用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 比你會點揀?
go

比你會點揀?

新油天 – 25, 離屋企遠, 預左如果收要搬, 錢都準備左, 但個樓市咁, 到時唔知夠租定買

聖母收左, 校風好, 要撘校車, 但無油天咁遠, 有中學升

陸慶濤收左, 行路返學都得, 一條龍中學, 有街坊讀過, 口碑好, 對生活改變最少, 1026日前要註冊, 一註冊就無得玩油天自行

比你會點揀? 唔該~~

既然間間都好就改變最少果間啦, 陸慶濤啦

agreed agreed ==> 間間都好就改變最少果間啦,

原帖由 無氣同你講 於 11-10-22 23:24 發表

原帖由 無氣同你講 於 11-10-22 23:24 發表

講得啱yes

投陸慶濤,唔使孟母三遷,小朋友只需適應小一,唔使太多轉變
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

俾我會選擇油天,原因:

1. 有25分自行分派應該沒有問題

2. 油天不用交學費,省下的可以用來搭校車

3. 估計你住將軍澳,去油麻地不算遠,不用擔心

4. 純粹個人估計,樓市撐不了多久,由目前島明年入學仲有成年,如果個市要跌,到時可以考慮買入

當妳六年後再要面對選校問題,妳可能會後悔今天揀了一間没有一條龍的學校。

原帖由 kyliema2006 於 11-10-22 15:33 發表
當妳六年後再要面對選校問題,妳可能會後悔今天揀了一間没有一條龍的學校。

這就是重點

我會選擇油天

我覺得到6月如果想入番陸慶濤會較易, 當然你放棄左學校未必再理你, 但如果你想番轉頭去油天會仲困難.

其實同你情況差不多,我都係住將軍澳,LHT和聖母都取錄,考慮中

原帖由 muimui812 於 11-10-22 23:20 發表
新油天 – 25分, 離屋企遠, 預左如果收要搬, 錢都準備左, 但個樓市咁, 到時唔知夠租定買
聖母 – 收左, 校風好, 要撘校車, 但無油天咁遠, 有中學升
陸慶濤 – 收左, 行路返學都得, 一條龍中學, 有街坊讀過, 口碑好, 對生活改變最少, 但10月26日前要註冊, 一註冊就無得玩油天自行
比你會點揀? 唔該~~ ...

重點就係呢度, 如果唔係想的話就唔會咁諗啦!

羅氏基金都是一般吧.

回覆 12# mermaidmom 的文章

羅氏基金係band1b,都不錯!

right!  仲要你guarantee到你小朋友6年後一定入到band 1學校嗎?

原帖由 kyliema2006 於 11-10-22 23:33 發表

羅氏都話唔好??? 唔係卦....
梗係Lht 有得升中,交年後唔洗煩呀。

我只熟油天,朋友女讀緊,多母語是國語,小三分精英班好激烈亦好大傷害,因分得好清楚你是普通班的,教法會不同

看你想小朋友怎麼過童年啦

我鄰居讀緊 小二
一個星期 4日默書, 3日 測驗

Terrible. This is killing a kid's childhood.

原帖由 olimo 於 11-10-23 14:43 發表
看你想小朋友怎麼過童年啦

我鄰居讀緊 小二
一個星期 4日默書, 3日 測驗

如果你個小朋友好叻,讀邊間都叻,都無所謂。能力中等嘅小朋友,如果將來想小朋友讀英中,有band 1 嘅英中保証較好。

如果你個小朋友能力中等嘅,入到油天,辛苦之餘,萬一3年後入唔到精英班,6年後就頭痕啦。

我一定揀陸慶濤~