用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 皇仁書院家長交流區 part 2
樓主: cherrynequ
go

皇仁書院家長交流區 part 2   [複製鏈接]

無錯, 每日佢有溫習, 都已經唔錯了, 相信d 仔會自己安排好點去準備 test.
到左中學, 家長可以幫的已不多

原帖由 fallenleaf 於 11-11-1 15:26 發表

放鬆d啦,唔好咁緊張。一年班姐,上年辛苦完一年,今年我當係蜜月,每天有一小時的溫習我已收貨。

中史題目

發現其中一題, 是抄自中文大學教育學院 的中四題目

勤力溫習

小不點很勤力, 每晚8:00~10:30 定時溫習 ......
電視劇

原帖由 cherrynequ 於 11-11-1 17:24 發表
無錯, 每日佢有溫習, 都已經唔錯了, 相信d 仔會自己安排好點去準備 test.
到左中學, 家長可以幫的已不多

啦啦隊

阿仔說 自己社上次只有1個f.2 的學生參加賽前集訓

原帖由 cherrynequ 於 11-11-1 10:43 發表
來緊 sports day,  阿仔參加左 100米 running.
佢話快D 到 s3, 咁就唔使參加啦啦隊  mug 啦啦隊真係咁唔受歡迎?

800 及 1500

阿仔報名800 及 1500, 但可能外型不像跑的人, 被列入R名單中, 備選
叫他參加跳高, 跳遠, 他拒絕

原帖由 fallenleaf 於 11-11-1 15:35 發表

阿仔參加左400和1500還有跳高。本來參加埋800,點知師只話400和800舉行時間相距甚近,唯有放棄800而參加佢從未玩過或訓練過的跳高(佢話呢排要借我地張床比佢練一練喎)!阿仔對師兄的說話十分言聽計從,對我地都冇咁好。 ...

越野賽

校隊要求小不點加入越野賽, 但要長期訓練, 辛苦! 當然拒絕

原帖由 BSCYL 於 11-11-1 20:51 發表

你咁都知道!

原帖由 BSCYL 於 11-11-1 21:09 發表
阿仔說 自己社上次只有1個f.2 的學生參加賽前集訓

阿仔覺得啦啦隊係同社的一班人去玩,所以都玩得好投入。水運會除左自己柴娃娃走去報25公尺,雖然唔係攞冠亞季軍,總算幫個社攞到一分半分。另外啦啦隊又贏左。而家參加賽跑又係話想幫個社攞分。真係唔知有無咁清高!

想問問大家,希望有人解答一下,特別係誇區考入,大家點睇我個case﹖

而家只係初小,校內band 1頭成績(top 15%),但間小學可能屬band 1 尾(油尖旺區,平均每年45-55%人升英中),拉雲當全港排band 1中得唔得﹖操行a-,當呢個成績keep到去呈分,有學琴同玩樂團,但無獎項,操行a-,想考皇仁,值唔值得用一個自行機會去摶呢﹖會唔會不切實際﹖如果真係有心想考,可以點步署呢﹖成績當然啦,我指其它方面,除左轉去軒小同搬去灣仔。

但中四的, 阿仔會識答嗎?

原帖由 BSCYL 於 11-11-1 20:51 發表

txb D 劇集我地真係麻麻.

原帖由 BSCYL 於 11-11-1 20:53 發表
小不點很勤力, 每晚8:00~10:30 定時溫習 ......
電視劇

佢地無眼光 jet, 小不點耐力一定有返咁上下, 起碼佢自己肯報名就知

阿仔話, 就算第尾都可以為個 house 添一分, 只係醜怪D

原帖由 BSCYL 於 11-11-1 21:13 發表
阿仔報名800 及 1500, 但可能外型不像跑的人, 被列入R名單中, 備選
叫他參加跳高, 跳遠, 他拒絕

你都好, 我仔唔係好 Like 啦啦隊, 話牛咁聲仲要大嗌, 嗌到聲沙哂, 好辛苦咁話, 真係比佢激親

原帖由 fallenleaf 於 11-11-2 00:21 發表

阿仔覺得啦啦隊係同社的一班人去玩,所以都玩得好投入。水運會除左自己柴娃娃走去報25公尺,雖然唔係攞冠亞季軍,總算幫個社攞到一分半分。另外啦啦隊又贏左。而家參加賽跑又係話想幫個社攞分。真係唔知有無咁清高! ...

有難度

阿仔匯報, 此份卷是舊年考試的部份題目

該題黨爭資料題, 中大有4項資料, 測驗卷只有兩項

此題真的有難度, 我都無法完滿答題
班中最高分的 12/15分

原帖由 cherrynequ 於 11-11-3 12:14 發表
   但中四的, 阿仔會識答嗎?

跳高, 跳遠

跳高, 跳遠 只要參加比賽, 而又無犯規被取消資格, 已經有分

原帖由 fallenleaf 於 11-11-2 00:21 發表

阿仔覺得啦啦隊係同社的一班人去玩,所以都玩得好投入。水運會除左自己柴娃娃走去報25公尺,雖然唔係攞冠亞季軍,總算幫個社攞到一分半分。另外啦啦隊又贏左。而家參加賽跑又係話想幫個社攞分。真係唔知有無咁清高! ...

不好看才好

今星期的 8:00 及 8:30 兩線劇集, 看來小不點興趣不大, 好! 好!

原帖由 cherrynequ 於 11-11-3 12:17 發表
txb D 劇集我地真係麻麻.

就算以前"會考"都唔會1日考3 科都辛苦.  吾好忘記他們只是s1, 你估真係唔洗記咩.  只會嚇怕他們!!!

原帖由 sandyaloha 於 11-11-1 10:28 發表
S1嗎?
試下叫D仔返去同老師反映下先

原帖由 magiccone 於 11-11-3 12:53 發表
就算以前"會考"都唔會1日考3 科都辛苦.  吾好忘記他們只是s1, 你估真係唔洗記咩.  只會嚇怕他們!!!

通常呢d情形阿仔實會投訴個喎.......向我地,可能佢嗰班未有咁情形。同老師爭取下都好嘅,起碼嗰日壓力無咁大。

Tks for your advice.

原帖由 fallenleaf 於 11-11-1 15:26 發表

放鬆d啦,唔好咁緊張。一年班姐,上年辛苦完一年,今年我當係蜜月,每天有一小時的溫習我已收貨。

中游

小不點爆發力不足, 100, 200 的短途絕不適合

舊年他參加 1500賽跑, 賽前大部份人估計他無法完成整個賽事.  但最終他跑出一個中游位置, 取得社內罕有積分, 亦藉此成為結幕禮的持旗手

越野賽校隊亦是參考他上年 1500 的成績, 要求他入隊, 但懶豬逃避艱苦的操練而拒絕

社長舊年不是主要社成員, 不清楚情況是正常的.  另外亦可能今年 F.1 多強手

原帖由 cherrynequ 於 11-11-3 12:19 發表
佢地無眼光 jet, 小不點耐力一定有返咁上下, 起碼佢自己肯報名就知

阿仔話, 就算第尾都可以為個 house 添一分, 只係醜怪D
‹ 上一主題|下一主題