用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 63屆香港學校朗誦節
樓主: richwong
go

63屆香港學校朗誦節

回復 55# lingchuling 的帖子

絕對同意..

多謝你呀, 同時也同仔上咗堂, 堅持就是勝利, 原本佢今屆都諗住放棄的

原帖由 idy926 於 11-11-18 14:10 發表
恭喜晒你仔仔!大家都吾好give up !
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原帖由 idy926 於 11-11-18 14:11 發表
我除左讚,仲欠亞女一餐添

哈哈!我同囡囡嗰餐就尋晚吃了! (尋日下午比賽英詩)

好認同大家的睇法, 比賽真係好睇評判的喜好同少少運氣。昨天我都有D唔開心, 其實阿仔第一次參加都預咗輸, 但眼見有個連發音都唔準的都可以拿到亞軍, 真係好唔明同覺得好唔公平。不過睇完你地D Post 都明白現實就係咁, 都有讚個仔表現好好, 好叻, 叫佢繼續努力, 比賽唔一定要攞獎。

請問有冇人係沙田大會堂比賽, 我阿女12月1日在大會堂比賽英詩.可分享一下嗎.

回復 65# 甜姐兒 的帖子

我就係,演講室2

我係沙田大會堂(文娛廰), 你都係, 個場大唔大,係咪要好大聲....THKS

我係演講室,文娛廰我吾知,不過正常聲線朗誦便可,千奇吾好夾硬喊出來

多謝提點

其實係唔係所以參賽者at least 都攞到Merit, 即80分以上.
:idea:

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 一休 於 11-11-18 17:02 發表
其實係唔係所以參賽者at least 都攞到Merit, 即80分以上.

我囡囡 P.1 時參加英詩得 74 分~~
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我女P1時得79

如不昰自己參賽那場,可以入去看比賽嗎?

有冇人知呀?
thanks

回復 65# 甜姐兒 的帖子

請問邊個機構辦既比賽?而家有冇得報?

回復 74# lauerica 的帖子

好耐前巳折止報名

學校朗誦節的adjucators' 質數愈來愈差.
可幸是人人有機會攞champion irrespective of standard!

原帖由 lingchuling 於 11-11-18 12:21 發表
大家真的不用介懷獎項,其實志在參與就可,給小朋友一個經驗,你的小朋友能有勇氣在其他人面前表演已經很難得

因為認識一位很有學問的長輩,他都有做朗誦評判,以及能教老師怎教小朋友朗誦,他都有說不同的評判所看真的 ...

醒目開學勳章

回復 2# Longan 的帖子

Why?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原帖由 grace_xian 於 11-11-18 14:03 發表
我哋參加過四屆了, 普通話同英文都參加過, 奮鬥了四年, 沒有放棄, 今年仔終於拿到了季軍, 而今年我覺得場地紀律非常嚴, 跟評判助理有關係, 嗰助理睇得好實, 又有提醒家長不得提示, 眼睛全部投向觀眾席,

全個表演秩 ...

恭喜!
可否分享下如何操練?心得?
小女小二,第一次參加,普通話朗誦。
沒有到外面學過。
在家練,佢「好大聲」,會否反而不好?
定要視乎場地大小而定?
謝謝!