用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文閱讀理解 (小三) 作答技巧 !
go

英文閱讀理解 (小三) 作答技巧 ! [複製鏈接]

囡囡英文老師講她作答技巧唔夠好, 失分比較多, 什麼是作答技巧呢 ? 請大家分享/指點 ? THX
   0    0    0    0

原帖由 tramtram 於 11-10-24 15:15 發表
囡囡英文老師講她作答技巧唔夠好, 失分比較多, 什麼是作答技巧呢 ? 請大家分享/指點 ? THX

係咪講緊答錯答案,如果是,因為唔可以直接從文中搵,要了解文章講乜,兩個人講緊乜,估下點先係問題想要的野。

這當然要多看書,大家多討論文中意義。

可能係問題問why,但係答左how

小三的閱讀理解應該可以在文中找到的, 要留心問題係問乜, 答問題時要全句完整咁寫出嚟.

回復 1# ivewong1980 的帖子

多謝各位分享.

大家講問題, 我個女都中, 例如 : (用唔到完整句子作答) (唔明文章內容答唔到) (唔明問題) ..... 老師說: 會再教返佢喎, 希望日後會好D啦.....

原帖由 tramtram 於 11-10-25 11:57 發表
多謝各位分享.

大家講問題, 我個女都中, 例如 : (用唔到完整句子作答) (唔明文章內容答唔到) (唔明問題) ..... 老師說: 會再教返佢喎, 希望日後會好D啦..... ...

慢慢嚟啦唔好急! 呢間係需要時間, 做多d就可以喇! 加油!

回復 1# Wendy212 的帖子

THX.

原來20分, 呀女扣了差不多一半, 佔了 3/4 失分, 幾傷.... 要努力幫幫佢.

原帖由 tramtram 於 11-10-25 17:52 發表
THX.

原來20分, 呀女扣了差不多一半, 佔了 3/4 失分, 幾傷.... 要努力幫幫佢.

tsa 都係考呢 d 野。
‹ 上一主題|下一主題