用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【女拔】是否會踼人出校 ?
樓主: chumamma
go

【女拔】是否會踼人出校 ? [複製鏈接]

聽 海哭的聲音 嘆惜著誰又被傷了心 卻還不清醒
一定不是我 至少我很冷靜
可是淚水 就連淚水也都不相信

聽 海哭的聲音 這片海未免也太多情 悲泣到天明
寫封信給我 就當最後約定
說你在離開我的時候 是怎樣的心情

原帖由 samuel89 於 11-10-26 14:55 發表
呵呵.....呢d野邊會有 "contract". 架
好似結婚甘,張結婚証書都唔會當系"contract"啦, 大家"心照"啦

My friend's boy enrolled DBS this year, she also worried about that. Then, I asked her any terms and condition for the full scholarship (verbal or written), she said none.

What's the academic standard of her boy? Her answer was top 15 in an elite primary school in Shatin. No need to worry at all.

How come you asked those questions? She said she got those heresays at BK and other aunties......

Some parents just quoted heresays without any evidence or tried to verify the facts and misled parents to miss a golden opportunity.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

這都是在你我身邊出現的事, 並不是道听途說.

原帖由 oscarmama 於 11-10-26 17:31 發表
我知有個fencing女仔,成績吾得,但經教練介紹入咗女拔,後來個女仔成績追吾上,想放多d時間讀書吾玩fencing,但校長同佢講吾可以,而家好似2頭吾到岸咁....如果單只為入名校,而能力又吾到嘅真係要諗清楚 ...

原帖由 navigator 於 11-10-26 16:30 發表

點解唔好將討論焦點擺響學生嘅課外活動獎項呢??有冇睇清楚樓主發呢張貼嘅目的就喺質疑緊「女拔」到底喺咪真喺咁無情去勸且一位泳手同學,原因就喺呢位同學攞唔到獎再為校爭光嘞?!「平民」入讀女拔共有三大途徑:靠讀書勁叻 ...

問題不是在個別學校
而是整個社會主流思想就是功利主義
到底有先雞才有蛋?先有蛋才有雞?
都不重要
大家只注意卓越 追求卓越

o岩o既.  呢個情況多出現在學屆拼過你死我活的學校, 也不是唯個別學校獨有.  要拼自然要招兵買馬.

原帖由 chaselam 於 11-10-26 20:56 發表

問題不是在個別學校
都不重要

回復 44# chaselam 的帖子

難道為了追求「卓越」就要捨棄「有情有義」嗎?

原帖由 chaselam 於 11-10-26 20:56 發表

問題不是在個別學校
都不重要

這個才是重點, 功利主義社會成就了直資名校, 變相成為追求卓越的衍生工具, 愈商業化其產品愈能優化, 更能迎合主流用家的需求.  直資名校這種生態環境也不能說是對是錯, 你總不能說去讀的學生便是貪慕虛榮, 香港人還可以選擇自己喜歡的東西吧?  問題就是一些純粹靠特異功能入讀直資名校的學生, 當初何嘗不是你情我願, 可曾有過燒炮仗慶祝?  現在反轉豬肚後, 如果刻意站在道德高地上說學校如何無情, 說穿了無非輸打贏要, 這種行為實在令人所不齒. 就像協恩轉直資的藉口是何等的高尚, 說到底最終也過渡成為追求所謂卓越的衍生工具.

相信樓主對協恩、女拔等傳统名校轉為直資都很反感, 發表一些標題例如:

【女拔】是否會踼人出校 ?

請問【唔湯唔水窮人】讀【協恩中學】有壓力嗎 ?
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2328281&extra=page%3D7

使不少衛道之士也一起上來, 狠批這些個別傳統名校的辦學道德, 相信目的巳經達到.  下一間學校又會是誰? 好讓我搜集一下資料.

回復 47# redkoni 的帖子

What's your odds? Let's take a bet....
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 2# redkoni 的帖子

"使不少衛道之士也一起上來, 狠批這些個別傳統名校的辦學道德, 相信目的巳經達到.  下一間學校又會是誰? 好讓我搜集一下資料."

Let me guess......GH?

原帖由 redkoni 於 11-10-26 22:12 發表

這個才是重點, 功利主義社會成就了直資名校, 變相成為追求卓越的衍生工具, 愈商業化其產品愈能優化, 更能迎合主流用家的需求.  直資名校這種生態環境也不能說是對是錯, 你總不能說去讀的學生便是貪慕虛榮, 香港人 ...

合理化?
大家應該認同?
這算是劣弊驅逐良弊嗎?

回覆 1# chaselam 的文章

不認同又如何呢?  社會上种种劣弊不公又有幾多人會認同?  不能力挽狂濤便惟有希望適者生存.  不認同這些學校, 便不去申請, 去尋那些沉實的學校.  其實早在升中前的家長會中, 無論是舊生家長或是校方都提出忠告: 要找適合自己孩子能力與性格的學校.  明知學校視孩子為僱傭兵, 你還會選嗎?  若果"明知山有虎, 偏向虎山行", 又怨得誰呢?  要為自己的決定去承擔後果啊.  為父母的希望簡單, 只望孩子健康快樂, 大學畢業後找份好工自給自足.  所以總應以學業為先, 体藝培養若為興趣, 無可厚非.  若成為入名校的籌碼, 便不值了.

For DBS, it shouldn't be on yearly basis. I suppose it should last the whole secondary period.

Does anyone who benefits free scholarship (because of sports or else) clafify this?

原帖由 tswpig 於 11-10-25 14:48 發表
有物甘奇怪呢?男拔收生其中有一項都寫明如果是以"運動技能"入去,有奬學金,但如果下年攞唔到奬,就無.當初入學時,人地講明你"1年內包生仔"先娶,就算你無內涵,而家,仔又無,內涵又無,緊係跟番之前的婚姻協議,係甘先!從來 ...

醒目開學勳章

其實唔係靠讀書成績入去, 而係單單靠運動攞獎而入到去既, 真係心中有數啦, 佢地根本就係利用個學生去幫佢地攞多d獎做更名既學校之嘛, 咁你再無利用價值(當然加埋成績真係差啦), 咁叫你走都真係......一早預左啦, 佢大把人排隊讀, 一雞死一雞鳴, 呢隻馬唔得就要換馬架啦, d比賽唔會等人架嘛!!

我覺得學校無大問題喎(因為成績差叫你走好正常呀), 係有d人唔識個遊戲規則咋. 名校, 佢d學生考得唔好, 又無攞獎, 點去keep住佢地個名校呢個名呀單!

原帖由 ANChan59 於 11-10-26 18:33 發表
My friend's boy enrolled DBS this year, she also worried about that. Then, I asked her any terms and condition for the full scholarship (verbal or written), she said none.

What's the academic stan ...

甘講啦.....呢d直資名校的確系有"明目張膽"系d學界,公開比賽"揀卒", 甚至"撬人".....有d講到明拿到獎牌就免學費, 我相信家長本身都好清楚自己仔女"憑"咩入到呢d直資名校, 通常情況呢類"拿牌學生"都系拿牌長拿長有, 家校各得其所,皆大歡喜.......但假如學生出現傷患或種種原因, 冇左系學生存在既"價值", 是否有"勸退"情況,我相信系好個別既個別例子, 但我相信學生本身在該校繼續讀上去, 學生自己都感到"冇癮", 另外免學費資格就肯定自動失去, 學校仲會唔會同學生講"有教無類", "無限愛心","無限支援"等等偉大教學情操,我只能打個問號???

原帖由 Yanamami 於 11-10-27 08:01 發表
不認同又如何呢?  社會上种种劣弊不公又有幾多人會認同?  不能力挽狂濤便惟有希望適者生存.  不認同這些學校, 便不去申請, 去尋那些沉實的學校.  其實早在升中前的家長會中, 無論是舊生家長或是校方都提出忠告: 要找 ...

我又覺得父母或學生也應該有心理準備 , 因為達不到要求 , 就預咗冇獎學金 . 我反而覺得學校冇甚麼問題 . 所以點都係學業成績好最重要.

回復 54# samuel89 的帖子

You and I may be right for some cases, we can't draw any conclusion from here.

As parents, we have an important role to play........

Anyway, I know my son's capability and how to synergise with the school.

從另一角度看,如果完全沒有學校願意收成績差但又有某一特異功能的學生,人們又會說香港學校根本不支持體育發展,藝術文化云云。

收了這類學生,又是否要放棄學校的一貫教育原則,讓每科老師接受一些不達標的學生呢?而且如要升讀大學,就算有特異功能的學生,相信大學也不一定大大降低收生要求,也應該有一套標準(無論學術或其相關技能)。為了保障特異功能學生的持續升學,相關中學對學生在學術上及其特異功能有一定要求也是無可厚非。情況如一個普通學生,成績遠低於學校成績,也會要求留級。

究竟學校應否收特異功能的學生?對這類學生又是否應該有要求?

總有一條底線吧!不然對正常學生又不公平。

一般成績好的學生,能拿學校的優異獎。有些學校,對考獲前數名的學生發獎學金。但如果曾拿獎學金的學生在第二年退步,學校亦會把獎學金改發給該發的人。

原帖由 samuel89 於 11-10-27 11:02 發表

甘講啦.....呢d直資名校的確系有"明目張膽"系d學界,公開比賽"揀卒", 甚至"撬人".....有d講到明拿到獎牌就免學費, 我相信家長本身都好清楚自己仔女"憑"咩入到呢d直資名校, 通常情況呢類"拿牌學生"都系拿牌長拿長有, 家校各得其所,皆大歡喜.......但假如學生出現傷患或種種原因, 冇左系學生存在既"價值", 是否有"勸退"情況,我相信系好個別既個別例子, 但我相信學生本身在該校繼續讀上去, 學生自己都感到"冇癮", 另外免學費資格就肯定自動失去, 學校仲會唔會同學生講"有教無類", "無限愛心","無限支援"等等偉大教學情操,我只能打個問號???

原帖由 chaselam 於 11-10-27 05:28 發表

合理化?
大家應該認同?
這算是劣弊驅逐良弊嗎?

有趣有趣, 讓我學習學習...

Famous Quote by Mohammed Neguib

“Religion is a candle inside a multicoloured lantern. Everyone looks through a particular colour, but the candle is always there.”

同樣道理, 這使我想到教育本義是無改變, 你所關心的所謂「劣幣驅逐良幣」是指我們, 並不是指學校. 你話啱唔啱呀?  哈哈
‹ 上一主題|下一主題