用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陸慶濤 vs 播道
樓主: Trada
go

陸慶濤 vs 播道

唔非我收錯料,我真係有問過佢地又話一定收

不過我interview 時都唔係咁好,遲到20-25分鐘。到家長interview時小朋友在旁邊,完全放鬆晒,走來走去又雙腳坐在椅上,我先生又感冒唔舒服,in 時雙手托面,小朋友又學佢咁雙手托面...我真係無眼睇。我直接問過面試主任幾時有消息機會大唔大,佢就話我小朋友表現麻麻(我諗佢指佢走來走去),佢話佢學術方面好強好好記性,但常識方面麻麻,又提過擔心我俾太多外語給他怕他亂 (因我除了Cambridge、phonics 外還有日語及西班牙語)。我唔係好知佢問左什麼常識問題,但佢提過有一條係關於地鐵轉車與筲箕灣站...我覺得都問得好深,同埋又遲到,面試時一大一小都唔在狀態,我都預左唔得,點知結果都喜出望外。

原帖由 viv-viv 於 11-10-28 15:21 發表
我仔仔下年至考2013年小一,但經已做緊功課,LHT係我們心水之一....

鄰居有兩兄弟,哥哥是LHT讀緊高年級,弟弟2011年剛入小一, 但LHT唔取錄! 叩門都係無收!但弟弟無咩問題,相信真係interview表現好差!
真人真事, 所以兄 ...

咁想問下果d無收弟弟妹妹係咪因為面試唔講野,定常識唔得?

其實你知唔知佢地常識問d乜野?果日一大一小唔在狀態,又遲到,我以為一定唔得,好嬲佢地無啋佢地,到e家想問番我個仔問過d乜,佢己經唔記得,但而家反而好想知

原帖由 patkwokhk 於 11-10-29 09:25 發表

唔係收硬的。我仔仔在陸慶濤讀2年級,囡囡今年報考都收左,下年可以和哥哥齊返學了。我地面見主任時,因為主任有教過我仔仔,所以我們是認識的。咁面試就變左傾下計,我地都問佢囡囡係咪一定收。主任話家長面試呢部份我就給 ...

其實羅氏基金中學吾係band 1,最多係band 2,甚至有人話後band 3,所以一早無得比小朋友選擇,要考慮一下

香港喺有言論自由嘅,你可以講羅氏喺band 3又得,band 5又得, 什至band 10都得。不過唔喺人講你又信,凡事喺講數據、講事實、講公開考試成績嘅,你可以看看2010全港中學排位

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2289167&extra=page%3D1
下載”School Information List-2010 .xls”

http://www.sendspace.com/file/jr9ifr
看看 ”2010非派位直資中學會考成績排位
worksheet.  
事實勝於雄辯。喺band 1 就喺band 1。唔怕貨比貨,最怕唔識貨。

據我收集的資料同埋d教小學的朋友話我知,其實只有band 1 的學生無band 1 的學校。一般人所說的band 1學校只是收了大量的band 1學生。

因為羅氏基金大部份是收陸慶濤的小朋友,而陸慶濤的學術質素有保証又是保良局小學的龍頭大哥,如果陸慶濤大部份是band 1 學生那羅氏應是band 1 學校,而且校風都好好。只要校風好對我來說是最重要的,所以陸慶濤與播道我都很喜歡!

原帖由 gnit726 於 11-10-29 14:33 發表
其實羅氏基金中學吾係band 1,最多係band 2,甚至有人話後band 3,所以一早無得比小朋友選擇,要考慮一下

回覆 3# gnit726 的文章

多謝你的笑話, 令小一收生咁緊張時刻可以放鬆一下, 你都算鬼馬嘞, 咁搞笑.

仲等緊EC,其實最大問題保係有細佬妹,而LHT又唔係收硬。EC就收硬,又有表哥照顧。

想請問大家從何得知 EC 係收硬弟妹的呢?我有個朋友個大仔响 LHT 讀,今年細女報都即收,唔知係咪咁啱好彩呢?

我聽簡介會,校長親口說弟妹及職工子女是收硬的,同埋如果唔選呈分,一定會有播道中學的offer,佢唔會放棄任何一位他們所擇選的學生。如有短柱出現,只會盡力補底,唔會放棄!

但LHT我無聽簡介會,是在東港城攤位問d現任家長及老師。

原帖由 eycyw 於 11-11-1 14:30 發表
想請問大家從何得知 EC 係收硬弟妹的呢?我有個朋友個大仔响 LHT 讀,今年細女報都即收,唔知係咪咁啱好彩呢?