用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【女拔】是否會踼人出校 ?
go

【女拔】是否會踼人出校 ? [複製鏈接]

我朋友A個囡游泳好多獎, 成績麻麻一般, 她前年已升讀女拔中學, 還是免費不用交學費的。

家長B 同我講 : 如果 A 同學不能在校內繼續攞獎, 女拔中學會勸喻  A 同學 轉校。

請問學校是否會如此做法, 因為我不相信會是這樣無情。 我又懷疑 家長B 的講法, 所以想求證一下, 謝謝。
   3    0    0    0

100% have, because my friend's son also in DBS.

有咁的情況一d都唔出奇。

我絕對相信,有一間在 TKO 不太出名的直資,都踢人出校,更何況女拔?!

唔會踢你走!會勸你走!我fd個女面對緊被勸退學......又係因為某體育會介紹佢入女拔,但入學後學業成績強差人意,體育獎項又攞唔夠lor.....
我fd同佢個女唔肯退學,實行磨爛席.....
我覺得好無謂lor......

應回想返當初學校點會收,已無利用價值,請自行離開,絕對正確做法。

現在D學校真係好現實, 無利用價值就請你走.
我都聽過有某名小學都係咁, 有人成績不理想, 老師叫佢揾補習, 暗示如果成績持續不理想, 請家長揾定學校.

其實你也毋須將標題強調女拔踢人出校, 如果成績差強人意, 未能符合學校最低要求, 香港大多數學校都會令學生留班, 可能女拔講求效率, 與其勉強留班也未必追上同學水平, 也可以提供協助轉校, 對學生也有好處, 學生是可以選擇, 又不是犯嚴重校規, 犯不着"踢人出校"嘛! 再者, 靠特異功能游泳專長入女拔讀S1的第一天, 巳經要清楚明白女拔收自己的入場券就是游泳專長, 而返中學的目的是讀書, 所以這位學生的挑戰就是追回女拔的應有成績水平和練水, 是很辛苦和受很大壓力. 坦白講, 要學師姐蔡曉慧一樣的輝煌游泳成就, 要刻苦練水之外還要保持一定的成績, 蔡曉慧10+年前會考都有14分, 比較今時今日, 女拔末代會考14分或以上有94.5%, 而且大部份是all-rounded students, 以較低成績入讀的學生自然更加吃力, 輕歎一聲: 塞翁得馬, 焉知非禍.  死纏難打只會蹉跎歲月, 浪費寶貴青春, 找適合自己的學校吧.

醒目開學勳章

現實D講, 辦教育似做生意多D! 有名無名既學校, 都係好現實!!

樓主,女拔會咁做有幾出奇?大把又叻又勁人排住隊來插班,佢點會同你講人情味?!

我之前有part time 妹妹仔同我講, 佢有幾個表姐妹讀女校x望中學, 裡面運動好叻既同學, 成績唔係甘好既, 就借意留佢地班. 吓! 我話佢地學費好貴, 留班咪好慘? 妹妹話佢地唔洗比學費, 幫學校攞獎得,留多一年, 拿多一年獎.
大家互相利用,家長入去都預左.

Agreed  Redkoni said : 塞翁得馬, 焉知非禍.  死纏難打只會蹉跎歲月, 浪費寶貴青春, 找適合自己的學校吧.
奇實合適自己孩子最重要,能有效發揮他們潛能,是不是名校不是最重要,要活得有自信和自尊,才能發揮能力!

假如真的是這樣,這還算是「優質教育」的理念嗎?!這是「營商盡賺」的理念才對!「互相利用」是人性醜惡的一種。培養一顆善良的心遠比成績重要啊!

其實當初都知道自己的小朋友不是以優異的成績入這間學校, 這是一個事實.

現在唯有同囡囡商量如果追回成績,可以留低.加油!

理想主义者:这是世态炎凉,麻木不仁,互相利用.
现实主义者:这是对等交易,你情我愿,无怨无悔.
谁才是对?

兩個都對不可以嗎?

原帖由 DD仔 於 11-10-24 17:25 發表
谁才是对?

一D都唔出奇,我好相信其他學校都有此情況。

係好多學校都係咁,有D講到明只可留一次班(整個中學階段)佢地會勸家長搵另外學校,觀塘區都一樣
我家有對雙子公主

原帖由 DD仔 於 11-10-24 17:25 發表
谁才是对?

身處於越來越人情冷漠的世代,我認為教育小朋友應該多點理想主義,少點現實主義才能使世界美好起來。作為香港頂尖中學女校之一的「女拔」,更應該要發揚其耶穌基督關愛的旗號,豈能又「打着紅旗反紅旗」呢?!
‹ 上一主題|下一主題