用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 同時學 violin & piano 嘅小學生, 每天可以抽出幾多時間 ...
樓主: jellomama
go

同時學 violin & piano 嘅小學生, 每天可以抽出幾多時間練琴? [複製鏈接]

手指如幫琴鍵"ngaau"痕,手指由琴鍵升起來時,是在只屈曲狀態,總之演奏完成首歌,覺得她很"忙碌"!

原帖由 洛婷 於 11-10-19 21:43 發表

"五爪金龍" 即係點 ???

醒目開學勳章

原帖由 dogmonkey 於 11-10-20 09:27 發表
手指如幫琴鍵"ngaau"痕,手指由琴鍵升起來時,是在只屈曲狀態,總之演奏完成首歌,覺得她很"忙碌"!

你形容得好搞笑

歸根究底﹐都係有關於落鍵的速度﹐力度﹐以及深度﹐當然﹐還有pedals的使用﹗在鍵盤上﹐所謂手臂﹐手腕﹐和手指的任何動作﹐都是為了控制落鍵的速度﹐力度﹐以及深度﹐以至去影響和改變音色。

原帖由 lillymarie 於 11-10-19 18:27 發表
在這裹想問問音色的問題:小提琴就解釋給小朋友關於共鳴的原理, 但鋼琴的音色是由甚麼影响的呢?手指敲落琴鍵的速度和力度?

正是﹗那些只算是個人風格; 我concern的﹐只有音色﹐以及正確的技巧和有說服力的演繹﹗

原帖由 小伊 於 11-10-20 00:19 發表
對!擺動與否跟音樂上的表達並無直接關係!馬友友拉琴時勁擺動且七情上面,荷老、Arrau和Rubinstein動作卻少之又少。

最深刻的一說話:
孩子可以的地方,千祈不要亂攪!攪錯要返轉頭就........
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

jellomama, bebebe12345 and ohmygosh,
多謝你們的指教!
音色的學問真的很大!難怪老師常說囝囝手指不必要的動作太多。還需要囝囝自己多聽多摸索。

原帖由 wootaitai 於 11-10-21 11:10 發表

我都聽老師講過,我會記住這說話!
我女音樂感幾好,我希望有一天會有都會有技巧。。

只要孩子自己想做得好, 一定可以練成的。
記得囝囝第一位老師談及她自己兒子練跳音,一邊練一邊流淚,流淚是因為覺得自己的跳音做得不夠好。現在他的跳音在他同學中是做得最好的。

提外話:
你地既琴老師惡唔惡架?如果一日,小朋友眼濕同你講:「老師鬧人鬧得好惡,搞到明明係興趣班都比佢鬧到冇興趣學!」
你地會點做?
我個小朋友就有呢個問題,點算好?

之前提及小兒的鋼琴和小提琴老師超好, 於是不少人pm我要求他們的聯絡電話. 真對不起, 我不能這樣做! 但我明白找好老師仲難過搵好老公, 我好明白, 現只能講少少: 鋼琴老師已經是第四位, 之前貪方便同平, 就係附近琴行學, 但只學坯手勢(老師都吾知), 最近轉了一位算係大師級的(係演藝教) , 果然吾同, 短短一個月, 坯習慣已改掉不少. 其實要多謝bebe12345, 因為佢成日鼓勵人要搵最好的老師, 所以學費貴都值! (1xxxx per hour). 而小提琴則在葉氏學, 一星期一group lesson, 另再加私人一小時, 再加上學校弦樂團(一星期兩小時), 所以進度快, 但系都辛苦, 希望各家長早日搵到好老師啦!

醒目開學勳章

原帖由 Mayle 於 11-10-21 14:06 發表
之前提及小兒的鋼琴和小提琴老師超好, 於是不少人pm我要求他們的聯絡電話. 真對不起, 我不能這樣做! 但我明白找好老師仲難過搵好老公, 我好明白, 現只能講少少: 鋼琴老師已經是第四位, 之前貪方便同平, 就係附近琴行學, 但只學坯手勢(老師都吾知), 最近轉了一位算係大師級的(係演藝教) , 果然吾同, 短短一個月, 坯習慣已改掉不少. 其實要多謝bebe12345, 因為佢成日鼓勵人要搵最好的老師, 所以學費貴都值! (1xxxx per hour). 而小提琴則在葉氏學, 一星期一group lesson, 另再加私人一小時, 再加上學校弦樂團(一星期兩小時), 所以進度快, 但系都辛苦, 希望各家長早日搵到好老師啦!

成萬蚊一個鐘    好貴呀

ha ha typing error.. should be 1xxx per hour hehehe

醒目開學勳章

原帖由 Mayle 於 11-10-21 14:39 發表
ha ha typing error.. should be 1xxx per hour hehehe

ic

原帖由 babybear 於 11-10-21 12:58 發表
提外話:
你地既琴老師惡唔惡架?如果一日,小朋友眼濕同你講:「老師鬧人鬧得好惡,搞到明明係興趣班都比佢鬧到冇興趣學!」
你地會點做?
我個小朋友就有呢個問題,點算好? ...

學琴是以年計, 我認為老師的行事為人對孩子影响很大。但亦需要了解老師是怎樣惡法。
我細囝初初上課很不專心,老師對他很嚴厲,sight-reading 拉得慢, 給老師罵到眼濕濕。不過,老師會同時解釋罵他是因他不夠專心,沒理由做不好。囝囝做得好時,又會讚他的。另外,老師鬧囝囝, 只是以事論事, 從不會人身攻撃的。

原帖由 wootaitai 於 11-10-21 12:22 發表

希望有一天開竅

老師話她太陶醉,而缺乏分析力。

細囝老師都有話佢拉起歌來拉好“excited", 忘記哂正確的姿勢! 但老師話唔使担心,係好事,其它的慢慢來。
‹ 上一主題|下一主題