用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

功課太多 [複製鏈接]

唔知有冇媽咪都覺得功課太多, 一年級 一星期2次默書+每日有七樣功課似乎又太多啦, 搞到我同個囝關係日趨惡化
   1    0    0    0

Besides a lot of homework, there are too many reading projects, Chinese books, English books and books borrowing from library. My son is also in P1, he likes reading very much, but he doesn't have to time to do that because of the dictations. Last few weeks, I checked his homework and studied the Chinese and English dictations with him. He got 100 marks on both dictations. However, When I look at him every day after school, I feel so sorry, he look so tired and unhappy. Now, I decided to give up. I don't checked his homework and let him reading what he like, I don't care the dictations. I just want my happy boy back.

原帖由 翁心怡 於 11-10-25 20:13 發表
唔知有冇媽咪都覺得功課太多, 一年級 一星期2次默書+每日有七樣功課似乎又太多啦, 搞到我同個囝關係日趨惡化

仲有網上功課, 中英數都有..., 之前聽人講胡素貞, 沙田一城呂明才好多功課壓力大, 所以我刻意唔select, 因囝囝唔鍾意坐定定做功課, 依家呢間d壓力好大, 我同朋友講, 佢地個個都話誇張...再咁落去真係

原帖由 Muffin 於 11-10-26 12:24 發表
Besides a lot of homework, there are too many reading projects, Chinese books, English books and books borrowing from library. My son is also in P1, he likes reading very much, but he doesn't have to  ...

你地好呀!我仔仔係1B嘅!最初我都係諗住揀E間會冇咁大壓力,又話只得五至六樣功課,點知又要默書、又要上綱、又要睇書,他已經冇晒以前D開心笑面了,成日問係咪病左就吾洗返學,又話頭痛,又話手腳冇力,仲試過突然哭話辛苦!唉....希望大家都可以快D習慣ED小學生活拉!

Skyler_Daddy  你仔仔學校壓力咁大,不如認真係諗諗轉校!7歲人仔會突然哭話辛苦,係好嚴重!!精神健康非常差。  發表於 12-1-16 13:45

hello, my son is also in P1, but I don't think the homework is too much.  I am a working mother, my son will finish almost 70% of homework himself every night.  Each weekend, I will take about 15 minutes each for Chi & Eng dictations.  It's okay, not difficult, we will only spend 10 minutes in the night before dictation.  My son is happy and talk a lot about his school life.  Books for reading are also ok, not too harsh.

小兒今年9月報小學, 想問吓睇中英文圖書要幾耐睇一本, 要交讀書報告嗎? 讀書報告要求如何? 默書內容有幾多?

回復 bonniec2000 的帖子

Hi Bonniec2000,
我的小朋友已小二了. 同學仔都有一本圖書記錄冊, 記錄在該月份看了多少本書, 通常中文10本及英文3-5本 (唔記得確實數量), 可以在學校圖書館或公共圖書館借, 須有家長簽署, 會有老師定期檢查. 每年圖書館會與中文科及英文科老師合辦圖書月, 鼓勵同學多閱讀, 加埋封面設計及簡單閱讀報告, 會有印花獎勵.

希望以上資訊對你有用.

講真, 默書只係默十零個生字, 半小時都溫熟啦, 有幾難 ! 而且默書都計落成績表, 如果成績好, 會有優點的 ! 我覺得每星期既默書, 其實係同你溫緊書, 對考試有幫助,  反而其他如綱上功課, 閱讀課外書計劃都較次要, 可做可唔做.

呢間一年級其實功課唔算多啦, 都係d抄寫, 工作紙, 一個小時可做完及溫完書, 如果咁都話多, 再上唔知點算 !

回復 fungpolly123 的帖子

默書(中文)d內容同考試沒多大關係+唔祇默十幾個字+默書分數係唔會計落成績表上其一(我唔知你小朋友係邊班,可以只默十幾個字?), 其二就係每個星期兩次默書加每日功課唔算少, 對於小一小朋友嚟講就叫多啦!

回覆:翁心怡 的帖子

G

我覺得呢d係磨練 有時唔可以下下為左開心

細細個唔捱多d苦 大個左係社會又唔捱 就係港孩

我同我個仔講 你默書考試過90 先可以學佢自己想學既課外活動

唔過 你就只可以係屋企 睇書 (唔可以睇電視 玩電腦)

想請教下呢間學校係英普小學嗎?

回覆:heyhey101214 的帖子

普通話教中文,數學用中文教

小女今年升小五了, 這間學校係功課多些, 但不要看輕小朋友, 他們可以的, 4年來, 她讀得很開心, 反而放長假就叫悶, 好掛住返學. 小朋友在溫室成長, 怎能面對風雨!!!

回覆:功課太多

我小朋友今年小一,1D班。我都知功課多,默書多啦。最辛苦係D老師係咁迫,昨日又話欠哩樣,今日又話欠個樣,根本就有帶有做,。打電話同老師傾,佢又話佢真係跟唔上。我個仔同我講日日都比老師鬧,佢比自己好大壓力,個人又追求完美,升左小一,只見佢錯敗感越大

我仔而家讀梗P.3, 完全無哂自己時間, 每日十樣功課, 中文默書無範圍, D字都好深, 又要做I-LEARNER, 又要睇書, 又要做TSA, 真係想死, 我同佢都好辛苦, 老師學校只會照書本教書, 唔會深入講降, 有時教完番來, 都唔明, 假期功課又多, 人都顛, 好後悔入左呢間學校

我小朋友讀 p.2,  我吾知功課算吾算多, 放學後 6:30 前都可完成,  默書系比較密,都應付到, 我朋友小朋友是沙呂學生, 默書次數很小, 但考試期溫生字就好吃.力, 其實香港有邊間小學吾多功課?  香港學習制度大概沒有快樂學習吧 (國際學校除外), 個人覺得最重要訓練佢地自律性和抗疫力
‹ 上一主題|下一主題