用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地會為上床時間與小朋友大吵一場嗎?
go

你地會為上床時間與小朋友大吵一場嗎? [複製鏈接]

每晚, 我都想小朋友十時前上床訓. 她已經很累, 但仍想睇書, 上網, 執文具...., 完全唔想上床... 看見她很心痛.. 於是, 不停叫佢快d限時做好就訓. 做好後, 突然話唔記得做這樣, 那樣..., 最後, 就大吵哭鬧收場.. 晚晚如是.

你地會唔會叫小朋友上床訓? 我應該點呀?
   0    0    0    0

Agreed with my son to go to bed by 9:00 p.m.  Everyday, he has to do the followings in order:

1) homework and revision
2) pack school bag
3) dinner
4) shower
5) free time

快手多D free time, 慢手夠鐘上床訓.  No more argue.

由細到大都唔會為呢樣事吵鬧, 細時就提佢夠鐘上床, 大了會自動自覺.

回覆 1# raynthia 的文章

In my case, I fix the schedule for my kid, at the beginning, he might not obey it, after some period, he get use to do it, I think this is a kind of habit only. You can try to set up a time table for kid.

回覆 3# HTLT 的文章

贊成你既做法.  唔明而家d家長點解可以俾小朋友控制大局?  之前一位問孩子不願做功課, 吵吵鬧鬧.  現在又一個不願上床, 吵吵鬧鬧.  小朋友小時要有discipline.  No objection!  總之到時到候就要刷牙熄燈上床.  唔記得乜乜物物就明早早d起身做. 吵就由得佢吵, 總之入房熄燈.  你俾佢"吵鬧"得呈咪即係reinforce佢呢個行為囉, 難怪日日如是啦.

亞仔以前小學係樓下返學, 8 點先起身,
大把時間瞓, 所以夜晚 12 點瞓我覺得 ok,
但而家上到中學好遠, 要 6 點起身, 佢都覺得
好倦, 所以我 set 左 9:30 pm 要熄電視,
佢都 ok 聽話照熄 (以前要睇埋 10:30 pm 先肯熄電視).

其實而家沖完涼, 攪掂晒準備上床瞓都要
成 10:30pm 架啦.... 但佢而家好合作架,
因為得 7 個鐘瞓, 其實係唔夠, 所以而家佢
都無再嘈.... 不如你度下 d 時間...

你地自己可5可以一齊全部熄燈十時訓?咁佢或者會好受d.又或者比佢做d運動,身体累會易d訓,又或者肯早訓就比d獎勵(最好係5洗$個d).

最好5好吵鬧la(都明白講易做難),大d反叛期時乜都5同你講仲煩.

會唔會因為有午睡 ?
我囡囡每朝 6:40 PM 要起身, 由 P.1~P.5 , 每晚唔使叫佢都因為太累而 9:30 PM 自動入房瞓. 今年因為功課多左, 但最遲都會 10:00 PM 瞓. 有時想佢睇下書都頂唔住.

原帖由 raynthia 於 11-10-19 11:07 發表
每晚, 我都想小朋友十時前上床訓. 她已經很累, 但仍想睇書, 上網, 執文具...., 完全唔想上床... 看見她很心痛.. 於是, 不停叫佢快d限時做好就訓. 做好後, 突然話唔記得做這樣, 那樣..., 最後, 就大吵哭鬧收場.. 晚晚 ...

我亞B 4歲, 21:30要叫佢上床訓,
07:30起身, 有時會唔肯訓,
唯有同埋老婆三個人一齊上床訓,
O甘佢就肯訓

我買左塊board寫低晒D作息時間掛喺廳,跟住同佢傾,大家agree左就要佢跟住個schedule做,so far佢都跟得幾好。
同埋我出去上course教,如要仔女遵守某D野,唔雖要同佢大炒,好似你個case,你可以同小朋友傾一個大家都agree既時間上床,如果佢做唔到你可以罰佢一樣野,但一定係佢agree同埋佢會care既野e.g.如佢鐘意打機,就罰唔可以打機一日,如佢做唔到你就唔駛同佢嘈,直接罰佢,如佢唔肯你都唔可以讓步,試多幾次就應該OK。

佢幾大?同一時間大人一起熄哂燈(扮)瞓覺,我估佢見全家都瞓,佢都會乖乖地休息吧!

原帖由 raynthia 於 11-10-19 11:07 發表
每晚, 我都想小朋友十時前上床訓. 她已經很累, 但仍想睇書, 上網, 執文具...., 完全唔想上床... 看見她很心痛.. 於是, 不停叫佢快d限時做好就訓. 做好後, 突然話唔記得做這樣, 那樣..., 最後, 就大吵哭鬧收場.. 晚晚 ...

回覆 12# raynthia 的文章

小朋友幾多歳AH? 点解一定要上綱? 都是従小到大的習慣問題。  父母話幾点睡就幾点、無得ARGUE.  将要做的分開做、不要等上床的一刻。 要大人PRETEND SLEEPING,無可能、本末致置。

Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

我為免延遲瞓覺, 我都會一齊熄燈瞓覺,
佢都會好快瞓著架....:)
‹ 上一主題|下一主題