用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 做錯了決定
樓主: dickychui
go

做錯了決定 [複製鏈接]

其實我女也是自P4開始心儀某校, 一直以某校為目標.  我自行, 甲1 & 乙1亦是選那所學校.  但在自1我擺了另一間較高班的學校(一心只是搏一搏, 也沒信心入到), 自2才擺她心儀那所.....結果入了自1, 她同校有8個同學入了她心儀那所.  她甚至逼我去叩門, 結果當然失敗.  她怨了我3個月, 但開學兩個月後, 有了一班新朋友, 又投入了學校生活, 很享受活外活動...etc.  昨天突然跟我說: 其實現在那所也不錯, 有朋友後也很開心.

我看關鍵是有沒有朋友, 以及大家的態度.  若果整天對自己說: 我討厭這學校.  不打開心扉去接受, 不去看眼前的优點(我女開始時也只是盡挑缺點來看甚么也不順眼), 便很難會接受現實.

P.S. 我與你的情況, 最大分別是我叩門失敗, 她不能不死心.

原帖由 dickychui 於 11-11-3 00:10 發表
其實小女未到小五在聖安當小學只考到70-90名 (200人), 但到了小五, 小六才大有進步 20-40名, 小四開始已經去培道開放日, 所以小女對曾校長印象甚深, 可能佢個心已經當自已是培道生, 曾校長真係非常親切, 小女喜歡是 ...

原帖由 Yanamami 於 11-11-3 08:09 發表
其實我女也是自P4開始心儀某校, 一直以某校為目標.  我自行, 甲1 & 乙1亦是選那所學校.  但在自1我擺了另一間較高班的學校(一心只是搏一搏, 也沒信心入到), 自2才擺她心儀那所.....結果入了自1, 她同校有8個同學入了 ...

同意同意!!!
你放自1的(而家讀緊的)正正係我及阿女心儀學校,不過我地自行+大抽獎都入唔到,派左同區另一間(都係好學校啊)....當日派位我女好唔開心!!
以我女成績,當初只係預期會大抽獎有機會,無運就預左叩門都唔夠力o架嘞~~
由於阿女當初心情太差,我都無再刻意去講現中學有幾好咯(佢都聽唔入耳,重會覺得煩),間中學有升中預備班可參加,我同阿女報左名,我亦喺註冊日登記做家長義工,返左第一日,佢親身感受到學校氣氛之後,放學已明顯心情大大改善! 每日放學都主動同我講校內小事趣事!

九真也好,培道也好,啱讀就係好咯^^ 無論來年你會否同女女轉校,始終都重有好長時間先完結S1,希望呢個時間你地可以發掘到學校優點,好好享受新生校園生活,樂觀咁去面對新環境o既挑戰^^
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 KK07 於 11-11-2 12:30 發表
九真正逐步轉英中, 你女兒在此校讀下去, 考入大學的機會應較高.  其實你應教女兒看看現在手握有甚麼好,而不是老是掛念'失去'的, 那你的女兒會有更快樂的中學生活. ...

我個女個班同學剛剛完成UTEST, 小女中,英,數,GEOG,SCI 都佢全班頭三名(佢個班唔係最叻), 佢數學全班最高分, 中史及西史真係一般般, 但係佢個班好多同學真係唔合格好多,係測驗卷畫公仔 ! 真係........... ! 佢今次UTEST 六成力左右, 比起佢小學差好多, 今年真係响心理上好好同佢講多D.

因為九真今年轉左新校長, 有好多舊制改革. 新午膳供應商的飯真係好差. 希望九真可以令學生愛九真方面花多點工夫, 否則學生只有一個軀殼上學, 因為唔係個個家長可以花時間關心自已小朋友.

原帖由 dickychui 於 11-11-4 13:05 發表
我個女個班同學剛剛完成UTEST, 小女中,英,數,GEOG,SCI 都佢全班頭三名(佢個班唔係最叻), 佢數學全班最高分, 中史及西史真係一般般, 但係佢個班好多同學真係唔合格好多,係測驗卷畫公仔 ! 真係........... ! 佢今次UTEST 六成力左右, 比起佢小學差好多, 今年真係响心理上好好同佢講多D.

言下之意是令千金有點兒像「氹仔浸蛟龍」, 我想培道也不礙乎「小塘」, 不如考慮插班Maryknoll Convent School.

原帖由 dickychui 於 11-11-4 13:05 發表
因為九真今年轉左新校長, 有好多舊制改革. 新午膳供應商的飯真係好差. 希望九真可以令學生愛九真方面花多點工夫, 否則學生只有一個軀殼上學, 因為唔係個個家長可以花時間關心自已小朋友..

咁嚴重!  學生只有一個軀殼上學?  咪好似我咁只有一個軀殼返工!  我諗如果我的老細希望令我哋啲員工愛老細, 最實際係加人工.     不過又難怪老細嘅, 我成日嫌自己做阿四, 不求進取, 仲蛇王上EK!

原帖由 redkoni 於 11-11-4 14:31 發表

言下之意是令千金有點兒像「氹仔浸蛟龍」, 我想培道也不礙乎「小塘」, 不如考慮插班Maryknoll Convent School.

咁嚴重!  學生只有一個軀殼上學?  咪好似我咁只有一個軀殼返工!  我諗如果我的老細希望令我哋啲 ...

同意 !
你在另一topic講囡囡數科係超强,中文科又叻,現在除了歷史科一般外,其他各科都好ok...以佢咁突出嘅成績,點解當初自行選校揀中中咁保守呢?
既然出6成力都咁好成績,不如今年鼓勵佢全力以赴,明年考入更好的中學

既然囡囡有能力更上一層樓, 比心機完成 F.1 , 考取頭三名, 目標定位向英中, 窩打老道真光女書院好好架 ^^.

我個女個班同學剛剛完成UTEST, 小女中,英,數,GEOG,SCI 都佢全班頭三名(佢個班唔係最叻), 佢數學全班最高分, 中史及西史真係一般般, 但係佢個班好多同學真係唔合格好多,係測驗卷畫公仔 ! 真係........... ! 佢今次UTE ...

原帖由 csk家長jj 於 11-11-4 15:11 發表

同意 !
你在另一topic講囡囡數科係超强,中文科又叻,現在除了歷史科一般外,其他各科都好ok...以佢咁突出嘅成績,點解當初自行選校揀中中咁保守呢?
既然出6成力都咁好成績,不如今年鼓勵佢全力以赴,明年考入 ...

係啊....好爸爸果然出叻女....

不如就叫你個女出埋果4成功力, 下年考maryknoll, 到時就唔會有學生得個殼返學吧 !!!

去到真正英中就面對一班唔同嘅學生, 我只是話佢係同班中三甲, 如果跟九真精英班比較不知差多少 ! 你地真係有點大跨張了maryknoll. 因為utest真係都唔知點考, 佢只讀一間普通小學, 另外好多科又是英文, ws 又無, 科作業又唔夠應付test內容,經過今次utest, 可以了解多d test嘅形式, 下次可以再了解多左.

不管氹仔或小塘, 小朋友喜歡便可, 你比佢去到太平洋都無用. 每個人做任何事唔會出於理性, 因為我就喜歡. I LOVE IT.

請勿覺我在曬命, 中史及西史亦只是合格而已, 有D同班同學都 80 多分.

我覺得樓主似乎係你唔喜歡間學校多過你個女喎,又話d飯唔好食,又話得個軀殼返學,又話d同學成績差,無心測驗攪到係測驗卷上畫公仔。
唔好話band 2學校,我相信就算band 1學校若果唔係精英班都一樣係負面,如果唔係學校就唔駛分精英班啦,我睇到呢度都好多家長呻。
好彩我早幾年上BK已經睇到,個PS1係好緊要,對自己對師弟都好,不過唔知點解上年又真係好多人話唔好再谷d小朋友考PS1。

恕怪我多事和多口, 九真自行收了令千金, 假假地都叫做賞識她, 你好似一點感恩也沒有, 對九真只有數落, 有彈無讚, 人哋學校、老師, 假假地現在都叫做教緊令千金, 你連多謝都無一句, 還要數落埋啲同學仔 - 人家父母的女兒, 將來俾你哋轉咗校, 你咪更變本加厲!  我真係唔明, 你一句錫女, 動之以情, 大人大姐都人人錫住你, 你忘本數自己學校都無人話你;  相反, 之前 yinpang 寫錯一句"點解學校咁絕情", 絕之以情, 就算係青少年都人人教訓佢, 佢想表達自己應得但大人就話佢忘本.  哈哈,  反差都很大, yinpang如果你睇到便要學嘢, 學吓當中微妙之處, 你這600蚊絕對是超值!

我將你的話作少少的修改, 比較一下甚麽是負面情緒?  甚麽是正面思維?

因為九真今年轉左新校長, 有好多舊制改革. 新午膳供應商的飯真係好差. 希望九真可以令學生愛九真方面花多點工夫, 否則學生只有一個軀殼上學, 因為唔係個個家長可以花時間關心自已小朋友.

【我個女全班同學剛剛完成UTEST, 小女很幸運, 中,英,數,GEOG,SCI 佢都全班頭三名(佢個班唔係最叻), 佢數學仲攞全班最高分, 值得鼓舞! 中史及西史真係一般般, 我想她吸收教訓下次會進步. 但係佢果班好多同學真係唔合格, 相信因為中一的蜜月期, 俾啲時間她們適應, 情況應該會改善 ! 真係.......同學之間應該互相扶持, 要多啲提阿女幫吓人. 阿女佢今次UTEST 得六成勤力左右, 比起佢小學差好多, 今年真係响心理上好好同佢講多D, 「勤有功,戲無益」。

因為九真今年轉左新校長, 有好多舊制改革, 推陳出新是好事. 新午膳供應商的飯比較唔啱胃口. 希望九真可以在學生俾意見方面花多點工夫, 否則學生難保帶著一個瘦弱軀殼上學, 希望個個家長也盡量抽空叮囑自己女兒要珍惜食物, 好又一餐唔好又一餐.】

回覆 1# redkoni 的文章

Redkoni,
修改後的確是順眼得多了...

原帖由 Yanamami 於 11-11-4 23:05 發表
Redkoni,

最少,九真嘅家長和老師會順眼好多

當時人+ 旁觀者都得益不淺, 仲散發正能量!

原帖由 Yanamami 於 11-11-4 23:05 發表
Redkoni,

原帖由 redkoni 於 11-11-4 23:00 發表
當中微妙之處

醒目開學勳章

小朋友好多時係"先入為主",相信係你女兒鍾情培道原因。不如俾一年時間認識九真。(同你女皃講今年努力讀書,要成績好,中二才轉到校),話不定到時你女兒唔捨得轉校,假若佢仍堅持要轉校,就一定要幫佢轉,免得將來後悔。

原帖由 redkoni 於 11-11-4 23:00 發表
恕怪我多事和多口, 九真自行收了令千金, 假假地都叫做賞識她, 你好似一點感恩也沒有, 對九真只有數落, 有彈無讚, 人哋學校、老師, 假假地現在都叫做教緊令千金, 你連多謝都無一句, 還要數落埋啲同學仔 - 人家父母的 ...

redkoni, 你唔幫ANChan59真係徙晒 . 其實九真係一間唔錯既學校, 我見樓主都只係對o的飯同埋同學仔唔滿意啫, 對校長同老師都冇唔滿意. 我地o的供應商係家教會監察既, 唔知樓主間學校係唔係, 樓主可以向佢地反映. 不過樓主要留意o的小朋友口中難食既食物, 往往係最有益o個o的, 最好了解下先. 阿女學校中一下學期就開始出街食, 所以點唔好食都係幾個月. 大魚係小塘唔係壞事, 對培養自信心有幫助.

原帖由 khmama 於 11-11-5 16:20 發表

redkoni, 你唔幫ANChan59真係徙晒 . 其實九真係一間唔錯既學校, 我見樓主都只係對o的飯同埋同學仔唔滿意啫, 對校長同老師都冇唔滿意. 我地o的供應商係家教會監察既, 唔知樓主間學校係唔係, 樓主可以向佢地反映. ...

小塘大魚是我的理念,我覺得自信心是極之重要。若小女在一小塘不能成為大魚,我會考慮讓她游到更小的塘。

原帖由 yan98 於 11-11-5 15:26 發表
小朋友好多時係"先入為主",相信係你女兒鍾情培道原因。不如俾一年時間認識九真。(同你女皃講今年努力讀書,要成績好,中二才轉到校),話不定到時你女兒唔捨得轉校,假若佢仍堅持要轉校,就一定要幫佢轉,免得將來後悔。 ...

AGREED!!
如果係我囡, 我會觀察耐些, 始終中一是適應年.  依家小朋友年齡話大唔大話細唔細, 她們好多時都依靠主觀直覺, 唔識衡量輕重.  用心態LABEL此校, 是否對現校好唔公平呢??
我想 - 到家長覺得好唔對路, 唔洗問大家意見, 自己都決定即時轉校.
但又如果轉到培道, 到時囡囡發覺唔同心目中咁唸的, 唔通又再轉???
有時人可能有多左選擇而放棄了堅持和克服.
調校好囡囡心態去分析,  可能自自然然有佢都要的答案.
做家長無話做錯咩決定嘅, 隨遇而安啦!!
始終有些路要行過至知啱與否?? 可能仲要行多好多路至知答案.

‹ 上一主題|下一主題