用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解而家D小學生攪成咁!
樓主: TomatoCat
go

點解而家D小學生攪成咁! [複製鏈接]

如果有人攪反對香港教育政策的遊行, 我想人數會多過六四或負資產, 全港Band 1-3的家長都會想參與

回復 101# external 的帖子

贊成, 有甘既遊行我一定參加...

贊成!! 我全家一定會參加!!! 應該係全家族參加!!!

香港的放教育簡直痛心疾首

而家讀書好辛苦

依家HK教育直情K型,逼到家長同小朋友傻。我個C6鬧我:你生個仔淨係做功課同讀書,你又勞氣佢又辛苦不如唔好生啦。我即刻醒曬。

真係人都顛, 阿仔3點放學後, 補習3小時後, 返到屋企仲要上網每日一篇、英默、中默、小測、大測, 真係唔洗訓教! 佢地只係一個幾歲既小學生!  唔係機械人呀! 仲邊樹有時間 "一生一體藝!"  如果可以既話, 一日48小時先夠我地用!!

小小年紀, 就要每日忙不停, 我也好大壓力

父母合作

SUPPORT X 10000000000000000

原帖由 external 於 11-10-24 15:11 發表
如果有人攪反對香港教育政策的遊行, 我想人數會多過六四或負資產, 全港Band 1-3的家長都會想參與

我一定會參加~

原帖由 external 於 11-10-24 15:11 發表

Support support!!!

真的这样imagine...
1) 全日制小学,午饭前,学科堂完毕,午饭后,功课时间,再加一体一艺.功课总时间不超过2小时.
2) 废除TSA
3) 废除呈分试
4) 废除升中分班试作为P.6学生派位基础 (这是最最ridiculous的安排)
5) 恢复升中试 - 中英数. 全年有三次考试机会,拿最高的分数为准.  如果全都是mc题目,加上英文和中文短篇作文,批改上的安排,一年三次是有可能的. 反正都是操练再操练,倒不如由自己掌握自己的成绩更好.  反正有三次机会,如果第一次已经高分,就可以收炉.
6) 升中派位纯以升中试成绩决定,不牵涉随机编号,只在于所选的中学学位数目和自己全港的排名(不分区).
7) 每间小学都要把升中试成绩(即最后用来分派中学的成绩)公开,以供P.1家长参考.
8) 每间中学都要把收生的升中试成绩公开,以供升中家长参考.

我囡睇書睇左二個幾鐘,只要唔溫默書,唔補習,咪得。

小兒現讀傳統谷的私小二年班,
身邊的家長同你哋所講的相類似,
是學校的錯,是政府的錯,自己只是被迫配合。
其實我不太認同,但又不同直訴我所想,
在此分享一下:
我問:點解要上功課班令小朋友每晚七時才回家?
答1:因為在家不專心,做一陣就會走來走去(我冇言,這不是做家長的要教導嗎?)
答2:因不懂做,我放工回家才教就太晚了(日日、所有功課都不懂嗎?有冇問小朋友在學校究竟學了什麼?)
答3:有人幫佢對功課嘛,做錯了要改正就多一樣功課了(改正不是學習過程嗎?真扼殺了學習機會)

除了每晚功課班,仲有專科補習+其他課外活動,
如:體操\唱歌\跳舞\朗誦\樂器,
根住就怨小朋友好忙。。。邊可能唔忙呀??

我嗰個,只揀最愛的兩樣來學(冇樂器)
好多時間玩及最重要--看課外書,
功課一定自己做,
平時功課都好多大XX,
唔緊要,錯了自己找答案,
我發覺呢個過程幫了很大忙,
考試時專同佢溫錯嗰啲,
成績在全級十名內。

唔係我的小朋友特別乖或叻,
我倆都經過一段磨合期,
其實我想講,家長們都要學會放手,愈早愈好。

sms20021201  BRAVO  發表於 12-1-7 23:32

阿仔今年p.2,我兩公婆為左阿仔d課業都搞到就來家變了,阿仔放學要去興趣班,返來做功課又慢,係佢身邊催催催,自己都覺得煩,有時教到嘔血佢都唔明,d功課深,做錯左,問阿仔老師都無再解釋比佢聽,點解係錯,又要家長去教返小朋友.小朋友有時理解力差,又易發脾氣,我都大大聲,唔到10點都搞唔掟d功課,又要溫書,網上功課都無時間做.老公如果接阿仔放學,個日唔使返興趣班,就要個仔背書,默書,因為阿仔成日都唔記得,一課書要溫十次八次先熟,死未?跟住沖身,食飯,又係八點先開始去做功課.家中總有個細佬纏身,老公食完飯就做大爺,唔理了,將兩個波交比我,你話我係唔係會發瘋了.睇見個仔又慘,成日話細佬有得玩,佢無得玩,又要成日被我催促佢.
有無人可以教我方法,可以心平氣和同個仔跟功課,我個心好辛苦.
熊仔04年6月1 號出世---3.04kg
細仔08年3月13日出世---3.42kg

回復 116# 熊媽 的帖子

太夜先開始做, 小朋友自然就冇精神, 動作慢, 轉數慢. 可唔可以早D開始做, 或者放學做左簡單果D, 唔識既等你番來先做呀?

Deleted

deleted

‹ 上一主題|下一主題