用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 應唔應該出聲? 請比意見.
go

應唔應該出聲? 請比意見.

上星期六帶個仔上興趣班, 有一位小孩3歲半, 只是跑來跑去, 半點也跟不上, 媽媽當然很不開心.

跟唔到當然沒有所謂, 但同他媽媽閒聊, 言談間發現他竟然係讀E位, 無排S位, 因為只評自傾. 在幼稚園不斷接投訴.

媽媽亦花了很多心機, 針灸, 音樂, 地板等, 都無進展.

當場我其實想同佢講, 他兒子適合讀S位, 但情況同幼稚園老師一樣, 勸家長退學讀S位, 點婉轉都會傷害媽媽脆弱心靈.

問過家中c9意見, 她說沒有女人鍾意人家講個仔要讀S位, 同人又唔係熟, 無謂咁多事.

比着係你, 會唔會同果位媽媽講?

我唔會講佢個仔適合s位。不過就會講我個仔讀s位的訓練係點樣,有什麼弓3t小組等等。睇下佢有乜反應,好唔鐘意聽就唔再講,有興趣就再同佢講自己的朋友轉服務的經驗。佢要點就比佢自己諗。

告訴他e位其實幫助不大,有朋友上私人s位後改善了很多。如你或你朋友有親身經驗更好。當然講之前要同佢混熟d,了解多d先。如果吾係,人地未必會領情,或說你多事。

原帖由 kelvin_hmlau 於 11-10-24 10:34 發表
上星期六帶個仔上興趣班, 有一位小孩3歲半, 只是跑來跑去, 半點也跟不上, 媽媽當然很不開心.

跟唔到當然沒有所謂, 但同他媽媽閒聊, 言談間發現他竟然係讀E位, 無排S位, 因為只評自傾. 在幼稚園不斷接投訴.

媽媽亦 ...

多謝大家意見, 當時協康社工都有幫手"落藥"說S位密集d, 執正再才出來等.

不過媽媽沒有反應, 好似聽不到似的, 只是說她選果間E仔很好. 有點像心知不妙, 但不大接受的樣子.

醒目開學勳章

可以叫駐校心理學家落幼稚園跟進俾意見。諗番幾年前9月入讀I位,I位老師就已經提我可以有呢個要求,11月就到校,心理學家一睇完即刻同我講不如轉入S位,用番舊NO.浪費左一年I位時間咪仲慘。

唔好話一個街外人, 就算是專業人仕的意見都有好多家長唔接受!!!!!不要太刻意, 可以試下話比佢知再去評估中心, 重新評估一次, 因為小朋友這一兩年進度不多, 同佢媽咪講, 評估無壊, 或者有其他好的訓練比你小朋友, 咁佢媽咪聽落會好些, 唔係佢以為你低矮佢小朋友能力就煩, 二來咁又有機會幫到佢小朋友.

講我一定會講,因為係唔抵得既人....得罪了或什麼也好,反面就算吧 (年中我亦試唔少)...最緊要我地係用心想個小朋友好,至於佢父母我地控制唔到...情況等於見到有罪案一定要報警,至於告唔告得入或拉唔拉到人就唔係我地要傷神既範圍了!

原來你地都有同類經驗....
唉...我都有個同學仔爸爸(仔之前I位既),
佢小朋友剛剛4月被老師叫轉S,又排左S隊,到7月通知有後備位時,父母都去過學校,但唔接受,呢位爸爸既原因係:學校DIRTY,似瘋人院&自己仔根本唔係咁差,唔需要...等等.
其實我有勸過佢....FINAL,都佢都係REJECT.
呢幾日兼收老師再問,先知原來佢reject左,咁問佢可否試下攞番個位,等等...學校迫佢要轉走.
我今日再同呢位爸爸講,s位點好,我仔都讀得好開心等等...又問佢仔仔其實跟唔跟到書本?佢只答寫字無問題....即係根唔到,5yrs喇! 數唔到2....(佢話醫生,個個都唔知佢仔乜問題,只係言語delay)
個爸爸同我講:佢仔唔係蠢,亦一定唔係最差果個...等等....
唔知係咪我講錯野?激嬲左佢呢?
我應該係好心做懷事! 其實我真係唔想佢浪費左個仔既時間囉.....佢仔仔唔會亂發皮氣架!都算幾乖.....其實我夜晚仲想sms佢要接受自己仔仔既問題,因為我好唔開心,但我無咁做到.

請問心理學家係屬於CAC or I位學校,S/E位家長可以有這個要求嗎?

原帖由 sharon26788 於 11-10-24 15:12 發表
可以叫駐校心理學家落幼稚園跟進俾意見。諗番幾年前9月入讀I位,I位老師就已經提我可以有呢個要求,11月就到校,心理學家一睇完即刻同我講不如轉入S位,用番舊NO.浪費左一年I位時間咪仲慘。 ...

真係鄧呢位小朋友可惜, 時間唔等人, 上到小學咪又係要讀特殊,根本跟唔到..................
原帖由 BeBe媽媽 於 11-10-25 00:05 發表
原來你地都有同類經驗....
唉...我都有個同學仔爸爸(仔之前I位既),
佢小朋友剛剛4月被老師叫轉S,又排左S隊,到7月通知有後備位時,父母都去過學校,但唔接受,呢位爸爸既原因係:學校DIRTY,似瘋人院&自己仔根本唔係咁差, ...

醒目開學勳章

原帖由 fatpam 於 2011-10-25 00:21 發表
請問心理學家係屬於CAC or I位學校,S/E位家長可以有這個要求嗎?

每間S位都有心理學家,家長可要求心理學家落中心跟進.E位就唔係太清楚跟進情況.

應該講,但抱著:唔聽就算的心態,咁雙方都舒服些。有時善意的提醒真係好幫到人!但另方面,個個仔都唔同,各人有各人難處,講得黎唔動氣又唔好拗下去,俾機會對方都舒發下。以上是我通常提醒自己的話,與你分享一下。

多謝大家意見. 其實見到呢類小孩 (跟唔上大隊), 好似見到小兒年幼時的情況, 所以有所共鳴.

亦見到媽媽很積極, 只是老鼠拉龜...媽媽亦透露已花了很多金錢.

為左小孩的未來着想 (佢似乎仲未留意週邊發生緊乜事), 決定黎緊星期六再講一次, 推介一下S位, 相信暫時密集式比較幫到佢.

如果你想柔和些,可先傾下佢依家最煩仔係煩緊乜野,等佢傾訴下先,再輕輕講下話你識人都有咁情況喎,入左s位都有幫助,若佢有興趣聽就講,無就停住先,可能佢都要時間吸收下。以上分享一下我自己會點傾啦。你的善意相信會感受到,都係一種支持呀

醒目開學勳章

如果同佢講响S位一站式執靚哂出去上小學, 好過响E位食散餐唔集中, 我知幾個cases, 响S位出嚟嘅, 有啲仲入到名男校, 你估佢會唔會覺得好啲!
係真架! 所以大家唔好放棄!