用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 話妳知功課多及深的理由
樓主: happyvalley
go

話妳知功課多及深的理由 [複製鏈接]

原帖由 awah112 於 11-10-23 12:49 發表

對中文認字有用,

對英文認字無用.

AGREED!!!

我仔唸國際學校,中文也有默書(10月份供三次),我要他每天溫習,就是做抄寫。這個很有用。

英文嘛,不會有默書,但課堂上他們有做spelling的練習。都是由拼音學起,但他們讀和寫(作文,不是抄寫)的機會好多,所以一般都能掌握,不覺困難。

原帖由 awah112 於 11-10-23 12:49 發表

對中文認字有用,

對英文認字無用.

原帖由 happyvalley 於 11-10-22 22:43 發表

功課正常是 1個半小時,如果加上讀默書、要花上三個半小時,代表過多。

那何來時間去思考呢、閱讀呢!所以只有死記憶,先可以得高分。

我覺得係不知所謂!
全日放學後死做難做......全無思考!
我小朋友上小學前好愛學習,進度良好(特別英文),
因多時間啊!1句sentence可以慢慢咀嚼+消化+用返出來.....仲要好開心咁去學!
而家死了....苦瓜乾咁,做功課做到無晒人生樂趣,
放學返來得做每事都要趕,食飯趕,沖涼唔好慢,無得睇下
電視,無得同小朋友互動,同阿爸講多2句都無時間....
做完仲要做電腦功課,備課,温dictation,小測,練牧童笛...
佢最愛既故事書和玩具.....唉!成個星期唔知有冇2小時!

默書係學習其中一種... 如果小朋友記性好, 所花的時間唔會太長... 我個小朋友都問左我幾次, 點解要默書?

我女吾多默書,學校重寫作,佢溫生字好快識(但又好快吾記得),佢作文比溫默書花更多時間,但作文時都幾多字吾識,我又諗,吾通係太少默書?予盾!

咪係!講得啱聽!
好多時聽到有些家長話日日成10樣功課,望真啲,其實實際既量並不多。
簽改都佔咗幾樣啦,簽改有幾難?

原帖由 Carelesswhisper 於 11-10-22 23:54 發表
哈哈, 有時睇個數係未必反影到, 有D係簽名改正, 有D係通告, 有D係填下顏色, 有D係課文預習, 真係要比時間做既可能只係一半, 未必係甘恐怖架! 當然做得快慢, 都要視乎小朋友而定... ...

回覆 1# happyvalley 的文章

Agreed !

各位家長,又唔好覺得黙書唔好,其實黙書係可以加深小朋友記憶力, 我本人夜晚都有讀書,要考試溫書時,發覺如果我就咁當一扁文章來讀,好快我會忘記一些重點,於是我就好似默書形式來讀,一邊背一邊寫,發覺係容易D記得的

原帖由 awah112 於 11-10-23 21:21 發表

英基總裁:家長式指令扼殺創意 香港教育與世界脫節

於英國從事教育管理逾 30年、曾被貝理雅政府羅致擔任國家學校領袖學院( NCSL)總監的英基學校協會行政總裁杜茵妮,批評本港幼兒教育太過家長式,扼殺了學生創意;中小學老 ...

香港教師質素...
其他國家既教師係受專敬既行業
香港只有金融業
好少會有有抱負既教師...

原帖由 idy926 於 11-10-24 09:30 發表
我女吾多默書,學校重寫作,佢溫生字好快識(但又好快吾記得),佢作文比溫默書花更多時間,但作文時都幾多字吾識,我又諗,吾通係太少默書?予盾! ...

對,記憶是為作好文章,但記係是用『活記憶』,不是死記的默書方法。

學『活記』有好多好方法,有趣,文作得好,有創意。

學『死記』就相反,對讀書易生厭。
‹ 上一主題|下一主題