用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 做名校家長有無壓力 ?
go

做名校家長有無壓力 ? [複製鏈接]

0    0    0    0

唔多唔少都有.

邊d先算名校????:D

做邊間學校的家長都有壓力,所以唔好唔開心!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得,壓力係自己俾自己嘅,唔係人地俾你嘅
好似我之前,堅持阿仔自己要對d功課付責任,你做得好唔好,我都好少理 (只會要求佢做哂),老師一整年都無乜點講過佢d功課有乜問題,除咗試過早咗做埋之後嗰d練習
到學期尾攞成績表,老師話:小朋友d功課做得唔夠整齊,所以.. 個優異獎俾唔落手!
然後,再提我~校長只會為每班4位優異生寫推薦信.. K3就靠嗰封推薦信去揾學校,咁~唔幫佢執功課都唔得啦!當然,我可以唔要嗰封信嘅~ (所以,壓力係自己攞嚟嘅,因為你有要求嘛!)
恐龍家

係呢?邊d先為之名校?^^

就算仔女唔係讀名校都可能有壓力,depends on 你對小朋友的expectation係乜

回覆 7# mimics218 的文章

冇壓力,亦千祈唔好施加壓力,幼稚園快樂童年啊!

大人工作辛苦,唔想小朋友亦面對。

原帖由 小曳人 於 11-10-20 22:20 發表
我覺得,壓力係自己俾自己嘅,唔係人地俾你嘅
好似我之前,堅持阿仔自己要對d功課付責任,你做得好唔好,我都好少理 (只會要求佢做哂),老師一整年都無乜點講過佢d功課有乜問題,除咗試過早咗做埋之後嗰d練習
到學期尾攞成績表,老師 ...

very well said, totally agree.

Just started 2-months school life and my pressure is only coming from reading all notices and replying them on time, haha. (I've once missed to read a notice of school picnic and had to take taxi to school to submit reply during lunch, otherwise, can't join the school picnic )

Agree with other parents, pressure is coming from yourself, no matter which school your kid is studying. Add oil~

好同意上面位mama講我地要比小朋友有一個幼稚園快樂童年啊,將來佢地仲要面對好多考驗,好似我女女返N1咁,我問佢返學開吾開心啊,佢答我happy同like咁我已好開心啦。

回覆 5# 小曳人 的文章

+1, 同自己和其他人比較

我諗樓主唔係想話要同人比較,而係,名校總有自己的"要求",怕自己的小朋友不能達標而擔心,例如重學術的名校會否因小朋友跟不上進度而xxx呢,又如重紀律的名校會否因小朋友曳而xxx呢?
xxx即係踢出校,勸佢退學之類

我想在讀時點都唔會太多壓力, 因為邊間深都有限, 下些功夫都可以中間位.   最大壓力可能來自k3考小學, 考到好的自然開心, 如一般的壓力會大些.

幼稚園已經要勸退學生??????

原帖由 mimics218 於 11-10-21 17:13 發表
幼稚園勸退有聽過, 踢出校都有 ?

前2年都有聽家長說因跟唔到進度說被學校勸退,  但係佢話點都唔走, 唔知係咪真係可以夾硬唔走 ?

小朋友咁細點踢出校...有無家長有案例 ? ...

啊,其實我係想講...如果連幼稚園就要勸退學生,目的係為保證質素/升小表現(?),咁我對呢啲幼稚園就真係不敢恭維了!

SC 未聽過,因比較鬆, 相信一般都不難pass,  KV 我識人未是勸退, 而是小朋友學術就冇問題, 只是坐不定不專心, 老師就成日要見家長, 最後亦讀完, 冇退學.

原帖由 mimics218 於 11-10-24 09:56 發表
我早在幾年前見過有名校如 kv / sc的家長說小朋友被勸退.真有其事, 但唔知最後點 ?

在要求高的學校就讀, 就要配合學校, 所以壓力是有的
‹ 上一主題|下一主題