用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 同時學 violin & piano 嘅小學生, 每天可以抽出幾多時間 ...
go

同時學 violin & piano 嘅小學生, 每天可以抽出幾多時間練琴?

想問吓有學 violin & piano 嘅小學生, 每天可以抽出幾多時間練琴? Week day 還可以有其他嘅課外活動嗎?

原帖由 jellomama 於 11-10-18 14:54 發表
想問吓有學 violin & piano 嘅小學生, 每天可以抽出幾多時間練琴? Week day 還可以有其他嘅課外活動嗎?

我兒現在k3,但返下午班,平日上午有活動
我foresee到上小學,應該平日唔可能再有課外活動

回覆 2# wootaitai 的文章

哈哈!好唔公平呀!
Piano少Violin這麼多時間!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我會建議學生隔日練習e.g.小提琴練單數日﹐鋼琴練雙數日﹐每次30-45分鐘﹐效果已經很不錯﹐亦算足夠去保持穩定而良好的進度。

至於能否同時學習其他課外活動﹐就好似乎學生的狀態﹐家課量和辦事的效率等等。

原帖由 jellomama 於 11-10-18 14:54 發表

violin 1HR(阿SIR e+重話要加時至1.5hr)
piano 0.5HR(未必日日練)
每日都有課外活動, 都多功課, 好忙!

原帖由 ohmygosh 於 11-10-18 21:41 發表
我會建議學生隔日練習e.g.小提琴練單數日﹐鋼琴練雙數日﹐每次30-45分鐘﹐效果已經很不錯﹐亦算足夠去保持穩定而良好的進度。

至於能否同時學習其他課外活動﹐就好似乎學生的狀態﹐家課量和辦事的效率等等。

...

我兒依家都係採呢個策略,一天集中練一樣,好過同日練2樣

小兒快六歲, 每日計, 各練一小時.

以一週計, 鋼琴和小提琴各5-6 個鍾, 仲有游水, 英文(在家), 畫畫(在家), 乒乓球, 學校弦樂團. 每日都趕頭趕命, 有時覚得好辛苦, 但小提琴老師話再拉多三年可以有八級(現學了大半年, 但進度頗快)), 而鋼琴學緊四級, 老師又超好, 所以頂住啦!

原帖由 Mayle 於 11-10-18 22:23 發表

小提琴老師話再拉多三年可以有八級(現學了大半年 ...

r u sure it's good? i don't like my girl ex-teacher teach TOO fast, now change to another one, repeat all she've learn, more concentrate on her technique and tonality, I'd prefer have a strong basic skill rather than exam.

[quote]原帖由 Mayle 於 11-10-18 22:23 發表

阿仔好勁呀!!!可以各練一小時都坐得低,好佩服呀!!

哈哈, 我兒的小提琴老師超好, 佢100%注重基本功, 且學歷經驗又高, 他已有很多初小學生已八級, 只是用半年時間學考試嘅嘢, 一D都不是為考試而考試, 所以我要藉任何机會都讚佢!

rainbowcov  請問可否pm這位小提琴老師的資料給我, 謝謝.  發表於 12-7-3 12:14

原帖由 share123 於 11-10-18 22:31 發表
[quote]原帖由 Mayle 於 11-10-18 22:23 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back.gif

阿仔好勁呀!!!可以各練一小時都坐得低,好佩服呀!!

因我是full-time mom, 成日都諗方法鼓勵佢, 如請佢食魔法棒(即朱古力條), 參加比賽, 陪佢練, 我自己又練鋼琴, 加加埋埋先得, 我覺得我都好辛苦, 不過為左佢, 頂住啦!

that's great, my major is music, i know how much effort need to put on for a grade 8 standard,

only for me to horrible to hear a low primary student to enter grade 8 exam, for me only requirement is enjoy music, no exam require ( sorry, only personal point of view)

大女小三,小提琴每天大約練1.5小時, 鋼琴本來只練20分鐘,但剛轉了老師後要練1小時。幸好佢做功課和溫書都超快,所以暫時都handle到。

細女小一,學校學習方面比較吃力,所以會練少啲。小提琴大約1小時,鋼琴約40分鐘。

課外活動安排在weekend.宜家只剩合唱團和kumon(不過kumon每天又要花上半小時做)

你個仔好勁呀, 我諗佢一定係好 talented 嗱!

原帖由 Mayle 於 11-10-18 22:23 發表

以一週計, 鋼琴和小提琴各5-6 個鍾, 仲有游水, 英文(在家), 畫畫(在家), 乒乓球, 學校弦樂團. 每日都趕頭趕命, 有時覚得好辛苦, 但小提琴老師話再拉多三年可以有八級(現學了大半年 ...

阿女去年小三,大部份時間都可以做到每日練一小時piano, 一小時violin,不過上左小四,功課多,而且始終覺得學業緊要啲,所以而家每日只練一樣,考試測驗期間,就唔會日日練。

回覆 7# marcuscyrus 的文章

我都係, 囡囡2樣都學咗1/2年, alternate咁一日practice一樣instrument, 無fix彈幾耐, 好睇心情, 如果佢心情好, violin scale, 歌仔自己彈到10幾20次, 叫佢停都唔停, 如果心情唔好, 只係叫佢彈到一個指定target就算, 所以practice either piano or violin 都係10min-30min

Weekdays 其實唔係日日練,一來冇時間,二來未必有心情。冇心情練果日真係唔好格硬迫佢練,因為點練點彈d歌都會好「銀」耳,好難聽。但有心情果日,一行埋個琴,就算彈錯,彈出黎既旋律都好好聽。平日練琴大約半個鐘左右,平日練習唔駛佢練哂所有歌。

但一定要一個星期有一日認認真真同我練,大約一個鐘左右。

佢依家G3.

我想請問各音樂老師同家長, 孩子演奏時的音樂感是否讓他們自然地表露出來? 例如彈琴時,身體微動,手的彷動如蝴蝶輕舞.... 我見比賽時好多5-6歲都"做"得好好, 但我個女是零動感! 正常嗎?? 請賜教!