用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Pui Ching - Many people
go

Pui Ching - Many people

Hundreds of people jam outside Pui Ching.  I wonder there may be over thousand of applications in total!

攞咗張form本來諗住試一試,點知only交form都要填一大堆問題,再聽朋友講實際放出嚟嘅位,少之又少,最終放棄了.

I don't have the application form on hand and am interested to apply. What documents do I need to bring there?

原帖由 nnl 於 11-10-25 10:35 發表
Hundreds of people jam outside Pui Ching.  I wonder there may be over thousand of applications in total!

請問收不收portfolio?謝謝!

回復 2# 唉瘋 的帖子

雖然位少,但一樣有人會走(我見到最少3個去九龍塘小學in),大家机會是一樣(我樓上st Cat都考入左小一讀緊)  如果在你的心儀list之內頭5位,仍是值得用心老作的,我覺得份問卷影響力可能比interview更什。

嘩!好多人呀!排隊排到上中學部!

i heard the interview time slot for all applicants only in the morning. how to handle for so many applicants in this short time? Good luck to everyone!

排咗整整一個鐘....

Because I'm busy, 99 help me to return the form, she said so many people and spend 1.5 hours on the process, luckily today is not hot, otherwise it is very hard job......

I also spent 1.5hr to submit the form!!!

I waited for over 1.5 hours and unluckily the time is jam with the other school..so may be give up one of them...

原帖由 唉瘋 於 11-10-25 10:42 發表
攞咗張form本來諗住試一試,點知only交form都要填一大堆問題,再聽朋友講實際放出嚟嘅位,少之又少,最終放棄了.

我也是昨晚才填表,除了個人資料,就只須回答四條問題已矣。那三題就是(大意):1)你理想學校的三個條件;2)你子女現時的課外活動;3)你認為子女有那方面可以發展?及;4)子女犯錯時,你會怎樣處理?

點解宣道用五分鐘攪掂, 培正要人地排成粒鐘? 仲要係返工時間.  蛇王都蛇唔到咁耐.  我仲諗住同老闆講過海攪d野.  睇泥要請下午假先至得.

其實培正有幾多人負責收form呀?點解可以咁耐既?
http://era-central.blogspot.com/

我地都用左一個半鐘頭先交到表,仲要抱住個細女,真係好辛苦

我今日下午去也排了個幾鐘,好彩唔係好大雨,我很不明白一間老校,交表要排個幾鐘,是不是要改變下呢?

i just ask my sister's maid to submit the form for me.

其實你見佢既成個申請程序作風都係好傳統, 要申請人寄信去取申請表, 又要預先填定問卷, 申請表又一定要中文, (本人所做既公司名稱真係冇中文名, 我唯有填寫英文, 都唔知佢地會唔會認為我唔尊重佢地)  我明白中間過程可能有佢地既用意, 但係作用又有幾大呢?  因為佢地都講到明得好少位, 又註明只收大仔.

回復 6# abioole 的帖子

宣道用個大禮堂, 14位老師對資料, 4-5工友收錢給面試證, 還安排椅子給等候的家長.
培正2工友對資料, 4-5老師/admin類同事收錢給面試證, 知道有那麼長的人龍仍冇任何改善?!!!!
我等了2個鐘頭!

這就是"氣派".  試想想培正是一個中共黨委書記, 佢要接見你, 要你排成個鐘有咩咁出奇.

dbs 就好似係英國皇室成員, 接見一樣要排隊.