用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 你們覺得學校需要改善嗎?
go

你們覺得學校需要改善嗎?

大家好!本人小朋友在EC不知不覺已經數年,本人對各方面都滿意,eg: 小孩子既愉快學習生活、功課量適中、一條龍既英文小學、家長不會因小朋友既學習而感到壓力……..但新校也有不足之處,eg: 老師處理問題既經驗和能力,學校進步比較慢……但本人明白把小朋友放在EC讀書,便要接受一齊好與壞。

但有2點希望學校能盡快改善:

1)  學校提倡兩文三語,但現在每星期只有一堂國語,對小朋友實在太少,(因聽到頭一年是全國語)
,要家長自己外出學習,所以希望學校能來年盡快做到。

2)  課外活動既安排,學校太唔注重,我深信讀得EC既小朋友,都是smart 既小朋友,老師帶學生出外比賽一下,其實不只是為獎項,而我只想小朋友取下經驗,不要做井底之蛙,對小朋友既學習和信心亦是一大幫助。(因家長不知道從何參加或知道有比賽)

各位家長,你們又有什麼意見?

好同意你的意見,不過最重要是此訊息能帶到校長....
另外,最近已促成學校組隊參加全港小學網球比賽,已是一小進步,TKO 4 間直資,得兩間有報名

多謝你的回應 ,恭喜你可以去比賽 ,但 看到事件都是家長arrange,不是老師 arrange,所以我真的希望多加努力。

回復 1# Yukmama 的帖子

我個仔話上中文課老師先讀廣東話再讀普通話啊!

校際朗誦,校際音樂每年都有老師帶隊參加。
今年學界精英乒乓球比賽,老師亦有組隊參加。

yukmama,
我都同意你講法~
另外~上星期去學校toliet真係好dirty啊~

大家好!本人小朋友在EC不知不覺已經數年,本人對各方面都滿意,eg: 小孩子既愉快學習生活、功課量適中、一條龍既英文小學、家長不會因小朋友既學習而感到壓力……..但新校也有不足之處,eg: 老師處理問題既經驗和能力,學校進步比較慢……但本人明白把小朋友放在EC讀書,便要接受一齊好與壞。

但有2點希望學校能盡快改善:

1)  學校提倡兩文三語,但現在每星期只有一堂國語,對小朋友實在太少,(因聽到頭一年是全國語)
,要家長自己外出學習,所以希望學校能來年盡快做到。

2)  課外活動既安排,學校太唔注重,我深信讀得EC既小朋友,都是smart 既小朋友,老師帶學生出外比賽一下,其實不只是為獎項,而我只想小朋友取下經驗,不要做井底之蛙,對小朋友既學習和信心亦是一大幫助。(因家長不知道從何參加或知道有比賽)

各位家長,你們又有什麼意見?

原帖由 CARMA 於 11-10-31 05:11 PM 發表
yukmama,
我都同意你講法~
另外~上星期去學校toliet真係好dirty啊~

大家好!本人小朋友在EC不知不覺已經數年,本人對各方面都滿意,eg: 小孩子既愉快學習生活、功課量適中、一條龍既英文小學ht ...

同意....其實慶幸入咗EC, 功課壓力除著一條龍而大大降低,令我小朋友可以朝著自己的興趣發展,換轉油天(佢表哥),現在正為程分試而四出補習
當然, EC 還有很多須改善的地方,今個Sat feedback day 再提 出

原帖由 freddielau 於 11-10-26 09:42 發表
好同意你的意見,不過最重要是此訊息能帶到校長....
另外,最近已促成學校組隊參加全港小學網球比賽,已是一小進步,TKO 4 間直資,得兩間有報名

請問是怎樣促成學校組隊參加校外比賽?

從你的icon見到你小朋友都係玩網球,佢是否有份參加這次比賽呢?

原帖由 CARMA 於 11-10-31 17:11 發表

絕對同意!

原帖由 PaPa 於 11-11-1 10:56 PM 發表

請問是怎樣促成學校組隊參加校外比賽?

從你的icon見到你小朋友都係玩網球,佢是否有份參加這次比賽呢?

我係打電話及e-mail比學校促成的,結果組隊成功, 一共4男4女,意在參與,如各家長遇上類似情況.務請積極向學校反映..
EC 參賽名單如下:
http://www.hkssf-nt.org.hk/district/primary/11-12/HK-Comp/School/TE/ACRO/ACRO-HKTE-1112-Participating%20List-Boys.pdf

http://www.hkssf-nt.org.hk/district/primary/11-12/HK-Comp/School/TE/ACRO/ACRO-HKTE-1112-ParticipatingList-Girls.pdf

我都曾經問過學校,可否幫助小朋友組隊參加其它校外比賽,但係佢話唔會。

我知學校唔太重視校外比賽,但是好似CARMA咁講,「只想小朋友取下經驗,不要做井底之蛙,對小朋友既學習和信心亦是一大幫助」。

你係打電話及e-mail比那一位老師?

回覆 13# freddielau 的文章

Can you advise me the channel ?  Thx !

原帖由 fayefa 於 11-11-2 09:28 AM 發表
Can you advise me the channel ?  Thx !

我send EC 個e-mail, attn 校長,再打電話比自己班的PE老師

原帖由 freddielau 於 11-11-1 23:45 發表

我係打電話及e-mail比學校促成的,結果組隊成功, 一共4男4女,意在參與,如各家長遇上類似情況.務請積極向學校反映..
EC 參賽名單如下:
http://www.hkssf-nt.org.hk/district/primary/11-12/HK-Comp/School/TE/ACRO/AC ...

加油!  

有時間地點未呀?  等我o地去打下氣.

^_^

明天學介田比賽, EC幾多同學仔參與....5年級參賽+helpers 超過60人

Good!!!  多謝你資料!!  努力!

原帖由 桁媽媽 於 11-11-2 01:49 PM 發表

加油!  

有時間地點未呀?  等我o地去打下氣.

19/11 維園....Hayden 9:10am, 往後其他7位同學都會分別出場,有興趣來打打氣