係一家四口子

請問朗誦比賽最早幾點開始?如10:30am會係第1 or 第2場?

原帖由 teresa1111 於 11-12-8 16:58 發表
請問朗誦比賽最早幾點開始?如10:30am會係第1 or 第2場?

最早應該是9:15報到, 9:30開始第一場.
其實係一家四口子

回復 107# 一家三口 的帖子

唔該晒!

亞囝比賽完了,有83分,第三名就85分,我覺得囝囝表演得很好,亦讓他學習別人優勝的地方.

原帖由 一家三口 於 11-12-8 10:10 發表

囡囡英詩87分得第3名. 冠亞季一定要80分以上, 但要取幾多分數才可以得獎, 就要看評判啦.
‹ 上一主題|下一主題