用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

小測 [複製鏈接]

呀女小測成績好差,點算
   0    0    0    0

想問問小朋友幾年班.

有没问她什么地方不会啊?好似学校没派试卷回来喔。
"Good parents give their children Roots and Wings. Roots to know where home is, wings to fly away and exercise what's been taught them." --Jonas Salk.

SGTOMMY -- 呀女小二
ccming34 --佢爸爸都話等佢派左卷回来才知她什么地方不会...
你們小朋友幾年班呀!!

我個仔都係令我好"標汗" 佢一年級,但係真係好多野做! 使唔使做甘多?一樣中交開成7本習作同寫宇薄,又教超快,使唔使課課都教,甘樣小朋友點會明,呢星期又有本識字冊,大佬呀!課文D字都未記晒同識晒,又要上綱做咩中篇同英篇,真係大細都無得休息,真係好替佢辛苦同難過。

回覆 2# joeymak 的文章

我個女小三, 暫時有一科都比我地想象中差, 問返呀女, 都係佢唔小心, 不過, 咁分數實在太太太唔小心了 , 所以, 我都會睇埋卷, confirm 下係唔識/唔小心, 有時, 小朋友在測驗/考試太緊張失水準 (我女就是這樣), 我安慰自己唔識咪教返佢, 唔小心就難攪d......
一步步來啦, 大家加油

回覆 2# penny_li 的文章

我地太忙, 每日一篇/英文八寶箱會停唔做住, 攪掂功課先.....小一開學2個月都係習慣階段, 遲d會好d, 我記起呀女小一, 中文寫字, 令我都好頭痛, 頭頭佢唔慣, 每次, 改正 + 寫新生字, 要做多一倍功課, 晒好多時間, 大家好唔開心, 幸好, 同老師溝通, 慢慢習慣模範好左好多了, 而家, 反為係造句/作文, 要加油.

而家小朋友讀書, 父母在一同過關.

呀仔小一,除左D字写的差D之外,其他还可以。我觉得功课还好,认真做也不用作太耐,但真的非常非常乱!每科都几样,样样都写几只字。翻书的时间重多过写字的时间!

每日一篇/英文八宝箱,阿仔好中意做。但我吾中意他对电脑甘多,他又近视,所以好少比他做。有时间都想他玩下啦。哎,他好耐无落楼下踩单车啦。那是他几个月前最开心的时间。。。

真是难为了小朋友同妈妈,希望适应了好d啦。

"Good parents give their children Roots and Wings. Roots to know where home is, wings to fly away and exercise what's been taught them." --Jonas Salk.

回覆 4# joeymak 的文章

呀仔今年小三, 成績還好.
但小朋友都有粗心的時候, 只能慢慢去教去改變小朋友.

Morning, everybody :)
我都安慰自己唔識咪慢慢教返佢一步步來,但是現今課程教得快, 怕佢舊果d末掂新果d又黎....

如果仔仔中意做係好事, 我覺得有幫助嫁.  
上小學係令一個生活模式.

原帖由 ccming34 於 11-10-20 23:14 發表
呀仔小一,除左D字写的差D之外,其他还可以。我觉得功课还好,认真做也不用作太耐,但真的非常非常乱!每科都几样,样样都写几只字。翻书的时间重多过写字的时间!

每日一篇/英文八宝箱,阿仔好中意做。但我吾中意他对电脑甘多,他又 ...

明白, 明白.

我都好驚, 所以跟貼D, 知佢一唔明就要教返佢, 有需要時搵老師幫手, 我呀女, 上年考試前, 繼續病了一個禮拜, 甩晒D課程, 我寫紙比老師, 請佢抽時間指導返佢, 老師好好呀, 教返晒佢.
原帖由 joeymak 於 11-10-21 10:33 發表
Morning, everybody :)
我都安慰自己唔識咪慢慢教返佢一步步來,但是現今課程教得快, 怕佢舊果d末掂新果d又黎....

现在的细路真系惨,甘细个就识什么系压力。刚刚看新闻话的小学生两成有便秘, 都是压力造成的。。。

小測的分數唔係最重要(特別係小一), 最主要比家長知道小朋友在那一方面不足 / 那一科較弱 (eg 做得慢唔夠時間, 好唔小心, 唔識, 漏答, etc), 家長就可以針對問題, 幫小朋友改善!  千祈唔好太緊張嚇親d 小朋友 !

點解重末有卷派回來嘅?我都想知道阿仔邊度做得好,唔好。

雖然未派卷,但仔仔已在學校改了卷,知道好多係唔小心錯,扣晒分,已經成日提佢,都係好粗心大意,呢d小朋友點教?

好似11月3號派卷wor

份卷派回來了,小一測驗份卷使唔使甘長啊!

果真好認真!但甘快要交返!

老師睇完家長意見後, 會派番比家長保留測驗卷.

考試就唔派卷, 家長要睇就要填表查卷

原帖由 penny_li 於 11-11-4 11:19 發表
果真好認真!但甘快要交返!
‹ 上一主題|下一主題