用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 誠心請教:如小朋友受谷,是否應該揀傳統學校? ...
樓主: ahnew
go

誠心請教:如小朋友受谷,是否應該揀傳統學校? [複製鏈接]

係屋企先至係真身喎,我覺得如果學校比到安全感佢,遇上好老師鼓勵,應該可以現返個真身吧!
我個女而家p2,其實由p1起,一路見到有改變,最近係週記上,英文老師寫嘅回應:好開心見到你而家己經無以前咁怕醜啦!----->雖然好少事,但我覺得無選錯校,因為而家女女小息仲會成日主動去搵果個英文老師,有時傾計,有時幫手做野(雖然都要同學陪),相對以前見到老師吾聲吾聲什至走人,真係好大進步,我估呢間學校巳經開始比到安全感佢啦,我都期待佢快d現真身。
我諗傳統老師太多野做,都無咁得閒理你啦!

不過講真,吾出聲嘅習慣,放係邊都sit底㗎啦,所以我地真係要諗辦法改善佢

原帖由 七點半 於 11-10-31 11:39 發表
你都講得咁, 返傳統學校可能會助長佢唔出聲的習慣...不過, 我又想佢到底是不喜歡返學講野, 定係其實佢都可以將係屋企活潑一面帶回校呢?? 如果佢返學是不喜歡答問題, 我放佢係活動教學學校, 佢又會唔會輸了一點點呢?? ...

回復 39# Charlotte_mom 的帖子

well...我諗唔知我係唔係太極端,其實我覺得所有小朋友都應該活動教學的.只有雙向,富啓發性,容納大多數的參與及容忍錯誤的,才堪稱為教育...小朋友的質地如何,視乎老師如何handle,但總的來說,活動教學是適合所有小朋友.

其實依家傳統教學既私校/ 直資都唔會好似我地以前讀書年代果陣咁傳統。佢地傳統得黎都好互動架!

原帖由 Christi 於 11-10-31 15:13 發表
well...我諗唔知我係唔係太極端,其實我覺得所有小朋友都應該活動教學的.只有雙向,富啓發性,容納大多數的參與及容忍錯誤的,才堪稱為教育...小朋友的質地如何,視乎老師如何handle,但總的來說,活動教學是適合所有小朋友 ...

你所講係所有教育嘅崇高理想,但係社會競爭激烈,就算你唔爭,唔介意從錯誤中慢慢學習,但係其他家長都會介意。如果傳統教育做唔到,活動教育就可以嗎?活動教育絕對唔係教育中嘅烏托邦,只不過係另一種教育模式俾有不同需要嘅學生同家長吧。
‹ 上一主題|下一主題